facebook pixel

Η πολιτική ατζέντα των κομμάτων την επόμενη μέρα

Στις κινήσεις των τριών πρωταγωνιστών, των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία και του νικητή των Ευρωεκλογών, επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον, από την Δευτέρα 26 Μαΐου και με ορίζοντα την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 2015, ημερομηνία που όπως όλα πλέον δείχνουν αποτελεί πλέον και τον χρονικό ορίζοντα της παρούσας κυβέρνησης.

Η περίοδος αυτή θα είναι ιδιαίτερα θερμή πολιτικά καθώς από τη μια πλευρά η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από δύο ακόμη ελέγχους των δανειστών –με ότι αυτό συνεπάγεται νομοθετικά- για την εκταμίευση των υπολοίπων 2 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης και την έναρξη της διαπραγμάτευσης της απομείωσης του χρέους και από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση θα ασκεί ασφυκτική πίεση εντός και εκτός Βουλής αμφισβητώντας την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης με βάση τα νέα πολιτικά δεδομένα που προέκυψαν από τις κάλπες των Ευρωεκλογών. 

ΣΥΡΙΖΑ

Ήδη το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέβασε κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο όταν κατά την επίσκεψη του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε την διεξαγωγή εθνικών εκλογών αποκλείοντας την εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή. Παράλληλα όμως σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος απηύθυνε σειρά προειδοποιήσεων προς τον πρωθυπουργό για τις επόμενες κινήσεις και αποφάσεις του.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε «μεγάλη δυσαρμονία» ανάμεσα στο εκλογικό σώμα και τη Βουλή και παράλληλα σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δημιουργούν ένα νέο τοπίο στη χώρα καθώς συντελέστηκε μια ιστορική ανατροπή και δημιουργήθηκε ένας νέος συσχετισμός δύναμης.
 
Υπογράμμισε δε ότι όταν καταγράφεται τέτοια δυσαρμονία, κανείς δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που δεσμεύσουν τη χώρα, ούτε μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά απαιτείται η προσφυγή στον λαό, που πρέπει να συντελεστεί με ομαλό τρόπο προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο.
 
Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην πολιτική και στη ζωή, καλό είναι ξέρει κανείς να κερδίζει και να χάνει και κάλεσε τον κ. Σαμαρά:

  • Να μην διανοηθεί να πάρει νέα σκληρά μέτρα που έχει ήδη στο συρτάρι του για περικοπές σε μισθούς, συντάξεις κλπ.
  • Να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
  • Να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας, παραλιών ή περιοχών- φιλέτων και περιοχών με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.
  • Να μην διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισμό νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και νέου επιτρόπου στην ΕΕ χωρίς συμφωνία και ευρύτερη συναίνεση και να μην λάβει αποφάσεις που θα δεσμεύσουν το μέλλον της χώρας.
Στην επίθεση Τσίπρα απάντησε σκληρά η κυβέρνηση καταλογίζοντας του προσπάθεια θεσμικής εκτροπής. 

Νέα Δημοκρατία

Στο Μέγαρο Μαξίμου, δημοσιεύματα και πληροφορίες αναφέρουν ότι, το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά οτι το αποτέλεσμα δεν σηματοδοτεί νίκη ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνιστά ήττα της ΝΔ.  

Η ανάλυση αυτή αντανακλάται και στη δήλωση του πρωθυπουργού το βράδυ των εκλογών.

Το ίδιο επιτελείο εκτιμά ότι η ΝΔ έχει το περιθώριο των κινήσεων για να διορθώσει το αποτέλεσμα, με ορίζοντα πάντοτε την Άνοιξη του 2015.

Ο παραπέρα σχεδιασμός του πρωθυπουργού προβλέπει σαρωτικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης τον ερχόμενο μήνα, σηματοδοτώντας την πρόθεσή του για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Την πόρτα της κυβέρνησης θα δουν πρόσωπα που έχουν απασχολήσει αρνητικά την κοινή γνώμη ενώ -κάνοντας πράξη την διεύρυνση- θα καθίσουν τις καρέκλες του υπουργικού συμβουλίου βουλευτές από την μεγάλη πλέον κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων. Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι οι επόμενες κινήσεις θα γίνουν σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο.

Στο πεδίο της οικονομίας και της καθημερινότητας οι κινήσεις του πρωθυπουργού θεωρείται ότι έχουν μικρό περιθώριο. Τα όρια χαλάρωσης συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις διαθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων και την στάση των αγορών.

Πάντως ο πρωθυπουργός από το πρωί της Δευτέρας σήκωσε τα μανίκια, εστιάζοντας στη στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Για το λόγο αυτό είχε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Στο μεταξύ προγραμματίστηκε και συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης την Πέμπτη 29 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα.
 
Την Τρίτη ο Α. Σαμαράς αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

ΠΑΣΟΚ

Στη Χαριλάου Τρικούπη η ανάγνωση των αποτελεσμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές είναι σημαντικά αυξημένος και στον ενδοκυβερνητικό συσχετισμό η παρουσία του έχει γίνει σημαντικότερη και κρισιμότερη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, στην οποία αναφέρθηκε ο Ε. Βενιζέλος, την βραδιά των εκλογών, αφορά και τις πολιτικές προτεραιότητες και το ύφος και τη λειτουργία και την κοινοβουλευτική και κοινωνική διεύρυνση της στήριξης της εθνικής προσπάθειας που γίνεται από την κυβέρνηση συνεργασίας.

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι ήδη υπάρχει μια μικρή διεύρυνση με τη συμμετοχή των ανεξάρτητων βουλευτών Ανδρέα Λοβέρδου και Χρήστου Αηδόνη και υποστήριζαν ότι δημιουργείται μια μεγάλη δεξαμενή στη Βουλή, με όρους διαφάνειας και όχι συναλλαγής.  Επιπλέον συνέδεαν το ζήτημα της διεύρυνσης της στήριξης με το θέμα του ανασχηματισμού.
 
Όσον αφορά στις μετεκλογικές πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση της ευρύτερης κεντροαριστεράς, οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την προσπάθεια είναι σημαντικά αυξημένος, χωρίς αυτό να σημάνει την απαξίωση της ΔΗΜΑΡ, λόγω του χαμηλού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση του Ποταμιού, στο οποίο καταλογίζεται «αυταρέσκεια και αλαζονεία». 

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, υπό τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, προκειμένου να συζητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο.

Ο Π. Καμμένος, έχει εξαγγείλει την σύγκληση ανοιχτού συνεδρίου διεύρυνσης –πιθανότατα το Σεπτέμβριο- με στόχο την ενότητα και συνεργασία των «αντιμνημονιακών πατριωτικών δυνάμεων» που «δεν ασκούν επιρροή με τα ποσοστά που έλαβαν, αλλά αθροιστικά, αποτελούν σοβαρή πολιτική δύναμη».

Σημαίνοντα ρόλο στο συνέδριο θα έχουν η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή και ο συνεργαζόμενος Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και θα αναλάβει καθήκοντα συνομιλητή με άλλους φορείς.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Καμμένος θα προχωρήσει σε εκτεταμένη αναδιάρθρωση του κόμματος, ενώ ξεκίνησε ήδη από το δικό του περιβάλλον, αφού ζήτησε τις παραιτήσεις στενών συνεργατών του, όπως ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου και ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών.

ΔΗΜΑΡ 

Bαριά ατμόσφαιρα επικρατεί στην ΔΗΜΑΡ με την εσωστρέφεια να γίνεται το κυρίαρχο χαρακτηριστικό. Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι το αρνητικό αποτέλεσμα επιβάλλει ανάληψη ευθύνης από την ηγετική ομάδα για τα λάθη που έγιναν και στροφή προς τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης ξεκίνησε ήδη κύκλο συναντήσεων με κορυφαία στελέχη και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ακόμη και από την εσωκομματική αντιπολίτευση, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την καταγραφή των αιτίων της αποτυχίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται για την προσεχή Παρασκευή κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το επόμενο Σαββατοκύριακο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς και των χειρισμών και της πολιτικής που ακολουθήθηκε μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση, πριν από ένα χρόνο.


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή