facebook pixel

Η ερμηνεία του "μηνύματος" της κάλπης

Την δική του ανάγνωση στα μηνύματα που εξέπεμψαν τα αποτελέσματα της κάλπης των ευρωεκλογών, έκανε ο κάθε πολιτικός αρχηγός. Άλλοτε τα μηνύματα αυτά ερμηνεύθηκαν ως σημάδι ενθαρρυντικό για την απαρχή μιας πορείας συστράτευσης για την ανατροπή και άλλοτε ως κατάθεση εμπιστοσύνης στον δρόμο που έχει χαραχθεί, άλλοτε ως απαίτηση συνολικού επαναπροσδιορισμού της πολιτικής και άλλοτε ως συνολική καταδίκη της πολιτικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Ο λαός έστειλε μήνυμα, αλλά απέρριψε την ανατροπή, που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε «γνωρίζω τα προβλήματα, ξέρω τι πρέπει να αλλάξει». 

Κατά τον πρωθυπουργό «παρά τα προβλήματα η κυβέρνηση άντεξε στις ακραίες επιθέσεις. Όσοι ήθέλαν αστάθεια και αβεβαιότητα και ακυβερνησία απέτυχαν. Το σύνθημα σήμερα ψηφίζουμε, αύριο φεύγουν έπεσε στο κενό. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αύξησε τα ποσοστά της, σε σχέση με τις εκλογές του 2012 και ήθέλαν κι εκλογές τώρα».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε». «Η κυβέρνηση παραμένει εγγυητής για την σταθερότητα και την ομαλή πορεία της χώρας, συνεχίζει για να βγάλει την χώρα από την κρίση και τα μνημόνια και διορθώνοντας τις αδικίες που έγιναν. Καταφέραμε αυτά τα δύο χρόνια να κρατήσουμε την χώρα όρθια, τώρα βγάινουμε από την κρίση. Σήμερα αποτρέψαμε τον εφιάλτη και την περιπέτεια που ζήσαμε» τόνισε ο Α. Σαμαράς.

Αλ. Τσίπρας

Προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία «το συντομότερο δυνατό», προκειμένου «να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο», καθώς αυτό είναι το μήνυμα της κάλπης και το οποίο «κάνει ό,τι δεν καταλαβαίνει ο κ. Σαμαράς», ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε με ποια ηθική ή πολιτική νομιμοποίηση θα διαπραγματευθεί η σημερινή κυβέρνηση το χρέος ή θα επιβάλει νέα σκληρά μέτρα και με ποια νομιμοποίηση θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο που κρατά το συρτάρι του ο πρωθυπουργός και το οποίο θα φέρει τώρα μετά τις εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο λαός έδωσε στο κόμμα του εντολή να ανταποκριθεί στο αίτημα των καιρών για τη συγκρότηση μιας πλατιάς δημοκρατικής και πατριωτικής συμμαχίας, που όχι μόνο θα κερδίσει επερχόμενες εκλογές, αλλά θα αποτελέσει και την νέα μεγάλη, απόλυτη πλειοψηφία, που θα αναλάβει το έργο της σωτηρίας και της ανασυγκρότησης της χώρας.

Ν. Μιχαλολιάκος

Ο γγ της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος, χαιρέτησε τις εκλογικές επιδόσεις της παράταξής του στις ευρωεκλογές, υποστηρίζοντας ότι είναι «ο μεγάλος νικητής» και «ο βασικός ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων», «η Ελλάδα που έρχεται».

Σύμφωνα με τον γγ της Χρυσής Αυγής, το μήνυμα των ευρωεκλογών είναι «η άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης» με επιστροφή των φυλακισμένων βουλευτών της στα κοινοβουλευτικά καθήκοντά τους. «Να πάνε οι κλέφτες στη φυλακή και να επιστραφούν τα κλεμμένα στον ελληνικό λαό» ανέφερε ζήτησε να τερματιστεί η λαθρομετανάστευση, να παταχθεί η εγκληματικότητα, να υπάρξει στροφή στην πρωτογενή παραγωγή, να ανακηρυχθεί η ελληνική ΑΟΖ και να υπάρξει εμπορικό και ενεργειακό άνοιγμα προς την ορθόδοξη Ρωσία». 

Ε. Βενιζέλος

Τρεις πρωτοβουλίες, ανήγγειλε ότι θα αναλάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η πρώτη αφορά την κυβέρνηση και θα ζητήσει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Η δεύτερη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο θα ζητήσει να αναλάβει στο δικό του επίπεδο, πρωτοβουλίες για εθνική συσπείρωση, πέραν της κυβέρνησης. Η τρίτη αφορά το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη. Ο ίδιος, όπως είπε, θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή, τον Οκτώβριο, ενός ιδρυτικού συνεδρίου, θεωρώντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η συσπείρωση της παράταξης και επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή για όλους.

Σημείωσε ότι από το συνδυαστικό αποτέλεσμα ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών προκύπτει σαφώς ότι «απορρίφθηκε το εκβιαστικό δίλημμα του κ. Τσίπρα», καθώς και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκτησε δυναμική και όλη η ρητορική του άφησε αδιάφορη την πλειοψηφία των πολιτών». Είπε ακόμη ότι η κοινωνία έστειλε μηνύματα, τα οποία είναι κατανοητά, και ότι η προσπάθεια για την επίλυσή τους θα συνεχιστεί. «Τώρα βγάζουμε το κεφάλι από το νερό» τόνισε χαρακτηριστικά «για να αποκατασταθούν οι αδικίες και να κερδηθεί το χαμένο έδαφος».

Στ. Θεοδωράκης 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε τα ποσοστά του κόμματος του πολιτικό άθλο και πρόσθεσε ότι ο κόσμος ψήφισε το Ποτάμι μόνο για τις αρχές του γιατί τα στελέχη του δεν είχαν τίποτα να υποσχεθούν.

Δ. Κουτσούμπας 

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για «ένα μικρό βήμα» και εκτίμησε θετικά την πλειοψηφία σε μια σειρά από δήμους. Ερμήνευσε το συνολικό αποτέλεσμα λέγοντας ότι «δεν δείχνει ανατροπή του αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού, δεν συνιστά νέο πολιτικό σκηνικό προς όφελος του λαού μας». 

Αναγνώρισε ότι «καταγράφεται η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που σήκωσαν το βάρος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και του ευρωμονόδρομου» προσθέτοντας ότι «αν και σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επένδυσαν σε αυτήν την επιλογή έναν αριστερό προσανατολισμό, ωστόσο η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει ισχυροποίηση της αριστερής ριζοσπαστικής αντιμονοπωλιακής-αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλείψει έστω και συνθηματολογικά την εναντίωση με τα μονοπώλια, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ» 

Π. Καμμένος

Με προβληματισμό υποδέχθηκαν τα αποτελέσματα οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σε δημόσιες δηλώσεις των Έλενα Κουντουρά, Μίκα Ιατρίδη και Βασίλη Καπερνάρου παραδέχθηκαν ότι το αποτέλεσμα είναι δυσμενές για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τόνισαν ότι πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια αυτής της εξέλιξης.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξήγγειλε την πραγματοποίηση εκτάκτου συνεδρίου το οποίο «θα διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο αντιμνημονιακών - πατριωτικών δυνάμεων» και στο οποίο θα τεθούν όλα τα θέματα «και σημάτων και ηγεσίας». Ουσιαστικά απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας «στο σύνολο των αντιμνημονιακών πατριωτικών δυνάμεων και των κινημάτων της πλατείας». Παραδέχθηκε ότι τα ποσοστά που έλαβε το κόμμα του δεν τον ικανοποιούν, έκανε δε λόγο για «πόλεμο» που δέχθηκε - όπως είπε - το κόμμα του, με αποκλεισμό απο τα ΜΜΕ, κάτι το οποίο επηρέασε - σύμφωνα με τον κ.Καμμένο - την εκλογική επίδοση των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «αποτυχία της κυβέρνησης και αποδοκιμασία»

Φ. Κουβέλης

Άμεση σύγκληση έκτακτου συνεδρίου προκαλεί το δυσμενές αποτέλεσμα για τη ΔΗΜΑΡ, των ευρωεκλογών, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Φώτης Κουβέλης, λίγο μετά τις 11 το βράδυ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αρνητικό.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή