facebook pixel

Οξεία μετωπική σύγκρουση των δύο μονομάχων

Από τα πολιτικά μπαλκόνια των προεκλογικών συγκεντρώσεων συγκρούστηκαν φραστικά με πρωτοφανή πολιτική οξύτητα ο Αντ. Σαμαράς και ο Αλ. Τσίπρας, τον οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ατύχημα για την χώρα». Ο Αλ. Τσίπρας κάνει λόγο για «πρωθυπουργό της νέας Φρειδερίκης». Διατηρώντας σταθερή τη γραμμή της στρατηγικής των διλημμάτων «Σταθερότητα ή επιστροφή στην κρίση» ο πρωθυπουργός και «Σύριζα ή Μέρκελ» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχείρησαν να συσπειρώσουν το εκλογικό σώμα με διαφορετικά όμως προσκλητήρια. Σας χρειάζομαι δίπλα μου, όσο ποτέ με δύναμη και αποφασιστικότητα, διεμήνυσε στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός. Πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο ενότητας ανεξάρτητα από το τι ψηφίζατε μέχρι χθες, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας

Μιλώντας από τα Ιωάννινα ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «Ο κ. Τσίπρας δεν είναι απειλή για την Ελλάδα. Είναι το ατύχημα που δεν πρέπει να της συμβεί. Αυτό το ατύχημα πρέπει να το εμποδίσουμε όλοι την Κυριακή» και προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι κανείς δεν μπορεί να δηλώνει ανυποψίαστος για το τι μπορεί να συμβεί. 

«Ο κ. Τσιπρας, ενεργώντας ανεύθυνα και επικίνδυνα, ανακήρυξε τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, πάση θυσία» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έως σήμερα ο ίδιος  αντιμετώπισε την «πρωτοφανή αυτή καιροσκοπική αθλιότητα του κ. Τσίπρα με την ψυχραιμία και την υπευθυνότητα που απαιτούν το αξίωμα του πρωθυπουργού και το συμφέρον της χώρας» και «δεν επέτρεψα σε κανένα, ούτε μέσα στη χώρα ούτε απ' έξω να αμφισβητήσει την πολιτική σταθερότητα και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού, να προχωρήσει με τόλμη μπροστά».
Απευθύνθηκε προσωπικά στους ψηφοφόρους λέγοντας ότι τώρα φθάσαμε ένα βήμα πριν από την κορυφή, και όσο εύκολο είναι τώρα να φτάσουμε εκεί, στην κορυφή, άλλο τόσο εύκολο είναι να ξανακυλήσουμε πίσω στον πάτο που ξεκινήσαμε. 

Ο Αντ. Σαμαράς έκανε έκκληση: «Γι' αυτό και σας χρειάζομαι δίπλα μου, όσο ποτέ σταθείτε δίπλα μου με δύναμη και αποφασιστικότητα. Το ξεκάθαρο μήνυμα πρέπει να το δώσετε στις κάλπες αυτής της Κυριακής. Δεν γυρίζουμε πίσω. Δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω». 

Επανερχόμενος στον Αλ. Τσίπρα είπε: «Ποτέ στη ζωή μου δεν άκουσα τόσα ψέματα μαζεμένα, τόσες συκοφαντίες, τόσες ύβρεις, τόσες ασυναρτησίες, τόση ανευθυνότητα, τόση υποκρισία. Δεν με ενδιαφέρει το παραλήρημά του. Αλλά οι θυσίες ενός ολόκληρου λαού, δεν θα αφήσω να πάνε στράφι. Δεν μπορεί να αρθρώσει ούτε μια πρόταση. Επαναλαμβάνει συνέχεια, ότι θα "σχίσει τα μνημόνια" κι ότι "το ευρώ δεν είναι φετίχ". Πότε-πότε τους ξεφεύγει ότι θα κάνουν "αναγκαστικό δανεισμό". Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, κοιμάται και ξυπνάει, με το όνειρο να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Αλλά η χώρα δεν είναι φοιτητική συνέλευση παλαιάς εποχής. Δεν είναι μαθητικό "δεκαπενταμελές". Η χώρα έχει ανάγκη από οικονομική δραστηριότητα. Και οι πρόωρες εκλογές σήμερα θα παρέλυαν την οικονομική δραστηριότητα. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα για να έλθουν τουρίστες φέτος το καλοκαίρι, για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, για να έλθουν επενδύσεις στην οικονομία. Το "παιχνιδάκι" των πρόωρων εκλογών όλα αυτά θα τα τίναζε στον αέρα. Αποσταθεροποιεί τη χώρα. Θα καταρρεύσουν τα πάντα, πριν προλάβουν να τα γκρεμίσουν εκείνοι. Μόνο να καταγγέλλουν ξέρουν, να υπονομεύουν και να αποσταθεροποιούν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε προσκλητήριο ενότητας του ελληνικού λαού με τη συμμετοχή στο «ιστορικό δημοψήφισμα» της Κυριακής που θα στείλει μήνυμα στην ΕΕ, ότι «η Ευρώπη του αύριο δεν μπορεί να χτιστεί χωρίς Δημοκρατία, χωρίς ισότητα των λαών, χωρίς αλληλοσεβασμό, χωρίς αλληλεγγύη».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της ευρω-κάλπης είπε ότι «θα είναι ένα δημοψήφισμα ιστορικό, που όπως 40 χρόνια πριν έδιωξε το παλάτι των βασιλιάδων, τώρα θα διώξει το παλάτι της διαπλοκής του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, που οδήγησε στην καταστροφή των μνημονίων την πατρίδα μας».

Κάνοντας συχνά μνεία στην ενότητα του λαού και τον ρόλο του κόμματός του προς αυτή την κατεύθυνση, Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει όλους τους Έλληνες και προχωρά για τη μεγάλη νίκη, για μια ιστορική νίκη που θα αλλάξει την Ελλάδα».

Απαντώντας στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, μίλησε για τον παλιό πολιτικό κόσμο που «καταφεύγοντας στις χειρότερες συνήθειές του από το καταδικασμένο παρελθόν, επιστρατεύει την τεχνογνωσία της χρεοκοπίας, τις κάλπικες παροχές» και έκανε λόγο για «παραλήρημα προεκλογικών υποσχέσεων» του Α. Σαμαρά που «ξεπέρασε κάθε προηγούμενο».

Αναλύοντας τη σημασία που θα η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «η ήττα του κ. Σαμαρά θα είναι ήττα για την κυρία Μέρκελ» γιατί «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ασυμβίβαστη και δυνατή φωνή του λαού».  Είναι ανάγκη, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «να τελειώνουν οι κυβερνήσεις των Κανών, να τελειώνουν οι πρωθυπουργοί της νέας Φρειδερίκης, οι μερκελιστές πρωθυπουργοί Μπαρόζο». 

Στην προσωπική επίθεση κατά του κ. Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «κρύφτηκε απ' το ντιμπέιτ, κρύφτηκε πίσω απ' τις κουρτίνες του Μαξίμου, κρύφτηκε πίσω από τα δελτία των 8, κρύφτηκε πίσω από τις πλάτες της κυρίας Μέρκελ και του κ. Γιούνκερ, αλλά δε θα μπορέσει, όμως να κρυφτεί πίσω από τις κάλπες».
 
Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά για διαστροφή της πραγματικότητας και ότι υιοθετεί ακροδεξιά ατζέντα και ένα διχαστικό λόγο. Για τη στάση του κόμματός του, τόνισε ότι «θα τσακίσουμε τον φασισμό, ξανακερδίζοντας τους φτωχούς και απελπισμένους ανθρώπους στο δημοκρατικό δρόμο», και πρόσθεσε ότι «δε θα χαρίσουμε την εργατική τάξη στους ναζί, ούτε θα αφήσουμε τον λαό μας να πιστεύει ότι ο φασισμός είναι κόντρα στο σύστημα».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή