facebook pixel

Σε παιχνίδι λεπτών ισορροπιών με τις ΗΠΑ η Λευκωσία

Η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, ο οποίος με τα πρώτα λόγια του κατά την άφιξη του επαναβεβαίωσε την αναγνώριση ενός και μόνο κράτους στην Κύπρο, κομίζει αναβάθμιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τη μεγαλόνησο και του ρόλου της στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα φαίνεται ότι στοχεύει και στην πλήρη ευθυγράμμιση της Λευκωσίας με την Ουάσιγκτον στην αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Η Κύπρος όμως θα αναζητήσει ενδιάμεση οδό –πιθανόν μέσω Βερολίνου- ώστε να αποφύγει την ευθεία σύγκρουση με τη Μόσχα και να προστατεύσει τα συμφέροντα της από τις καλές σχέσεις με την Ρωσία.

Ενδεικτικό του αμερικανικού ενδιαφέροντος για επιτυχία της επίσκεψης –πρώτης αντιπροέδρου των ΗΠΑ από τον Λίντον Τζόνσον το 1962- και επίτευξης των στόχων της είναι ότι έγινε δεκτή η απαίτηση της Λευκωσίας ότι στη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι εμφανές στον χώρο -σε παρακείμενο οίκημα στο λεγόμενο «προεδρικό» στην κατεχόμενη Λευκωσία-, οποιοδήποτε σύμβολο του παράνομου καθεστώτος.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τη Πέμπτη «κρέμεται από μια λεπτή κλωστή», καθώς ο Ν. Έρογλου φαίνεται να αντιδρά στις προειδοποιήσεις της αμερικανικής πλευράς, ότι «ο αντιπρόεδρος θα ματαιώσει τη συνάντηση, σε περίπτωση που από πλευράς του Τουρκοκύπριου ηγέτη επιχειρηθεί επικοινωνιακός χειρισμός με σύμβολα όπως η «σημαία» της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου». Επίσης, η αμερικανική πλευρά φέρεται ότι έκανε σαφές στον κ. Έρογλου πως στη συνάντηση δεν θα πρέπει να είναι παρών ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί.

Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, ότι πριν από τη συνάντηση Μπάιντεν - Έρογλου, μέλη της συνοδείας τού Αμερικανού αντιπροέδρου θα επιθεωρήσουν τον χώρο, για να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει διπλωματικό και πολιτικό ζήτημα. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με έγκυρες πηγές στη Λευκωσία, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Ντερβίς Έρογλου.

Περιγράφοντας την επίσημη ατζέντα της επίσκεψης του ο Τζο Μπαίντεν διαβεβαίωσε: «δεν ήλθα ούτε για να παρουσιάσω σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ούτε για να επιβάλλω λύση, αλλά για να βοηθήσω αυτή την προσπάθεια» και πρόσθεσε ότι η  ειρήνη είναι πάντα εφικτή, αλλά χρειάζεται αποφασιστικότητα, όχι μόνο από τους ηγέτες αλλά και από τους πολίτες.

Τόνισε εκ νέου ότι η Κύπρος θεωρείται πλέον σημαντικός στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ και αφού αναφέρθηκε στην κυπριακή αρωγή στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και την αντίθεσή της στην κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν ζήτησε ενωτική και αποφασιστική στάση εναντίον της «ρωσικής επέμβασης» στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας πάντως, τις οικονομικές θυσίες του κυπριακού λαού.

Συμπεριλαμβάνοντας και το Κυπριακό στην ατζέντα των συζητήσεων εκτίμησε ότι «αυτή τη φορά είναι διαφορετικά». Επεσήμανε ότι ήρθε ο καιρός οι δύο κοινότητες του νησιού να επανενωθούν σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και παρουσίασε ως ελκυστική την εικόνα της ένωσης της Κύπρου και της απελευθέρωσης της «από τον ζουρλομανδύα του διχασμού», προβάλλοντας μια προοπτική με «απεριόριστες ευκαιρίες» και την Κύπρο «θεμέλιο λίθο σταθερότητας στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα της Ουκρανίας, η Λευκωσία θα επαναλάβει τη θέση που διατυπώνει στην ΕΕ και ταυτίζεται με αυτή της Γερμανίας, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί απόπειρα απομόνωσης του Βλαντιμίρ Πούτιν με μέτρα που θα προκαλούν ζημιά στην ίδια την οικονομία της Ευρώπης, ως συνόλου ή κρατών - μελών μεμονωμένα.  Η Λευκωσία επιθυμεί να αποφύγει να στείλει το μήνυμα, ότι η αναβάθμιση των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον πλήττει τις διμερείς σχέσεις με παραδοσιακές φίλιες δυνάμεις, όπως είναι η Μόσχα και άλλες χώρες, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξέι Μεσκόφ, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή