facebook pixel

«Η αναπτυξη θα ειναι ταχυτερη και η ευημερια διαχυτη στην χωρα αν δεν κανουμε τα ιδια λαθη»

Σαμαράς: Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ευημερία

Το «όραμά του για την Εθνική Ανάπτυξη» παρουσίασε ο πρωθυπουργός συνδέοντας όμως άρρηκτα την υλοποίηση του με την επιλογή που θα κάνει ο ελληνικός λαός στις κάλπες της Κυριακής διατυπώνοντας με σαφήνεια το δίλημμα των ευρωεκλογών: σταθερότητα και ανάπτυξη ή επιστροφή στην κρίση και περιπέτεια.

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη ο Αντ. Σαμαράς σκιαγράφησε για επερχόμενη επταετία, στο τέλος της οποίας η χώρα θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα με αύξηση του ΑΕΠ, δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας και διάχυση της ευημερίας στους πολίτες.
 
Παρέθεσε την λίστα των πεδίων ανάπτυξης της επόμενης επταετίας, με προϋπολογισμό οικονομικής συνεισφοράς στο ΑΕΠ και την δημιουργία θέσεων εργασίας:

  • τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας στην ενέργεια στην έρευνα και τεχνολογία, μπορούν να φέρουν 770.000 θέσεις εργασίας και να αυξήσουν το ΑΕΠ πάνω από τα 230 δισ. ευρώ
  • τουρισμός μπορεί να δώσει 16,5 δισ. πρόσθετα και 225.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη επταετία.
  • πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει επιπλέον 13,5 δισ. και 315.000 θέσεις εργασίας.
  • έρευνα και τεχνολογία 2 δισ. ευρώ και 50.000 θέσεις εργασίας.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλοι τομείς Σαμαράς που δεν έχουν συμπεριληφθεί στις έρευνες και που δίνουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης. Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στις διεθνείς συνεργασίες και στις επενδύσεις που κάνουν μεγάλες εταιρίες στην χώρα μας. 

Οι βασικές προτεραιότητες 

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες του σχεδίου του: 
  • Μείωση της ανεργίας. Έχει ήδη αρχίσει αλλά στα τέσσερα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν 550.000 θέσεις εργασίας και σε επτά χρόνια η Ελλάδα θα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η αύξηση της απασχόλησης θα φέρει και αύξηση των μισθών. 
  • Μείωση της φορολογίας. Θα μειώσουμε παντού τους φορολογικούς συντελεστές με σχέδιο και στους άμεσους φόρους και στους έμμεσους. Θα γίνει όμως προσεκτικά για να μην θιγούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και θα γίνει παράλληλα με χτύπημα της φοροδιαφυγής. Στα επιχειρηματικά κέρδη ο ανώτερος συντελεστής θα είναι 15%. Στα εισοδήματα ο ανώτερος συντελεστής να μην ξεπερνά το 33% και στο ΦΠΑ το 12%. Το χτύπημα στην φοροδιαφυγή ήδη έχει ξεκινήσει. 
  • μείωση του κόστους στον αγροτικό τομέα. Η γεωργική παραγωγή έχει δυσκολίες κόστους σε σχέση με τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό. Θα ισχύσει κάρτα πετρελαίου από την επόμενη χρονιά για τους αγρότες. Θα υπάρξει μείωση από την 1η Ιουλίου στο ασφαλιστικό κόστος των νόμιμων μεταναστών. Νομιμοποίηση των βοσκοτόπων με την συνταγματική αναθεώρηση. Ανοίγει ο δρόμος για να παίρνει ο παραγωγός πιο φθηνή χρηματοδότηση. Θα ανοίξει ο δρόμος για την μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων μέσα στην χώρα. 
  • Ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Με την ανακεφαλαιοποίηση το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως αξιόπιστο και οι καταθέσεις απολύτως ασφαλείς. Οι τράπεζες βρίσκουν μόνες τους κεφάλαια από το εξωτερικό και έχουν περάσει τα στρες τεστ. Όσο αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επιστρέφουν οι καταθέσεις και αυξάνονται οι δυνατότητες ρευστότητας.
  • Προώθηση μεταρρυθμίσεων. Το χτύπημα της γραφειοκρατίας ξεκίνησε ήδη. Όσο προχωράμε θα έρχονται επενδύσεις γιατί τώρα τις διευκολύνουμε δεν τις διώχνουμε. Χτύπημα της φοροδιαφυγής με τους ελέγχους, τις διασταυρώσεις τους συμψηφισμούς οφειλών. Η χώρα γίνεται φιλική για τις επενδύσεις που διαφορετικά θα πάνε αλλού. Απενοχοποίηση των επενδύσεων. Ειδική αναφορά έκανε στην συνταγματική μεταρρύθμιση: σταθερότητα στο εκλογικό σύστημα, ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, περιορισμένη θητεία ακόμη και για τον πρωθυπουργό της χώρας.

Αντιπολίτευση και δίλημμα

Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και αφού επεσήμανε ότι «Η Νέα Ελλάδα δεν είναι προεκλογικό σύνθημα. Η σταθερότητα δεν είναι προεκλογικό δίλημμα είναι η ανάγκη που έχει η χώρα» επιτέθηκε με δριμύτητα σε αυτούς που «προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν τη Νέα Ελλάδα σαν σύνθημα γιατί μόνο συνθήματα ξέρουν να αναμασούν» λέγοντας: 
«Έχουμε ακόμη τις αντιστάσεις του παλιού, όλων εκείνων που θέλουν τα πάντα να τα ελέγχει το κράτος και εκείνοι να ελέγχουν το κράτος. Είναι όλοι εκείνοι που διώχνουν επενδύσεις, εκείνοι που συντηρούσαν μία παράλογη γραφειοκρατία, εκείνοι που είχαν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε άσυλα παρανόμων και τρομοκρατών και κακοποιούσαν φοιτητές και καθηγητές. Εκείνοι που θέλουν να γεμίσουν την Ελλάδα με λαθρομετανάστες. Είναι όλοι εκείνοι που θέλουν την αστάθεια, που στελέχη τους υπερασπίζονταν ακόμη κι εκείνους που συλλαμβάνονταν. Είναι όλοι εκείνοι που δύο χρόνια δεν έχουν ψηφίσει καμία μεταρρύθμιση, ούτε ένα άρθρο. Είναι όλοι αυτοί που δεν έχουν κανένα σχέδιο και θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Αυτοί που φωνάζουν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια. Ποια μνημόνια, εκείνα που ξεπερνάμε; και πως θα αντιδρούσαν τα 27 κοινοβούλια και οι διεθνείς αγορές; που θα έβρισκαν τα χρήματα, θα δανείζονταν; από ποιους και με ποιους όρους; Άκουσα να μιλάμε για αναγκαστικό δανεισμό. Από πού, από τις καταθέσεις από τα εισοδήματα; Αυτοί επιχειρούν να μας ρίξουν πίσω στην ίδια περιπέτεια. Η σταθερότητα είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσει η χώρα. Η ανάπτυξη δεν γίνεται με δανεικά και ακραία συνθήματα».
 
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε πολιτικά το εκλογικό δίλημμα λέγοντας: «Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης θα μας οδηγήσει στο μέλλον είναι αυτό που αντικαθιστά τα μνημόνια. Η χώρα απογειώνεται, παίρνει ύψος. Σε αυτό καλείται ο πολίτης να απαντήσει την επόμενη Κυριακή: μπροστά στην ανάπτυξη ή πίσω στην κρίση; μπροστά να γίνουν μεταρρυθμίσεις ή πίσω στην στασιμότητα και την καθυστέρηση; η χώρα θα προχωρήσει ή θα ξανακυλήσει σε έναν εφιάλτη; Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Είναι στο χέρι των Ελλήνων να αποφασίσουν και είμαι βέβαιος ότι θα αποφασίσει σωστά γιατί οι Έλληνες πάνω από κόμματα και συνθήματα αγαπούμε την πατρίδα μας».
 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή του προεκλογικού σποτ της ΝΔ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Ευαγγέλος Μεϊμαράκης, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως, Ναυτιλίας, Εργασίας, η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτές του κόμματος και οι περισσότεροι υποψήφιοι του κόμματος για την ευρωβουλή. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή