facebook pixel

Στρατηγικές συμμαχιών χαράσσουν τα κόμματα για τον β' γύρο

Πολιτικά σενάρια γράφουν και σβήνουν τα επιτελεία των κομμάτων με κεντρικό άξονα στρατηγικής τις συμμαχίες και ζητούμενο τη συγκέντρωση του 51% σε εκείνους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας όπου οι υποψήφιοι τους έχουν καταφέρει να περάσουν στον δεύτερο γύρο ή υπάρχουν τα πολιτικά περιθώρια να στηρίξουν έναν από τους δύο μονομάχους της 25ης Μαΐου. Ζητούμενο το χρώμα του κόμματος να «βάψει», ακόμη και με συνυποστήριξη υποψηφίου, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση του χάρτη της Ελλάδας το βράδυ των επαναληπτικών εκλογών για την Αυτοδιοίκηση.

Η ΝΔ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι προσφέρει καθαρή στήριξη στους νυν τοπικούς άρχοντες που θα κατέλθουν και στη δεύτερη Κυριακή για την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων. Στο δήμο Πειραιά η ΝΔ συνεχίζει να «συμπαρίσταται» στον Β. Μιχαλολιάκο.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στην Αττική, όπου δίνει τις δύο κρίσιμες μάχες στην περιφέρεια με τη Ρ. Δούρου και στον Δήμο Αθήνας με τον Φ. Σακελλαρίδη. «Όλες οι ενδείξεις μάς λένε ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να κάνουμε ευρείες συμμαχίες με αριστερές και κοινωνικές δυνάμεις της Ευρώπης, συμμαχίες κατά της βαρβαρότητας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε προεκλογική του ομιλία στο Μιλάνο. 

Σε συνέντευξη του στη διαδικτυακή τηλεόραση της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα υπογράμμισε ότι το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα θα φέρει ευρύτερη αλλαγή σε όλη τη χώρα και ότι, τόσο η υποψήφια για την περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου όσο και ο υποψήφιος στον δήμο Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες να εκλεγούν.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα είναι «εργαλείο» και όχι «φετίχ» επισημαίνοντας επίσης ότι μετά από τις αποκαλύψεις των Financial Times συνειδητοποιήσαμε όλοι ποια είναι η αλήθεια: Ότι η έξοδος μιας χώρας θα οδηγούσε στη διάλυση του ευρώ. Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ ενός κοινού νομίσματος που θα προστατεύει όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης. 

ΠΑΣΟΚ

Ο Ε. Βενιζέλος σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια, τους πιο ικανούς και αποτελεσματικούς, επισημαίνοντας ότι δεν έχουμε δώσει χρίσματα ή οδηγίες, ωστόσο έστειλε εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να στηριχτούν οι κομματικές υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ που συμβολίζουν τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που έχει προσδώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι οι πολίτες δικαιολογούνται να είναι επιφυλακτικοί και να έχουν παράπονα 

Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα της κάλπης είπε ότι «η κυβέρνηση, σύμφωνα με την επιθυμία της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων, πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία και οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία, για να ολοκληρώσουμε την έξοδο από την κρίση, να φανούν τα θετικά αποτελέσματα που υπάρχουν και θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται». Ερωτηθείς σχετικά με το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι το κομματικό σύστημα έχει αλλάξει ριζικά, αλλά ότι «η παράταξη κρατάει τον πυρήνα της». 

Σχετικά με το δίλημμα που έχει θέσει ο ίδιος είπε ότι το θέτει για «να απαντηθεί σωστά» καθώς επίσης και για την πρόθεσή του να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε: «αυτό που χρειάζεται μετά τις εκλογές είναι πρωτίστως να ενώσουμε το έθνος, τη χώρα, να πάψει να ζει διχασμένη υπό συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου». 

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε τον πήχη στην «μη αμφισβήτηση της σταθερότητας της χώρας» ενώ σχετικά με τον όρο «προοδευτική σταθερότητα» που χρησιμοποίησε στη δήλωσή του την Κυριακή για τα αποτελέσματα του α' γύρου, είπε ότι «μιλάμε για δυναμική πορεία προς το καλύτερο» η οποία θα αρχίσει να φαίνεται όλο και πιο γρήγορα. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι η ΝΔ, όπως και η ΔΗΜΑΡ. για λίγο, προσχώρησε στη στρατηγική που χάραξε το ΠΑΣΟΚ και από «αντιμνημονιακή» έγινε «υπεύθυνη, φιλοευρωπαϊκή» δύναμη, για να υπογραμμίσει ότι τώρα η προσπάθεια  πρέπει να συνεχιστεί με εγγυητή τον προοδευτικό πόλο.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η χώρα έζησε την Κυριακή μια ψευδαίσθηση μεταξύ 19:00-21:00 από exit polls και πραγματικά αποτελέσματα» ότι εξ αυτού υπήρξε πρόωρος τεχνητός πανηγυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ και ότι εγκλωβισμένος από αυτό ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να πει ότι οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής είναι δημοψήφισμα.

Σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του κ. Τσίπρα ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπό προϋποθέσεις κι αν αυτό μπορεί να συμβάλει στην εθνική ενότητα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μάς επιτίθεται καθημερινά, μας κατηγορεί, συμπεριφέρεται ως εισαγγελέας όπως έγινε στο «βρόμικο ‘89». Συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να κάνουμε ένα φεστιβάλ ανευθυνότητας για να καταστρέψουμε τη χώρα, αλλά «αυτό δεν θα γίνει».

ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αφού εκφράζει ικανοποίηση για την σημαντική παρουσία και άνοδο της εκλογικής του δύναμης σε όλες τις περιφέρειες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, περιγράφει τη στάση του στην δεύτερη Κυριακή. 

Καλεί σε ενίσχυση αυτής της θετικής τάσης, με τη μαζική υπερψήφιση των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης που συμμετέχουν στον β' γύρο και την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Οσον αφορά για τους υπόλοιπους δήμος και περιφέρειες καλεί το λαό να κρίνει και να σταθεί με κριτήριο την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των υποψηφίων τους. Πάντως από την σκληρή κριτική του ΚΚΕ πέρα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν γλυτώνει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγορεί ότι με τη διγλωσσία του εγκλωβίζει ριζοσπάστες αγωνιστές και επενδύει σε ψεύτικες υποσχέσεις ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει, ότι ο λαός μπορεί να κερδίσει χωρίς αντίσταση, σύγκρουση με τα δεσμά των μονοπωλίων, της ΕΕ. Παράλληλα καλεί σε «απομόνωση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής».

ΔΗΜΑΡ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ η οποία συνεδρίασε, υπό την προεδρία του Φώτη Κουβέλη αποφάσισε ότι στις περιπτώσεις, όπου το ψηφοδέλτιο που υποστήριξε δεν συμμετέχει  στον δεύτερο γύρο, τα μέλη του κόμματος θα πρέπει να ψηφίσουν στη βάση των κριτηρίων που είχαν τεθεί από τον πρώτο γύρο, δηλαδή, της ύπαρξης προοδευτικού αυτοδιοικητικού προγράμματος και της αξιοσύνης των προσώπων.

Καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρός προβληματισμός για το χαμηλό ποσοστό του 1,7% που κατέγραψε ο συνδυασμός υπό την βουλευτή του κόμματος, Μαρία Γιαννακάκη, στην περιφέρεια Αττικής. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά που κατέγραψε η ΔΗΜΑΡ σε αρκετές περιφέρειες και μεγάλους δήμους της χώρας καθώς και οι συνεργασίες δυνάμεων της κεντροαριστεράς είναι ενθαρρυντικά και με σημαντικές αξιώσεις για τον δεύτερο γύρο.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή