facebook pixel

Ο υπουργος Εσωτερικων προτεινει να μην διεξαχθουν την Κυριακη exit polls μεχρι να διερευνηθουν τα αιτια που προκαλεσαν την αστοχια του α' γυρου

Τι συμβαίνει με τα exit polls?

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις αρχικές εκτιμήσεις των exit polls των εταιριών δημοσκοπήσεων και στα αποτελέσματα όπως αυτά διαμορφώνονταν σταδιακά στη διάρκεια των πρώτων ωρών μετά το κλείσιμο της κάλπης άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για την αξιοπιστία της μεθόδου καταγραφής των πολιτικών τάσεων του εκλογικού σώματος.

Στο ερώτημα «πως από την αρχική εκτίμηση που έδινε 29% στη Ρ. Δούρου έναντι 22,5% του Γ. Σγουρού για την περιφέρεια Αττικής, καταλήξαμε σε λίγες ώρες σε ποσοστά της τάξης του 23% και 22% αντίστοιχα, απάντησε ο συντονιστής των exit polls τη βραδιά του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών Ηλίας Νικολακόπουλος: «Κάναμε λάθος στη Δούρου, όλες οι αποκλίσεις από τους μικρότερους υποψηφίους πήγαν και προσμετρήθηκαν στη Δούρου».

Μικρότερης απόστασης διάσταση μεταξύ πρόβλεψης και πραγματικού αποτελέσματος ήταν στην περίπτωση του δήμου Αθηναίων και πάλι στην περίπτωση αυτή μεταξύ του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σακελλαρίδη και του Γ. Καμίνη. Από τα exit polls που έδιναν στον νυν δήμαρχο 21% και στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ 22%, τα τελικά αποτελέσματα ανέστρεψαν τη σειρά με τον Γ. Καμίνη να λαμβάνει 21,06% και τον Γ. Σακελλαρίδη 20%.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος παραδέχθηκε πως και στις δύο περιπτώσεις τα τελικά ποσοστά υπερεκτιμήθηκαν κατά την πρώτη πρόβλεψη, κάτι το οποίο συνέδεσε με τη στάση του εκλογικού σώματος.

Δημοσκοπήσεις δημοτικών εκλογών σε απόσταση από την ημέρα των εκλογών δεν μπορεί ποτέ να είναι απόλυτα ακριβείς. Μόνο την τάση μπορούν να δώσουν.

Κατά τον συντονιστή των exit polls όσοι ψήφιζαν υποψηφίους που στηρίχθηκαν από κυβερνητικά κόμματα δεν απαντούσαν στην ερώτηση των δημοσκοπήσεων εξόδου. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ έσπευδαν με μεγάλη προθυμία να επαναβεβαιώσουν την προτίμηση τους μετά την κάλπη των εκλογών και στην κάλπη των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Ο κ. Νικολακόπουλος αναγνώρισε το σφάλμα που υπεισέρχεται από την παραπλανητική απάντηση, επισημαίνοντας όμως πως στην περίπτωση των εκλογών της Κυριακής η «αστοχία» περιορίστηκε στην περίπτωση της Ρ. Δούρου, ενώ αντίθετα η εκτίμηση των ποσοστών του Γ. Κουμουτσάκου και του Ηλ. Παναγιώταρου, ήταν ορθή.

Το γεγονός αυτό οδηγεί τον Ηλ. Νικολακόπουλο να αποκλείσει το σενάριο του συστημικού λάθους.

Διευρύνοντας τη συζήτηση στην απόκλιση της κάλπης από τις δημοσκοπήσεις των περασμένων εβδομάδων ο Ηλ. Νικολακόπουλος σχολιάζει λέγοντας ότι οι «δημοσκοπήσεις δημοτικών εκλογών σε απόσταση από την ημέρα των εκλογών δεν μπορεί ποτέ να είναι απόλυτα ακριβείς. Μόνο την τάση μπορούν να δώσουν».

Κατά το προηγούμενο διάστημα είχε ανοίξει ένας άτυπος διάλογος μεταξύ δημοσκόπων σχετικά με την αποδυνάμωση της αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων και ειδικά των τηλεφωνικών ερευνών. Μάλιστα στη συζήτηση είχαν παρέμβει και πολιτικά κόμματα ζητώντας περισσότερη διαφάνεια στη μεθοδολογία και τα συλλεγόμενα δεδομένα.

Η επιχειρηματολογία βασίζονταν:

  • στην εικαζόμενη αδιαφορία των ερωτώμενων, η οποία εκφράζεται είτε με άρνηση απάντησης είτε με λανθασμένες - παραπλανητικές για την έρευνα- απαντήσεις.
  • στον περιορισμό της λίστας των τηλεφωνικά ερωτώμενων πολιτών των εταιρειών δημοσκόπησης, λόγω του κλιμακούμενου αριθμού διακοπής τηλεφωνικών συνδέσεων, είτε για οικονομικούς λόγους είτε λόγω επιλογής εναλλακτικών του ΟΤΕ παρόχων τηλεφωνίας, είτε λόγω περιορισμού στη σύνδεση κινητού τηλεφώνου αντί σταθερού.

Η παραπάνω επιχειρηματολογία εκτιμάται ότι έβρισκε εφαρμογή κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες ψηφοφόρων, οι οποίες ενώ δεν καταγράφονταν δημοσκοπικά σε μεγάλο βαθμό στην κάλπη ψήφισαν τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα τα ποσοστά αυτά να παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τα εκτιμώμενα από τις δημοσκοπήσεις. Οι ίδιοι αυτοί ψηφοφόροι που κατά τους δημοσκόπους «ευθύνονται» για την απόκλιση μεταξύ των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων και της πραγματικής κάλπης, «χρεώνονται» και τη «νόθευση» των exit polls αφού με προθυμία δήλωναν την προτίμηση τους, έναντι των μεγαλύτερων σε ηλικία η οποίοι είναι περισσότερο επιφυλακτικοί ή αδιάφοροι να συμμετάσχουν.

Υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης 

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης ο οποίος από την προσωπική του ιστοσελίδα στο διαδίκτυο προτείνει να μην διεξαχθούν την Κυριακή exit polls, μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την αστοχία των αποτελεσμάτων κατά τον α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, Επιπλέον, στον λογαριασμό του στο twitter επικρίνει τις εταιρείες διότι το αποτέλεσμά των exit polls «διέρρευσε, όταν οι κάλπες ήταν ακόμη ανοιχτές». 

Στην επιστολή ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνει ότι αυτό «συνέβη για πρώτη φορά στον τόπο μας» και είχε ως συνέπεια «να δημιουργηθούν παντελώς αβάσιμες εντυπώσεις και να προκληθεί σύγχυση στην κοινή γνώμη κατά την τελική φάση της εκλογικής διαδικασίας».

Γι αυτό ζητά να εξετασθεί το ζήτημα από τα αρμόδια εποπτικά και ελεγκτικά όργανα του Συλλόγου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τον Κώδικα Δεοντολογίας - Επαγγελματικής Πρακτικής του ΣΕΔΕΑ και τον Κώδικα Δεοντολογίας των ΙCC -ESOMAR (Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου - Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών Αγοράς).

Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς

Απαντώντας στη χθεσινή επιστολή του υπουργού Εσωτερικών αναφέρει ότι «Τo exit poll είναι έρευνα που βασίζεται σε δείγμα. Οι έρευνες παράγουν κατά προσέγγιση εκτιμήσεις της πραγματικότητας».  Όπως σημειώνει ο ΣΕΔΕΑ στο δελτίο Τύπου «ανταποκριθήκαμε άμεσα και ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία που προβλέπεται από το αυστηρό πλαίσιο αυτορρύθμισης που εδώ και χρόνια ισχύει και εφαρμόζεται διεθνώς και στην Ελλάδα (ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ, ESOMAR)».

Και συνεχίζει: «Το exit poll είναι έρευνα και βασίζεται σε δείγμα. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κατά προσέγγιση εκτίμηση της πραγματικότητας δεν εξυπηρέτησε ενδεχομένως τις επικοινωνιακές ανάγκες του τηλεοπτικού τρίωρου 19:00 - 22:00 της Κυριακής, δηλαδή την ανάγκη για εκ των προτέρων γνώση των αποτελεσμάτων της κάλπης. Τα exit polls είναι εργαλεία που παγκοσμίως χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της δομής, των συσχετισμών, των μετακινήσεων, της δημογραφικής σύνθεσης του εκλογικού αποτελέσματος». Και καταλήγει: «Για αυτό διενεργούνται συστηματικά σε όλες τις προηγμένες δημοκρατικές χώρες. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε, ελπίζουμε, να χρησιμοποιούμε το εργαλείο στον πραγματικό του ρόλο και όχι αυστηρά και μόνο για την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος».


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή