facebook pixel

Τα πολλαπλά είδωλα της κάλπης

Ικανοποιημένοι λιγότερο ή περισσότερο από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών εμφανίστηκαν σε δηλώσεις τους αργά τη νύχτα οι αρχηγοί των κομμάτων, οι οποίοι όμως ερμήνευσαν με διαφορετικό τρόπο το μήνυμα της κάλπης και έθεσαν ο καθένας το δικό του διακύβευμα για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Θετικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών για τη ΝΔ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Α. Σαμαράς

Από τα γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού, όπου είχε σύσκεψη με τους συνεργάτες του ο κ. Σαμαράς δήλωσε:

"Κάθε κάλπη έχει τη δική της σημασία και ασφαλώς ξεχωριστή σημασία έχουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες είναι θετικά και αδιαμφισβήτητα τα αποτελέσματα της παράταξής μας. Δεν θα σταθώ απέναντι στις επιλογές των τοπικών κοινωνιών, που έκαναν διαφορετικές επιλογές. Την προσεχή Κυριακή ολοκληρώνεται η διαδικασία, αλλά παράλληλα έχουμε και τη μάχη των Ευρωεκλογών, όπου η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι έχει τη σταθερότητα που της αξίζει με θυσίες των πολιτών της".

Ο κ. Σαμαράς έβαλε καθαρά το δίλημμα των ευρωεκλογών: "Είναι στο χέρι των Ελλήνων με την ψήφο τους να συμβάλλουν ώστε να υπάρχει για τον ελληνικό λαό η βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά είτε να αφήσουν την χώρα να ξανακυλήσει προς τα πίσω".

Αλ. Τσίπρας

Τα αποτελέσματα των υποψηφίων του κόμματος στην Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων, η διεκδίκηση μιας σειράς περιφερειών και δεκάδων δήμων, αναδεικνύουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ισχυρό παράγοντα και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του για τα εκλογικά αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι εκλογές της πρώτης Κυριακής άνοιξαν έναν νέο δρόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, ένα κυβερνητικό κόμμα να μείνει εκτός του δεύτερου γύρου από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι την επόμενη Κυριακή και η Αθήνα και η Περιφέρεια θα γυρίσουν σελίδα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο κ . Τσίπρας είπε ότι ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε ουσιαστικά ότι με βάση το αποτέλεσμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η κάλπη των ευρωεκλογών διακυβεύει την πορεία της κυβέρνησης των Μνημονίων και πρόσθεσε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι το δημοψήφισμα, που ποτέ δεν έγινε στον τόπο για τα Μνημόνια.

Διακυβεύεται -σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- αν η Ελλάδα θα αποκτήσει φωνή και απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους Έλληνες σε επιστράτευση για ζωή και αξιοπρέπεια, για τη σταθερότητα της λαϊκής κυριαρχίας, ενώ κάλεσε σε συμμετοχή στις εκλογές της επόμενης Κυριακής, κόντρα «στα κηρύγματα της αποχής».

«Η επόμενη Κυριακή θα είναι η πρώτη ημέρα μιας άλλης εποχής» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν ανήκει κανέναν, εκτός από τον λαό της. Κλείνοντας τη δήλωσή του, σημείωσε: «Την επόμενη Κυριακή, η ψήφος μας δεν θα πιάσει απλώς τόπο, θα αλλάξει τον τόπο».

Ε. Βενιζέλος

Απέτυχε η σκληρή κομματικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών και αποδείχθηκε ότι η δημοκρατική παράταξη έχει βαθιές ρίζες στην αυτοδιοίκηση, όπως και στον συνδικαλισμό και σε άλλους κοινωνικούς φορείς, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Οι στενές κομματικές επιλογές, πρόσθεσε, απέτυχαν καθαρά, και όσοι θέλησαν να αναμετρηθούν με τα ποσοστά τους του 2012 περιορίστηκαν σε αυτά, τόνισε και μίλησε «για εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, οι οποίες δεν έχουν καμία αξία».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που συνιστούν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να αγωνιστούν σθεναρά κατά του ναζισμού και της βίας.

Για τον επόμενο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι οι πολίτες θα επιλέξουν ικανούς, δοκιμασμένους και εργατικούς υποψηφίους.

Για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει μια εικόνα προοδευτικής σταθερότητας και ζήτησε από τους πολίτες να αναλογιστούν τι σημαίνει το δημοψήφισμα για το οποίο μιλάει ο κ. Τσίπρας και πρέπει να έχουν υπόψη τους το πραγματικό ερώτημα που τίθεται και αφορά την πολιτική σταθερότητα.

Η σταθερότητα, υπογράμμισε, δεν σημαίνει στασιμότητα, μίλησε για αποκατάσταση αδικιών και τόνισε ότι πρέπει να δείξουμε την εικόνα μιας κανονικής χώρας, όπως είναι όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Π. Καμμένος

Ικανοποιημένος είναι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ενώ θεωρεί ότι το κόμμα του θα είναι «ο ρυθμιστής της επόμενης μέρας».

Σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος του προέδρου των ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος θεωρεί ότι «η Νέα Δημοκρατία κατέρρευσε», οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διατήρησαν τις δυνάμεις τους, ενώ είπε σε συνεργάτες του ότι «είμαστε οι ρυθμιστές της επόμενης μέρας».

Δ. Κουτσούμας

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δηλώσεις του, κατ' αρχήν ευχαρίστησε τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κόμματος, και ψήφισαν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, που στήριξε το ΚΚΕ σε όλη την χώρα, σε δήμους και περιφέρειες, και προσέθεσε:

«Καλούμε όλους και όλες με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πείσμα να ριχτούν στη μάχη την εβδομάδα που έρχεται, σπίτι το σπίτι, σε κάθε χώρο δουλειάς, για την ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΚΚΕ και την άλλη Κυριακή στις ευρωεκλογές».

«Θεωρούμε θετικό και ελπιδοφόρο το αποτέλεσμα που κατέγραψαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις 13 περιφέρειες της χώρας με τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης καθώς και στην μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων» είπε ο γγ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η Λαϊκή Συσπείρωση συγκεντρώνει στις περιφέρειες περίπου το 9% των ψήφων». «Αυτή η τάση περισσότερο ή λιγότερο διαφαίνεται και στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους», προσέθεσε, η οποία καταγράφεται «με εκατοντάδες εκλεγμένους πλέον στα δημοτικά συμβούλια», αλλά «και τη διεκδίκηση πλειοψηφίας σε δημοτικές διοικήσεις στον β' γύρο».

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «θεωρούμε ιδιαίτερα αρνητικό το σχετικά ακόμα υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε η εγκληματική-ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, μόνο φυσικά στον δήμο της Αθήνας, ή κυρίως στον δήμο της Αθήνας και στην περιφέρεια της Αττικής.» 

Αναφερόμενος στον β γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται ότι έχουμε πάρα πολλές πιθανότητες να είμαστε στον β΄γύρο, όπως στην Πάτρα, την Πετρούπολη, την Ικαρία» και κάλεσε τους εργατοϋπαλλήλους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες που αυτή την Κυριακή δεν πήγαν να ψηφίσουν για διάφορους λόγους και εκείνους που θέλοντας να αντισταθούν στην αντιλαϊκή πολιτική, ψήφισαν άλλα κόμματα και άλλους συνδυασμούς «να διευρύνουν στον βΆ γύρο αυτήν την δυναμική», «ενισχύοντας μαζικά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.»

«Εκεί που τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν θα είναι στον β' γύρο καλούμε τον λαό να στείλει μήνυμα καταδίκης των κομμάτων και των συνδυασμών, όπως κι αν ονομάζονται, που κινούνται στη γραμμή της ενσωμάτωσης του λαού στους νέους μηχανισμούς που έχουν στηθεί, κυρίως μετά την δημιουργία του “Καλλικράτη”, αλλά και την στρατηγική της ΕΕ για την ονομαζόμενη “Ευρώπη των Περιφερειών”», προσέθεσε.

Φ. Κουβέλης 

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα που κατέγραψαν οι συνδυασμοί που στήριξε η ΔΗΜΑΡ στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης, αργά το βράδυ, όταν είχαν διαμορφωθεί οι τάσεις τόσο στις περιφέρειες όσο και στους μεγάλους δήμους της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε, ιδιαίτερα, τα ποσοστά που πήραν οι συνδυασμοί με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, όπως του υποψηφίου στην Αθήνα Γιώργου Καμίνη και στη Θεσσαλονίκη  Γιάννη Μπουτάρη,  και επισήμανε: «Η "Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία" έχει την ικανοποίηση ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση αυτοδιοικητικών σχημάτων, που εγγυώνται την κοινωνική αλληλεγγύη και την τοπική ανάπτυξη στη βάση προοδευτικών προγραμμάτων. Έχει δε την ικανοποίηση για τις σημαντικές καταγραφές ψηφοδελτίων για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που εκφράζουν συνεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς και κοινωνικές συμμαχίες».

Ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε, την επόμενη Κυριακή, η υποστήριξη των πολιτών στα σχήματα να ολοκληρωθεί. «ΓιΆ αυτήν ακριβώς την αντίληψη συνεχίζει να μάχεται η "Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία", η συμπαράταξη που διεκδικεί στην κάλπη των ευρωεκλογών, την άλλη Κυριακή, τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη, για να ισχυροποιηθεί στην Ελλάδα η πολιτική εξόδου από την κρίση με σταθερή ευρωπαϊκή πορεία», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και υπογράμμισε την ανησυχία του για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, τα οποία «δημιουργούν την υποχρέωση αντιμετώπισης του επικίνδυνου αυτού φαινομένου από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις».

Στ. Θεοδωράκης 

«Τα κόμματα για άλλη μια φορά προσπαθούν να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα κατά το δοκούν και βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος» δήλωσε ο επικεφαλής του "Ποταμιού" Σταύρος Θεοδωράκης για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

«Και πολλές φορές το δέντρο είναι και μαραμένο, είναι κουτσουρεμένο» σημείωσε εξηγώντας «αν δείτε τα φαβορί τους είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ πίσω από τα ποσοστά που πήρανε τα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές.

Χρυσή Αυγή

«Η Χρυσή Αυγή είναι ο πραγματικός νικητής των εκλογών» δήλωσε ο βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Ηλίας Κασιδιάρης. Εκανε λόγο για «ραγδαία άνοδο των ποσοστών» του κόμματός του τα οποία όπως είπε αποτελούν προοίμιο της μεγάλης νίκης της 25ης Μαΐου.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή