facebook pixel

Οι πρώτες αντιδράσεις στα exit polls

Με χαμόγελα και ικανοποίηση σε πολλά από τα πολιτικά επιτελεία κομμάτων και υποψηφίων αλλά και με προβληματισμό σε ορισμένα άλλα, έγιναν δεκτά τα exit polls τα οποία μεταδίδονται από την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες, στις 7 το απόγευμα, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η επόμενη Κυριακή είναι πολύ σημαντική.  Κάθε κάλπη είναι διαφορετική.  Η εικόνα στην επαρχία, έστω και σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, είναι διαφορετική από αυτή της Αττικής. Σε πολλούς δήμους και περιφέρειες της επαρχίας, θα έχουμε καλά αποτελέσματα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον STAR. Την επόμενη Κυριακή πρέπει να διασφαλιστεί η σταθερότητα, πρόσθεσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Είναι νωρίς. Μη βιάζονται κάποιοι να βγάλουν ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα. Δεν βγαίνουν, έχουμε μπροστά μας εξέλιξη της διαδικασίας. Μη βιάζονται κάποιοι, ούτε να πανηγυρίζουν, ούτε να απογοητεύονται, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Το γεγονός ότι επιλογές σε επίπεδο προσωπικοτήτων δεν περνούν στον β' γύρο, θα το εκτιμήσουμε και θα το αποτιμήσουμε. Έχουμε άλλη μια Κυριακή. Η στρατηγική της ΝΔ είναι να πούμε στους πολίτες τα προβλήματα που υπάρχουν και τις λύσεις που προτείνουμε και να τους πείσουμε ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες κρίνουν».

Σύμφωνα με κύκλους της ηγεσίας της ΝΔ, με εξαίρεση την περιφέρεια Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγαίνει καλά, καθώς στην πλειονότητα των περιφερειών δεν θα είναι καν στο δεύτερο γύρο, αλλά θα είναι τρίτος ή τέταρτος.

Ακόμα και στην περιφέρεια Αττικής, σημειώνουν, τα ποσοστά που αποσπά η κ. Δούρου είναι χαμηλότερα από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου 2012, ενώ υπολείπονται από το άθροισμα των ποσοστών Κουμουτσάκου και Σγουρού. Παρομοίως ισχύει και για το δήμο της Αθήνας αναφέρουν, και υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Ιδιαίτερα θετική είναι η πρώτη αποτίμηση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που επικεντρώνει στην πρωτοκαθεδρία της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον δήμο Αθηναίων.

Παράλληλα, επικρατεί αισιοδοξία ότι υποψήφιοι που στηρίζονται από την αξιωματική αντιπολίτευση θα περάσουν στον δεύτερο γύρο και σε άλλες περιφέρειες και σε πολλούς δήμους της χώρας.

Το εκλογικό επιτελείο αποφάσισε ότι από το πρωί της Δευτέρας ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει «χωρίς ανάσα» την ολοκλήρωση της εκλογικής εκστρατείας. Στόχος είναι να εκλεγούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο και να αποκτήσει μεγάλη δυναμική το κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό.

«θα κόψουμε πρώτοι το νήμα στον δεύτερο γύρο» ανακοινώθηκε από το επιτελείο του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και εκφράζεται «ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ανεξάρτητη υποψηφιότητά του υπερέβη την άγρια κομματική πόλωση».

«Η γενικότερη εικόνα είναι ότι ο "χώρος" είναι εδώ» σημειώνουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ως μια εκτίμηση των πρώτων αποτελεσμάτων, εξηγώντας ότι καταγράφεται η παρουσία κεντροαριστερών υποψηφίων, που προέρχονται από την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, «άντεξαν» και έχουν πάει «πολύ καλά» και ότι θα είναι στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε πολλές περιφέρειες και δήμους.

Εξάλλου, υπογράμμιζαν ότι υπάρχει ένα πρώτο μήνυμα από τους πολίτες ότι δεν έχουν άλλες αντοχές και πως το ΠΑΣΟΚ αξιολογεί και αξιοποιεί θετικά αυτό το μήνυμα.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν σε αυτό το πλαίσιο ότι πολιτική σταθερότητα δεν σημαίνει ούτε στασιμότητα ούτε αδράνεια, αλλά ανταπόκριση στην αγωνία των πολιτών και πως ως προς αυτό σκοπός του ΠΑΣΟΚ είναι να ανταποκριθεί στο μήνυμα αυτό, στην κατεύθυνση της αποκατάστασης αδικιών, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης.

Επιπλέον, όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι παρόλο που, όπως έλεγαν, έδωσε μια σκληρή κομματική μάχη, «πιάνει ταβάνι». 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή