facebook pixel

Μετωπική Σαμαρά-Τσίπρα στο κατώφλι της κάλπης

Μια σφοδρή πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σφράγισε την πτώση της αυλαίας της προεκλογικής περιόδου του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Με συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα» ο Αντώνης Σαμαράς αφού προειδοποιεί του ψηφοφόρους ότι υπάρχει ο κίνδυνος, αν γίνουν λάθη, η χώρα να επιστρέψει στο παρελθόν στη συνέχεια εκτιμά πως ο λαός δεν πρόκειται να ψηφίσει ποτέ να γυρίσει η Ελλάδα πίσω στην κρίση με την οποία ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο χαρακτηρίζει «κόμμα της κρίσης».
«Το μόνο που του μένει είναι να δημιουργήσει αστάθεια. Να προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση. Επιδιώκει σταθερά να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία! Αυτός είναι ο κίνδυνος που πρέπει να αποτραπεί σήμερα» σημειώνει εξηγώντας τη θέση του ο πρωθυπουργός.

Βάλει κατά της πολιτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι επί δύο χρόνια «επέλεξαν ένα άγριο λαϊκισμό, μια υβριστική συμπεριφορά, ένα διχαστικό μήνυμα σε κάθε τους βήμα, σε κάθε ευκαιρία» και κλιμακώνει την επίθεση κατηγορώντας τον πρόεδρο του κόμματος Αλ. Τσίπρα για «παιδαριώδη πυροτεχνήματα» με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και για «απίστευτη πολιτική ανευθυνότητά» η οποία «πολύ πιθανό να γίνει μπούμεραγκ εναντίον του».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα καθορίσει άμεσα τις πολιτικές εξελίξεις όμως, όπως λέει, το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας θα μπορούσε να είχε και πολιτικές συνέπειες.

Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να σχολιάσει το ενδεχόμενο ένα κακό αποτέλεσμα για την «Ελιά» να έχει πολιτικές συνέπειες για την κυβέρνηση, εκφράζει όμως την εκτίμηση πως η κυβέρνηση αυτή μπορεί να μείνει όρθια ως το τέλος της τετραετίας της.

Μάλιστα αποκαλύπτει τις σκέψεις του για την επόμενη μέρα των εκλογών, οπότε υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας καθώς, όπως λέει, «όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της και να εξαντλήσει την τετραετία της. Ακόμα και βουλευτές που δεν ψήφισαν μαζί μας το τελευταίο διάστημα».

Επίσης δεν θέλει να αποκλείσει κάτι όσον αφορά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το «Ποτάμι» καθώς, όπως λέει, μπορεί να συνεργαστεί με οποιονδήποτε θέλει να βοηθήσει να βγει η χώρα μια ώρα αρχύτερα από την κρίση, θέτει όμως ως προϋπόθεση να υπάρχουν σαφείς απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα.

Ο πρωθυπουργός, για μια ακόμα φορά, διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας και νέο μνημόνιο και αποκαλύπτει πως τη διαπραγμάτευση για το χρέος με τους εταίρους θα την κάνει ο Γιάννης Στουρνάρας, επιχειρώντας έτσι να δώσει τέλος προς το παρόν και στα σενάρια περί αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών. Επαναλαμβάνει τις οικονομικές προβλέψεις για ανάπτυξη που θα φτάσει το 2,9% το 2015 και 3,9% το 2016, ενώ προβλέπει πως μέχρι το 2018 θα έχουν δημιουργηθεί 550 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές το 2016 με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς κάτι τέτοιο δεν το αντέχει η χώρα και κάνει λόγο για σημαντικές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν το ανώτατο αξίωμα.

Σχετικά με τα όσα αναφέρουν οι Financial Times για το παρασκήνιο στις Κάνες, ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει πως η θέση του για την ανάγκη αλλαγής του Μνημονίου και την προώθηση μεταρρυθμίσεων ήταν γνωστές και είχαν εκφραστεί εκείνη την περίοδο δημόσια προς όλους.

«Στον κ. Μπαρόζο έλεγα πάντα το ίδιο: Ότι θέλουμε μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, υποστηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά πρέπει να αλλάξει το Μνημόνιο! Τα οποίο και άλλαξε αργότερα, και με τη δική μας συμβολή. Αυτό του είπα κι εκείνες τις μέρες. Το ίδιο ακριβώς είπα και στους υπόλοιπους ηγέτες την εποχή εκείνη… Δημόσια μάλιστα! Και εγγράφως! Όχι τηλεφωνικά» τονίζει επισημαίνοντας πως πλέον αποδεικνύεται πως υπήρχε έτοιμο σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Εμείς αυτό το ξέραμε και το λέγαμε από τότε… Σας θυμίζω ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που το αμφισβητούσε! Και τώρα φαίνεται πόσο έξω έπεσε. Και πόσο καταστροφική ήταν η πολιτική του τότε. Αλλά και σήμερα… Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγε και συνεχίζει να μας λέει, ότι μπορείς να τους εκβιάσεις, γιατί δεν θα τολμούσαν… Και τώρα αποκαλύπτεται, αυτό που ξέρουν οι πάντες- πλην ΣΥΡΙΖΑ: ότι υπήρχε έκτακτο σχέδιο να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ. Με τη συμφωνία, μάλιστα, όλων των υπολοίπων χωρών… Ευτυχώς τα αποτρέψαμε όλα αυτά…Και δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε σε αυτά» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Σε χαιρετισμό του από την κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε την βεβαιότητά του ότι «αυτή την Κυριακή τελειώνουμε με τους εκβιαστές, τελειώνουμε με τους τρομοκράτες του ελληνικού λαού, τελειώνουμε με τη συμμόρφωση προς τις υποδείξεις, τελειώνουμε με τα μνημόνια και τις πολιτικές της καταστροφής και παίρνουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια».

Παράλληλα εξαπέλυσε και αυτός με τη σειρά του νέα και οξύτατη επίθεσή του κατά των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου είπε ότι «στην Ελλάδα ζούμε μια πρωτοφανή πολιτική ανωμαλία, που μόνο με την περίοδο των ανακτόρων μπορεί να συγκριθεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον λαό, στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και «με περηφάνια, με αποφασιστικότητα, με σιγουριά να ξαναφέρουμε την Ελλάδα εκεί που της αξίζει».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες «να ξεκινήσουμε μαζί το δύσκολο έργο της αναγέννησης, της αποκατάστασης, της ανοικοδόμησης της πατρίδας μας. Και πάνω από όλα, να ξαναδώσουμε στον λαό μας την αξιοπρέπεια που του στερήσανε τέσσερα χρόνια τώρα οι δυνάμεις που χρεοκόπησαν τη πατρίδα μας».

Επανερχόμενος στις συζητήσεις για τα γεγονότα των Καννών, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον «εκβιασμό του ευρώ», σημειώνοντας ότι ήταν ένας εκβιασμός που δέσποζε στις προηγούμενες εκλογές και βασίστηκε σε ένα τεράστιο ψέμα. Φούσκα, απάτη, δολιότητα, περιφρόνηση του ελληνικού λαού. Αυτό ήταν, είπε ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα κριθούν οι αυτουργοί στις επερχόμενες εκλογές».

«Ξένα κέντρα, παρασκηνιακά συμφέροντα, αρχιερείς των αγορών και των τραπεζών, διορίζουν κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς υπαλλήλους της τρόικας. Χαράζουν πολιτικές, καταρτίζουν προγράμματα τιμωρίας των Ελλήνων, επιβάλλουν τη θέλησή τους. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, αφού συμμετείχαν ως κομπάρσοι στις ανακτορικές συνωμοσίες των μνημονίων, δρουν τώρα ως κομπάρσοι του Βερολίνου και των Μπαρόζο στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Αποδείχτηκε πια πέραν πάσης αμφιβολίας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι παρά προϊόν μιας τεράστιας ανωμαλίας. Και γι' αυτό είναι παραγωγός μιας τεράστιας ανωμαλίας. Επιβλήθηκαν από το σκοτάδι και δεν μπορεί παρά να παράγουν σκοτάδι».

Τέλος ο πρωθυπουργός σε ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής από την Πάτρα κατηγόρησε και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπερασπίζεται το σπάταλο κράτος και τις ασύδοτες συντεχνίες, την αδιαφάνεια, τη φοροδιαφυγή και ό,τι μας οδήγησε στην κρίση. Χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «ύμνο της λαθρομετανάστευσης» και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «υπερασπίζεται ακόμα και τους ύποπτους τρομοκρατίας». Τέλος αναφέρθηκε στον Αλ. Τσίπρα με τον όρο «επικίνδυνος τζογαδόρος». 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή