facebook pixel

Τσιπρας: κ. Γιουνκερ με ποιο δικαιωμα μαζι με τον Μπαροζο συζητησατε την αντικατασταση των πρωθυπουργων σε Ελλαδα και Ιταλια;

#TellEurope: Διάλογο για την Ελλάδα στο ευρω-debate άνοιξε ο Τσίπρας

Με τα πρώτα λόγια του, στην εισηγητική τοποθέτηση του, ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθεσε το ελληνικό ζήτημα στο τραπέζι του debate των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας έρχομαι από την Ελλάδα που έγινε πειραματόζωο από τις πολιτικές λιτότητας της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής να μην τα ζήσει κανείς άλλος στην Ευρώπη».

Απευθυνόμενος δε, στους άλλους υποψηφίους, ειδικότερα τους υποψηφίους που στηρίζονται από τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική τους διατύπωσε το ερώτημα, αν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι ιστορία επιτυχίας ή τραγωδίας.

«Δεν δέχομαι την κατηγορία ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα», απάντησε στον Αλ. Τσίπρα αργότερα, ο υποψήφιος του ΕΛΚ και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Υπεραμυνόμενος της πολιτικής που ακολούθησε η ευρωζώνη σχετικά με την Ελλάδα, όταν Α. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι υπερασπίστηκε προγράμματα διάσωσης στην Ευρώπη που θα πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. «Επί σειρά ετών εργαζόμουν νυχθημερόν για να αποφευχθεί η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη», δήλωσε ο Ζ. Γιούνκερ.

Στην εξέλιξη του debate και στο ερώτημα για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι έχει μείνει άναυδος που ο συνυποψήφιός του, υποψήφιος των Φιλελευθέρων Γκ. Φερχόφστατ, υπερασπίστηκε προγράμματα διάσωσης των τραπεζών που, όπως είπε, θα πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Τώρα, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, λένε ότι πρέπει να σηκώνουν το βάρος και οι καταθέτες, κάτι που συνιστά καταστροφική λογική.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των τραπεζών, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι οι τράπεζες έπρεπε να σωθούν για να προστατευθούν οι καταθέτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονταν πιστώσεις και ρευστότητα. 

«Η πραγματική οικονομία θα κατέρρεε, αν κατέρρεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε και υπενθύμισε ότι στην αρχή της κρίσης επενδύθηκαν εκατομμύρια ευρώ κατά τρόπο συντονισμένο για να προστατευθεί η οικονομία. «Δεν κάναμε λάθη της δεκαετίας του 1930, δεν υπάρχει σύγκριση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Γκι Φερχόφστατ αντεπιτέθηκε στον Α. Τσίπρα λέγοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν η πολιτική που ακολούθησε τις τελευταίες δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. «Οι δημόσιες τράπεζες χρηματοδοτούσαν τα πολιτικά κόμματα και τα χρηματοδοτούν ακόμα» είπε ο Γκι Φερχόφστατ και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Και το δικό σας κόμμα πήρε πρόσφατα δάνειο από ελληνικές τράπεζες».

Συνεχίζοντας ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων υποστήριξε ότι η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα ήταν καταστροφική για όλες τις οικονομίες της Ευρώπης, και για το βορρά και για το νότο. «Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό αν ξαναγυρίσουμε στη δραχμή ή στη λιρέτα;» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ποιος θα πληρώσει το τίμημα και τις συνέπειες των υποτιμήσεων των νομισμάτων; Ο απλός πολίτης που θα χάνει αγοραστική δύναμη και ο συνταξιούχος που θα χάνει μέρος των αποταμιεύσεών του. Αυτό δεν αποτελεί λύση», πρόσθεσε ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων.

Σε παρατήρηση του Γκι Φερχόφστατ για τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση των κομμάτων στην Ελλάδα από αυτές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το πελατειακό κράτος που στήριζε τις τράπεζες, στηρίζονταν από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, ενώ στην αρχή το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν δημοσιονομικό, στην πορεία το φάρμακο έκανε χειρότερη την ασθένεια.

Στην διάρκεια του debate ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας αναφορά στα παρασκήνια της σύσκεψης των Καννών, το φθινόπωρο του 2011, που αποκάλυψαν οι Finacial Times, απευθύνθηκε στον κ. Γιούνκερ ρωτώντας τον με ποιο δικαίωμα αυτός και ο Ζ. Μπαρόζο συζητούσαν παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο εκλεγμένων πρωθυπουργών στην Ελλάδα και στην Iταλία για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες. Επίσης, τον ρώτησε για ποιο λόγο η ΕΕ έπρεπε να επιβάλει στην Ελλάδα, τι είδους δημοψήφισμα θα γίνονταν στη χώρα μας παραβιάζοντας τους συνταγματικούς κανόνες.

Στα δύο αυτά ερωτήματα δεν απάντησε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ παρά το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας επανήλθε στη συνέχεια με το ερώτημα παραχωρώντας μάλιστα και τον επιπλέον χρόνο του στον κ. Γιούνκερ για να απαντήσει.

Στην παρατήρηση ότι αρκετοί πιστεύουν ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ δεν θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολύ ενοχλητικό που η κ. Μέρκελ δημόσια λέει ότι μπορεί κανείς από εμάς να μην είναι πρόεδρος και αδίκως μαζευτήκαμε εδώ. Όλα αυτά, πρόσθεσε ενοχλούν τους πολίτες που γυρίζουν την πλάτη στην ΕΕ. Γι αυτό, σημείωσε , είναι δεδομένο ότι αυτό που φοβούνται είναι η Δημοκρατία. Όλα αυτά συντελούν, είπε ο κ. Τσίπρας στην αρνητική εικόνα της Ευρώπης και κατέληξε επαναλαμβάνοντας την ερώτηση προς τον κ. Γιούνκερ ζητώντας να απαντήσει αν πέτυχε το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Όλα αυτά, είπε συμβάλλουν στο να διαλυθεί το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, δυστυχώς για όλους μας.

Ο Αλ. Τσίπρας ήταν αιχμηρός και σε άλλο σημείο για τον ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ όταν στο ερώτημα για την αποχή στις ευρωεκλογές είπε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα σήμερα στην ΕΕ, είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. Οι πολίτες πρόσθεσε, απέχουν γιατί δεν πιστεύουν ότι η ψήφος τους μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της πολιτικής. Στις Συνόδους Κορυφής, είπε ο κ. Τσίπρας, οι ηγέτες συζητούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η κ. Μέρκελ.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν για τα ζητήματα της ανεργίας, την οικονομική κρίση, τις τράπεζες, τον ευρωσκεπτικισμό, την κρίση στην Ουκρανία, τη μεταναστευτική πολιτική, τη θρησκεία και τη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές.

Το ευρω-debate έγινε το βράδυ της Πέμπτης, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώπιον ακροατηρίου και μεταδόθηκε ζωντανά με ταυτόχρονη μετάφραση στις ευρωπαϊκές γλώσσες. Οι πολίτες μπορούσαν να σχολιάζουν, χρησιμοποιώντας το hastag #tellEUROPE στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή