facebook pixel

«Πρωτος στοχος να σταματησουμε την καταστροφη και να επαναφερουμε την αξιοπρεπεια του λαου»

Τσίπρας: Οι Ευρωεκλογές είναι το δημοψήφισμα που δεν έγινε το 2010

Το φετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι ιστορικό και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα διαψεύσει πολλούς και θα επιβεβαιώσει ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρμονία μεταξύ λαϊκής βούλησης και επιλογών της κυβέρνησης, προέβλεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Όπως είπε, μια σημαντική διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θα προκαλέσει άμεσες πολιτικές εξελίξεις καθώς η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κρατηθεί ενώ για τις εθνικές εκλογές υποστήριξε πως όποτε και αν γίνουν, το κόμμα του θα είναι αυτοδύναμο.

Ένα μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές με ταυτόχρονη καταδίκη των κομμάτων της κυβέρνησης θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είναι διαφορετικό «να ζητάμε εκλογές με μία ψήφο διαφορά και διαφορετικά θα μπορέσουμε να προκαλέσουμε εξελίξεις με μεγάλη διαφορά». Αν το αποτέλεσμα είναι μια συντριπτική ήττα για την κυβέρνηση, τότε αυτή δεν θα κρατηθεί ούτε μία μέρα, είπε χαρακτηριστικά.

Για τη στάση του Ε. Βενιζέλου, εκτίμησε ότι όποιο αποτέλεσμα και αν έχει η Ελιά ο κ. Βενιζέλος δεν θα φύγει από την καρέκλα του. Το μόνο που τον ενδιαφέρει, πρόσθεσε, είναι η δική του καριέρα και όχι το κόμμα του, που το έχει κάνει, όπως σημείωσε, «συνιστώσα της ΝΔ, του Σαμαρά, που συναγελάζεται με τους ακροδεξιούς και τους Μπαλτάκους».

Προσωπική άποψη του Μανώλη Γλέζου, που με κάθε σεβασμό αντιμετωπίζουν όλοι, ήταν οι δηλώσεις για τον «εσωτερικό δανεισμό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης ότι «έχει ξεπεράσει τα όρια».

Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι αυτή που μείωσε τα εισοδήματα, οδήγησε σε φυγή των καταθέσεων από τις τράπεζες, προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση, αλλά τώρα, πρόσθεσε, ο λαός τους έχει καταλάβει γιατί τα ίδια έκαναν και στις εκλογές του 2012.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να επανεκκινηθεί η οικονομία της χώρας και να πάμε σε συνολική διαπραγμάτευση για το χρέος, και τότε, εξέφρασε την άποψη, «θα μπορέσουμε, με ανάπτυξη, να πληρώσουμε το χρέος, όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953». 

Στην ερώτηση ποια θα είναι αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης για «κούρεμα» του χρέους, τόνισε ότι το πρόβλημα θα είναι και για την ίδια την Ευρώπη. Όμως ο μόνος τρόπος είναι να διαπραγματευθούμε, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα είναι έξω από τους θεσμούς και τους κανόνες της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα του ουδέποτε είπε ότι έχει μαγικό ραβδί. Τέσσερα χρόνια καταστροφής είναι πολλά για να αλλάξουν όλα σε λίγο καιρό, ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι πρώτος στόχος είναι «να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση και να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια του λαού».

Σε ερωτήσεις σχετικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι τη συζήτηση για το νόμισμα την ξεκίνησε η Μέρκελ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, και υπενθύμισε τις συζητήσεις και το παρασκήνιο των Καννών το 2011 και τη συζήτηση γύρω από τη θέση του Γ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το κόμμα του ήταν υπέρ του δημοψηφίσματος για τη δανεική σύμβαση από νωρίς, από το 2010, ενώ χαρακτήρισε ως «Ευρωπαλάτι» και έκανε λόγο για εικόνα του ελληνικού παλατιού της δεκαετίας του Ά60, τα δημοσιεύματα για το παρασκήνιο εκείνης της περιόδου. Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί στα δημοσιεύματα αυτά.


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή