facebook pixel

Η Ρωσία «πριονίζει» τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία

Καθώς η Κυριακή της 25ης Μαΐου πλησιάζει, ημερομηνία διενέργειας των προεδρικών εκλογών από το Κίεβο, η Ρωσία καθημερινά κλιμακώνει τις επιφυλάξεις της για τη νομιμότητα και τη σημασία αυτής της ψηφοφορίας επικαλούμενη την έκρυθμη κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Παρά το γεγονός ότι ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει την Μόσχα, με την απειλή κλιμάκωσης των μέτρων εναντίον της, να αποφύγει την οποία παρέμβαση κορυφαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται να αμφισβητούν τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Το οπλοστάσιο των ρωσικών επιχειρημάτων ενισχύουν οι ηγέτες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ όπου την περασμένη Κυριακή διενεργήθηκε δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν την ηγεμονία του Κιέβου και συνεπώς δεν θα στήσουν κάλπες για την εκλογή Ουκρανού προέδρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου, κλίμα το οποίο, κατά τη Μόσχα, δεν ευνοεί τη διεξαγωγή «ελεύθερων και αμερόληπτων» εκλογών. «Όταν οι Ουκρανοί σκοτώνουν Ουκρανούς, νομίζω ότι βρισκόμαστε όσο πιο κοντά σε εμφύλιο πόλεμο μπορούμε να είμαστε», είπε σε συνέντευξη του στην τηλεοπτική υπηρεσία του Bloomberg και πρόσθεσε ότι στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία υπάρχει ήδη «πραγματικός πόλεμος» αφού γίνεται «χρήση βαρέων όπλων».

Την Τρίτη, μάλιστα, οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτόξευσαν εναντίον τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές. 

Όμως και ο πρόεδρος της Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, αμφισβήτησε την πλήρη νομιμοποίηση του προέδρου που θα εκλεγεί στις εκλογές της 25ης Μαΐου. «Θεωρούμε το παρόν ουκρανικό καθεστώς παράνομο» είπε ο Σεργκέι Ναρίσκιν και πρόσθεσε: «Φυσικά, ο βαθμός νομιμοποίησης  του καθεστώτος που θα εκλεγεί στις 25 Μαΐου, εάν διεξαχθούν οι εκλογές, κατά τη γνώμη μου, δεν θα είναι πλήρης».

Την χαριστική βολή στην κατάσταση ήρθε να δώσει ένας από τους εταίρους της ΕΕ ο ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ουκρανία αποσυντίθεται ως κράτος, μέσα από μια ανεξέλεγκτη διαδικασία

Από την άλλη πλευρά το Κίεβο δηλώνει ανοιχτό σε συζήτηση με τους αυτονομιστές υπό τον όρο να πάψουν «να πυροβολούν, να λεηλατούν, να καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια». Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου είναι «έτοιμη να ακούσει» τους Ρωσόφωνους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά αρνείται να υποκύψει στον «εκβιασμό» των ένοπλων ανταρτών που «επιβάλλουν την θέληση» της Ρωσίας. Ο ίδιος επίσης σημείωσε ότι η απώλεια της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το Μάρτιο στη Ρωσία, έχει στοιχίσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία, αναφερόμενος στις «υποδομές που έχουν καταστραφεί και τις επιχειρήσεις που τελούν υπό κατάληψη». Η χερσόνησος της Κριμαίας διαθέτει ιδίως μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου. 

Επίσης στο οικονομικό πεδίο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε τη Ρωσία ότι η οικονομία της, που ήδη προβλέπεται να έχει μικρότερη ανάπτυξη φέτος εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση, αν συνεχιστεί η ένταση με τη Δύση. Το ΔΝΤ έχει ήδη αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ρωσίας για το 2014 στο 0,2% από 1,3% πέρυσι. Το ΔΝΤ επεσήμανε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ εξαιτίας της κρίσης με την Ουκρανία αποθαρρύνουν τους επενδυτές.

Το ΔΝΤ προσφέρει ένα δάνειο ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, όμως έχει προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί να το επανεξετάσει αν η χώρα χάσει εδάφη στα ανατολικά, μετά και την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή