facebook pixel

Τ. Ερντογαν: Αυτα συμβαινουν σε ολα τα ανθρακωρυχεια, ειναι φυσιολογικο

Λαϊκή οργή για το ορυχείο - τάφος

Κοινή γνώμη, συνδικάτα και αντιπολίτευση έχουν ξεσηκωθεί στην Τουρκία κατηγορώντας την κυβέρνηση για χαλάρωση των ελέγχων στα μέτρα ασφαλείας του ορυχείου μετά την ιδιωτικοποίηση του. Ο τραγικός απολογισμός έχει φτάσει να μετρά 282 νεκρούς μεταλλωρύχους και περίπου 90 εγκλωβισμένους, για τους οποίος όμως πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί.

Το θλιβερό καθήκον της ενημέρωσης συγγενών, συναδέλφων και φίλων των μεταλλωρύχων του ορυχείου στη Σόμα, για την τύχη των εγκλωβισμένων έχει αναλάβει ο ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος στις 8 το πρωί ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 282. Περίπου 90 ανθρακωρύχοι παγιδευμένοι κάτω από την επιφάνεια της γης, όμως οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί είναι σχεδόν μηδενικές.

«Τις 12 τελευταίες ώρες δεν έχουμε ανασύρει ζωντανούς ανθρακωρύχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να προετοιμάσει για το χειρότερο. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε δύο στοές.

Οι κηδείες των πρώτων θυμάτων έχουν ξεκινήσει από τις  οικογένειες των μεταλλωρύχων.

Οργισμένο πλήθος επιτέθηκε στο αυτοκίνητο του Τ. Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ο Τ. Ερντογάν βρέθηκε την Τετάρτη ο ίδιος στο χώρο της τραγωδίας και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε έγινε στόχος εξοργισμένων διαδηλωτών που τον επικρίνουν προσωπικά ότι επέδειξε αμέλεια στο θέμα της ασφάλειας των χώρων εργασίας στον τομέα των ορυχείων. Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν την παραίτηση του Ερντογάν, επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και άρχισαν να το κλωτσούν, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Ο T. Ερντογάν που είχε βγει από το αυτοκίνητο υπό τις φωνές διαμαρτυρίας των διαδηλωτών εισήλθε σε ένα κατάστημα για να εξέλθει λίγα λεπτά αργότερα.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο δημαρχείο της Σόμα, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών στο πλαίσιο της επιχείρησης διάσωσης λέγοντας: «Επιστρατεύσαμε όλες τις δυνατότητες του κράτους για το έργο της διάσωσης». Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «το κράτος, το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και η διοίκηση της εταιρίας θα προβούν σε όλα τα απαραίτητα βήματα, ενώ παράλληλα προχωρούν και οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες».

Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την κριτική που ήδη ασκείται στην κυβέρνηση του για την τραγωδία τόνισε ότι «θα ερευνηθεί μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια η υπόθεση» και πρόσθεσε πως «δεν θα επιτραπεί καμία αμέλεια», σημειώνοντας: «θα προβούμε σε βήματα που θα ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη».

Ο Τ. Ερντογάν κάλεσε την τουρκική κοινή γνώμη «να μη δώσει βάση στις ακραίες ομάδες που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός αυτό», ενώ την ίδια ώρα στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη γίνονταν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

Σε ερωτήσεις για τα μέτρα ασφαλείας στο ανθρακωρυχείο, ο Τ. Ερντογάν είπε πως έκθεση που συνέταξε η αρμόδια κρατική υπηρεσία τον περασμένο Μάρτιο, αναφέρει ότι η επιχείρηση λάμβανε επαρκή μέτρα ως προς τα θέματα της ασφάλειας της εργασίας. Έδωσε μάλιστα παραδείγματα από εκρήξεις σε ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα και είπε πως «αυτά συμβαίνουν σε όλα τα ανθρακωρυχεία, είναι φυσιολογικό».

«Εάν υπήρξε  αμέλεια, δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ανάμεσά τους και διοικητικά και νομικά μέτρα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ. Το γραφείο του τοπικού εισαγγελέα άρχισε σήμερα έρευνα για το θέμα. 

Από το πρωί τα σωστικά συνεργεία εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ δημοσιογράφοι και συγγενείς κρατούνται σε απόσταση για να μην εμποδίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης. Τα ασθενοφόρα κυκλοφορούν γύρω από την είσοδο του ανθρακωρυχείου με βραδύτερους όμως ρυθμούς σήμερα.

Οι αντιδράσεις κομμάτων και συνδικάτων

Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, είχαν καταθέσει τον Οκτώβριο του 2013 πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρακωρυχείο στη Σόμα. Η πρόταση συζητήθηκε και απορρίφθηκε στην ολομέλεια της εθνοσυνέλευσης στις 29 Απριλίου 2014, δηλαδή 15 μέρες πριν από το δυστύχημα. Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση αυτή της αντιπολίτευσης, ο Τ. Ερντογάν είπε στη συνέντευξη τύπου ότι «στόχος της αντιπολίτευσης με κείνη την πρόταση ήταν να μπλοκαριστούν οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης».

Η Επαναστατική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (DISK) χαρακτηρίζει το δυστύχημα «σφαγή» των εργαζομένων. «Τα ορυχεία δεν ελέγχονται, δεν εφαρμόζονταν οι κανονισμοί εργασιακής ασφαλείας. Το μόνο που ενδιέφερε ήταν τα κέρδη», δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κάνι Μπέκο.

Τέσσερα εργατικά συνδικάτα της Τουρκίας προκήρυξαν απεργία για την Πέμπτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο στη Σόμα.

Στις διαδηλώσεις στην Άγκυρα συνδικαλιστές διαδήλωσαν φωνάζοντας «κυβέρνηση παραιτήσου», καθώς πραγματοποιούσαν πορεία κατά μήκος της λεωφόρου Ιστικλάλ πριν από την επέμβαση της αστυνομίας, που τους ανάγκασε να διασκορπιστούν στους γύρω δρόμους κάνοντας χρήση δακρυγόνων. 

Όπως μετέδωσε ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου οι διαδηλωτές, η πλειονότητα των οποίων ανήκε σε αριστερές συνδικαλιστικές οργανώσεις, φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα στο κέντρο της πόλης, ενώ η αστυνομία απάντησε εκτοξεύοντας δακρυγόνα και χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες.

«Εκείνοι στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων στο όνομα της μείωσης των δαπανών είναι ένοχοι για τη σφαγή στη Σόμα και πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφερε η τουρκική συνδικαλιστική οργάνωση σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

Η απάντηση της Εταιρείας

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ανθρακωρυχείου της Σόμα, η Soma Komur Isletmeri, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, η καταστροφή σημειώθηκε «παρά τα ύψιστα μέτρα ασφαλείας και τις επιθεωρήσεις» και «ηδιαρροή μονοξειδίου του άνθρακα που ακολούθησε την έκρηξη αποτελεί, δυστυχώς, την αιτία για τις απώλειες ζωής».

Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και υποστήριξε ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας.

Οι επιδόσεις της Τουρκίας

Πάντως η Τουρκία έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας των ορυχείων στην Ευρώπη, καθώς 2.554 μεταλλωρύχοι έχουν χάσει τη ζωή του από το 1991, χωρίς να συνυπολογίζονται τα θύματα του ορυχείου στη Σόμα, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές τραγωδίες στην ιστορία της Τουρκίας.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή