facebook pixel

Ημέρες Γαστρονομίας στο Μπενάκη: γύρος δεύτερος

Λουκουμάδακι με γραβιέρα Νάξου, μαστέλο, μαρμελάδα ντομάτας και αφρό μαστίχας

Το τριήμερο 9/10/11 Μαΐου η καρδιά της Αθήνας χτυπούσε γαστρονομικά και αυτό χάρη σε 2 μεγάλες εκθέσεις γαστρονομίας που, με διαφορετικό χαρακτήρα η κάθε μία, έδωσαν το στίγμα της γαστρονομικής σκηνής της Ελλάδας για το 2014. To pathfinder.gr, χορηγός επικοινωνίας των Ημερών Γαστρονομίας βρέθηκε και τις 3 ημέρες στο Φεστιβάλ και περιγράφει τις εντυπώσεις του.

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξένησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τις Ημέρες Γαστρονομίας όπου, για ένα τριήμερο, συγκέντρωσαν γνωστά ονόματα της γαστρονομικής "βιομηχανίας" με στόχο την ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών για τις νέες τάσεις, τα προβλήματα και τις προοπτικές της γεύσης στην Ελλάδα. 

Τα χαρακτηριστικά του φετινού φεστιβάλ ήταν η ανακήρυξη των Κυκλάδων ως τιμώμενου προορισμού, οι 180 ομιλητές και παρουσιαστές καθώς και 70 εκδηλώσεις σε διαφορετικούς χώρους που περιελάμβαναν μαγειρέματα, έκθεση προιόντων, θεματικές συζητήσεις, workshops και επιδείξεις τεχνικών καθώς και η διοργάνωση για πρώτη φόρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF), με προβολές 30 ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους. 

Στους χώρους της έκθεσης περιπλανήθηκαν επί 3 μέρες παραγωγοί, γαστρονόμοι, ερευνητές, μάγειρες, ζαχαροπλάστες και bartenders, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, επιχειρηματίες, "ελάχιστοι" πολιτικοί, food bloggers και αρκετός κόσμος που ασχολείται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με το φαγητό και τη γαστρονομία.

Παλαιωμένο τσίπουρο
Παλαιωμένο τσίπουρο

Τι γεύση μας άφησε το γαστριμαργικό τριήμερο στο Μπενάκη.

Αν και το ενδιαφέρον του κοινού ήταν έκδηλο για τα υπαίθρια μαγειρέματα διάσημων chef όπως ο Μιχάλης Ντουνέτας, η Ντίνα Νικολάου, ο Δόξης Μπεκρής, ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, ο Γιώργος Στυλιανουδάκης ή ο Βησσαρίων Παρθένης εντούτοις, τα πιο σημαντικά θέματα τέθηκαν στο Αμφιθέατρο του Μουσείου και τις θεματικές συζητήσεις. 

Ο pathfinder.gr στηρίζει την ελληνική γαστρονομία
Ο pathfinder.gr στηρίζει την ελληνική γαστρονομία

Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε, την Κυριακή, το 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Σε αυτό, η Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας στην Ευρωπαική Ένωση, παρουσίασε μελέτη της Κομμισιόν, σύμφωνα με την οποία κάθε χρόνο 3 εκ. Ευρωπαίοι τουρίστες επιλέγουν προορισμό με γαστρονομικό κριτήριο. 

κάθε χρόνο 3 εκ. Ευρωπαίοι τουρίστες επιλέγουν προορισμό με γαστρονομικό κριτήριο

Στο Συνέδριο έγινε και η επίσημη παρουσίαση του project Aegean Cuisine, από τον ειδικό συνεργάτη  του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Καλώστο, ενός πολύ φιλόδοξου project συνεργασίας των επιχειρηματιών των νησιών του Ν.Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου αναπτύχθηκαν οι προοπτικές εξέλιξης της Ελλάδας ως παγκόσμιου γαστρονομικού προορισμού, τόσο στο σύνολο της χώρας, όσο και σε επιμέρους τομείς όπως ο οινοτουρισμός της Σαντορίνης. Κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν η εξαιρετική δυναμική από την μία, αλλά και η αδυναμία διαχείρισης από την άλλη, καθώς η κεντρική εξουσία δεν διευκολύνει τις διαδικασίες, ενώ πολλοί πρωταγωνιστές όπως παραγωγοί και επιχειρηματίες, δυσκολεύονται να συνεργαστούν. 

Κυπριακή κουμανταρία
Κυπριακή κουμανταρία

Από τα προϊόντα ξεχωρίσαμε την εξαιρετική κυπριακή κουμανταρία, τα λουκούμια με άρωμα βοτάνων της Νάξου, τα τυριά της Νάξου και της Σαντορίνης, τα γλυκά κουταλιού της Σύρου, την πρωτοποριακή τεκίλα φραγκόσυκου από την Αμοργό, απαλά κρασιά από τη Ζίτσα και την Κέρκυρα και το βελούδινο ελαιόλαδο ποιότητας από την Λακωνία. 

Τέλος, παρακολουθήσαμε κινηματογράφο, μάθαμε κάποια πράγματα για το food styling, γνωρίσαμε το βιομηχανικό design της γαστρονομίας αλλά και το branding προιόντων, ακούσαμε αγαπημένους bartenders να μας αναλύουν τις σύγχρονες τάσεις πίσω από την μπάρα, να συνδυάζουν μοναδικά φαγητό με ποτό στην παρουσίαση food pairing και το κυριότερο όλων γνωρίσαμε ανθρώπους, μυρωδιές και γεύσεις από όλη την Ελλάδα.

Bartender session: Global cocktail trends
Bartender session: Global cocktail trends

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη χρονιά και το 3ο φεστιβάλ των Ημερών Γαστρονομίας παρακολουθούμε την ελληνική γαστρονομία που έχει πατήσει πλέον στα πόδια της σταθερά, βρίσκει σιγά σιγά τον προσανατολισμό της, και ευελπιστούμε σύντομα να αποβάλλει και μερικές κακές συνήθειες που απέκτησε στα παιδικά της χρόνια, για να πρωταγωνιστήσει δυνατά, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρειάζεται μόνο να διαλυθούν μερικοί μύθοι...         

1η Ημέρα Γαστρονομίας 

2η Ημέρα Γαστρονομίας 

3η Ημέρα Γαστρονομίας 


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή