facebook pixel

Τ. Γκαιτνερ: Οι δρακοντειες περικοπες και η ρητορικη της Παλαιας Διαθηκης υπονομευσαν την ισχυ της βοηθειας προς την Ελλαδα

Σχέδιο Σόιμπλε για grexit αποκαλύπτει ο Τίμοθι Γκάιτνερ

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την δραματική συνάντηση των Καννών -φθινόπωρο του 2011- στην οποία οι ισχυροί της ΕΕ απέρριψαν την ιδέα Παπανδρέου για δημοψήφισμα στην Ελλάδα ενώ σήμανε η αρχή του τέλους της πρωθυπουργίας του, το καλοκαίρι του 2012 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσίασε στον τότε Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ σχέδιό του για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η αποκάλυψη γίνεται στο βιβλίο του Τ. Γκάιτνερ «Stress Test», που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, μόλις δύο 24ωρα μετά το δημοσίευμα των Financial Times που έριξε φως στο παρασκήνιο των Καννών υποστηρίζοντας ότι ο Ζοζέ Μπαρόζο είχε κάνει συνεννοήσεις με Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλο για την δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Όπως γράφει ο ελληνικός Τύπος, σε ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ, στο βιβλίο του ο Τ. Γκάιτνερ υποστηρίζει ότι στα τέλη Ιουλίου του 2012 και ενώ οι αγορές στην γηραιά ήπειρο βρίσκονταν σε αναταραχή, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ευρώπη, συναντήθηκε, στο νησί Σιλτ, γερμανικό θέρετρο στη Βόρεια Θάλασσα, με τον Β. Σόιμπλε. 

Στη διάρκεια γεύματος που είχαν οι δύο άνδρες, ο Γερμανός υπουργός του αποκάλυψε ότι «υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που ακόμη πίστευαν ότι το να διώξουν τους Ελληνες από την Ευρωζώνη ήταν μία πιθανή, ακόμη και επιθυμητή, στρατηγική». Αναλύοντας την ιδέα του στον Αμερικανό ομόλογο του ο κ. Σόιμπλε είπε ότι με την Ελλάδα εκτός ευρώ, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη, διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως ξελάσπωμα των Ελλήνων. Επιπλέον, η ελληνική έξοδος θα τρόμαζε αρκετά την Ευρώπη για να προχωρήσει σε ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας.

Ο κ. Γκάιτνερ χαρακτηρίζει στο βιβλίο του αυτό το επιχείρημα ως «τρομακτικό». Καταγράφει ότι στο ταξίδι της επιστροφής του στην Ουάσινγκτον έκανε ένα σταθμό στη Φρανκφούρτη για να συναντήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο τελευταίος, παρά τις διαβεβαιώσεις του, δεν φαίνεται να έπεισε για τις προθέσεις του  τον Τ. Γκάιντερ αφού γράφει στο βιβλίο ότι δεν ήταν ακόμη σίγουρο τι θα έκανε η ΕΚΤ για να στηρίξει το ευρώ. 

Ετσι, όταν γύρισε στις ΗΠΑ, μετέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο τη βαθιά ανησυχία του ότι ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε την Αμερική πίσω στην ύφεση, ή ακόμη και σε μια νέα χρηματοοικονομική κρίση.
Στο βιβλίο του ο Τ. Γκάιτνερ, όταν αναφέρεται στο μέγεθος του προβλήματος της Ευρωζώνης, κάνει ένα άλμα στο χρόνο επιστρέφοντας στις αρχές Φεβρουαρίου του 2010, όταν στο καναδικό θέρετρο Ικαλουί, οι επτά πλουσιότεροι του κόσμου, οι G7 βρέθηκαν μπροστά στο δυσθεώρητο κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας που είχε φτάσει σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα λίγο πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Το γεγονός αυτό θα προκαλούσε μια γενικευμένη κατάρρευση των αγορών.

«Ο ξαφνικός πανικός στην Ευρώπη ήταν σοκαριστικός. Και η συζήτηση στο εναρκτήριο δείπνο δεν ήταν καθησυχαστική», γράφει χαρακτηριστικά ο Τ. Γκάιντερ.

Θυμάται ότι οι Ευρωπαίοι – μέλη της λέσχης των ισχυρών, πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του δείπνου παραπονούμενοι για την ελληνική ασυδοσία. Υπήρξαν εκκλήσεις για λιτότητα και «δικαιοσύνη Παλαιάς Διαθήκης», καθώς και αποφασιστικές δεσμεύσεις να αποτραπεί ο ηθικός κίνδυνος που θα προκαλούσε μια στήριξη στην Ελλάδα. 

Ο κ. Γκάιτνερ γράφει ότι είπε στους Ευρωπαίους πως αν σχεδιάζουν «να κρατήσουν την μπότα τους στον λαιμό της Ελλάδας», θα πρέπει επίσης να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι δεν θα επιτρέψουν μια χρεοκοπία ή την κατάρρευση ολόκληρων τραπεζικών συστημάτων. «Μόνο μην το παρακάνετε. Αν δεν αφαιρέσετε τον κίνδυνο μιας καταστροφικής αποτυχίας, δεν έχετε πιθανότητα να το λύσετε αυτό», τους είπε χαρακτηριστικά, όπως ο ίδιος γράφει. Δεν φάνηκαν όμως να συμφωνούν. Οπως σημειώνει στο βιβλίο του, δεν θα έπαιρναν συμβουλές από τους «παράτολμους Αμερικανούς», τους οποίους θεωρούσαν υπεύθυνους για τη χρηματοπιστωτική κρίση, σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν τους «παράτολμους Ελληνες».

Ξετυλίγοντας τον μίτο που οδήγησε στο πρώτο μνημόνιο, ο κ. Γκάιντερ διηγείται στο βιβλίο του ότι δύο εβδομάδες αργότερα, κυκλοφόρησε μία πρόταση για ένα «παράλογα τσιγκούνικο» πακέτο διμερών δανείων μέχρι 25 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με σκληρά μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Γκάιτνερ, «ήταν ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έπρεπε να ελέγξει το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά η επιβολή αυστηρής λιτότητας υπερβολικά γρήγορα ήταν αντιπαραγωγική, καθώς θα πίεζε την οικονομία και τα φορολογικά έσοδα, αυξάνοντας τελικά το έλλειμμα». Κι ενώ το τελικό πακέτο που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ «τουλάχιστον φαινόταν αρκετό» για να καλύψει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για δύο χρόνια, οι «δρακόντειες περικοπές και η ρητορική της Παλαιάς Διαθήκης» θεωρεί ότι υπονόμευσαν την ισχύ της βοήθειας. Θυμάται μάλιστα μία δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ότι «αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα βάλουμε αμέσως το πόδι μας στο φρένο». Η Λελ Μπρέιναρντ, αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, του έγραψε ότι αυτή η δήλωση δεν βοηθά καθόλου, καθώς και μόνο η αναφορά στη χρεοκοπία κάνει τους κατόχους ομολόγων να πανικοβάλλονται.

Με δική του παρότρυνση, εξάλλου, γράφει ότι οι Ευρωπαίοι κατέληξαν λίγο αργότερα σε ένα πακέτο 500 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τείχους προστασίας, καθώς η αρχική σκέψη τους για μόλις 50 δισ. ευρώ θα ήταν, όπως τους είπε, «σαν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά». Με τους Γερμανούς να υπόσχονται κι εκείνοι δημοσιονομική πειθαρχία σε ένδειξη συμπαράστασης, προειδοποίησε πως ακούγονται «σαν τον πρόεδρο Χούβερ τη δεκαετία του '30. Χρειάζεται να σκέφτεστε την ανάπτυξη». Τουλάχιστον, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι «δεν θα επαναλάβουμε μια Lehman Brothers», δήλωση την οποία οι Αμερικανοί είχαν ερμηνεύσει ως ένδειξη ότι η Ευρώπη δεν θα επέτρεπε μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ακολούθησε ωστόσο το γεύμα με τον κ. Σόιμπλε στο νησί Σιλτ, που κινητοποίησε την Ουάσιγκτον και αποτέλεσε την αφετηρία της αποκαλυπτικής διήγησης Γκάιντερ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή