facebook pixel

Το δημοψηφισμα καταγγελθηκε ως παρανομο απο το Κιεβο και τις χωρες της Δυσης

Συντριπτική ψήφος υπέρ απόσχισης στην Ανατολική Ουκρανία

Το δρόμο της Κριμαίας, τουλάχιστον όσον αφορά στην επιθυμία του πληθυσμού, φαίνεται να παίρνουν οι επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς οι κάλπες στο δημοψήφισμα της Κυριακής έδωσαν ποσοστό περίπου 90% ψήφο στην ανεξαρτησία από το Κίεβο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής που έχει συσταθεί από τους αυτονομιστές αντάρτες, Ρομάν Λιαγκούιν, το 89,07% ψήφισαν υπέρ και το 10,19% κατά.  Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε 74,87%.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και οι ψηφοφορία διήρκησε 12 ώρες. Διεξήχθησαν όχι ένα αλλά δύο δημοψηφίσματα, στις ισάριθμες περιοχές που ελέγχονται εν μέρει από τους αυτονομιστές, με δικαίωμα ψήφου για περισσότερους από επτά εκατομμύρια Ουκρανούς. 

Στα ψηφοδέλτια αναγράφονταν το ερώτημα: 

  • «Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ;» 
και 
  • «Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ;».

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, είπε ότι η περιοχή θα προχωρήσει στον σχηματισμό δικών της κρατικών θεσμών και στρατιωτικών αρχών θα θεωρήσει τα κυβερνητικά στρατεύματα εκεί «δυνάμεις κατοχής» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το δημοψήφισμα. 

Πολιτική καταδίκη των δημοψηφισμάτων

Τα δημοψηφίσματα είχαν χαρακτηριστεί παράνομα από τη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και παρά την έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την αναβολή τους, οι αυτονομιστές αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά στη διεξαγωγή τους.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ διεμήνυσε στις ανατολικές περιοχές της χώρας ότι η ψήφος στο «ναι» και η απόσχιση από την Ουκρανία θα ήταν ένα βήμα προς την άβυσσο, καθώς θα σήμαινε την απόλυτη καταστροφή της οικονομίας, των κοινωνικών προγραμμάτων και της ζωής γενικότερα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους. Ο Ολ. Τουρτσίνοφ κάλεσε τους πολίτες να αποδεχτούν τη διεξαγωγή συνομιλιών «στρογγυλής τραπέζης» για μεγαλύτερη αυτονομία.

Η κυβέρνηση του Κιέβου χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα «μία απόπειρα συγκάλυψης εγκλημάτων» και «εγκληματική φάρσα» υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο.

Τα δημοψηφίσματα "είναι παράνομα με βάση την ουκρανική νομοθεσία και αποτελούν μια απόπειρα πρόκλησης διχασμού και ταραχών", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο επισκέπτεται , ήταν τόσο απαξιωτικός προς τη διαδικασία που απέρριψε τον όρο «δημοψήφισμα» χαρακτηρίζοντας την «τιποτένια και άκυρη διαβούλευση που δεν υφίσταται»  χωρίς «κανένα νόημα» και πρόσθεσε ότι «η μόνη ψηφοφορία που θα έχει αξία» θα είναι οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία, που «θα επιτρέψουν να διοριστεί ο πρόεδρος όλης της Ουκρανίας», ο οποίος «θα είναι η μόνη νόμιμη αρχή». «Με αυτόν τον πρόεδρο, τον μόνο που θα είναι νόμιμος, θα είναι δυνατόν να υπάρξει μια διαβούλευση στην συνέχεια με το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών, για να επιτραπεί εντέλει μια αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ουκρανία, η αντιμετώπιση των μειονοτήτων, η αποκέντρωση», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος

Τόσο ο Φρ. Ολάντ όσο και η Αγκ. Μέρκελ σε κοινή ανακοίνωση τους επανέλαβαν την προειδοποίηση προς τη Μόσχα ότι αν οι εκλογές της 25ης Μαΐου δεν μπορέσουν να διεξαχθούν λόγω «προκλήσεων», «εμποδίων» ή «παρεμβάσεων» τότε η Δύση «θα είναι απαραίτητο να περάσει σε ένα άλλο επίπεδο κυρώσεων».

Στην ανακοίνωσή τους, οι δύο ηγέτες αναφέρουν ότι «αν δεν διεξαχθούν οι διεθνώς αναγνωρισμένες εκλογές, αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας. Η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν ότι αν συμβεί αυτό, τότε οι συνέπειες για τη Ρωσία θα είναι αυτές που αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 Μαρτίου του 2014». Αυτή ήταν μία σαφής αναφορά στο τρίτο στάδιο των κυρώσεων, ειδικά των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τις οποίες αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ στις 6 Μαρτίου. Ταυτόχρονα, η Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην ουκρανική κρίση να ξεκινήσουν τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών δυνάμεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου. Επίσης, κάλεσαν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μεσολαβήσει προσωπικά για να διασφαλίσει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ουκρανία. Επίσης, κάλεσαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να τερματίσουν τις βίαιες ενέργειες.

«Δεν θα πρέπει να μπούμε σε έναν πόλεμο με την Ρωσία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Washington Post ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την προσάρτηση ή το γεγονός ότι η Ουκρανία θα ελέγχεται ή θα καταπατάται».

Πάντως σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild, ο πολωνός πρόεδρος Μπρονισλάβ Κομορόφσκι δήλωσε: «Δεν κατανοώ ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι Γερμανοί βλέπουν τη Ρωσία. Είναι προτιμότερο να σβήσεις τώρα την φωτιά παρά να περιμένεις από μία μεγαλύτερη να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες. Δεν μπορούμε απλώς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε όταν μία χώρα η Ουκρανία δέχεται εκβιασμό με βαρβαρότητα και στρατιωτική ισχύ μπροστά στο κατώφλι μας».

Στη γραμμή του μετώπου 

Λίγες ώρες προτού να ανοίξουν οι κάλπες, στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στην πόλη του Σλαβιάνσκ, που ανήκει στην επαρχία του Ντονέτσκ και θεωρείται προπύργιο των ένοπλων φιλορώσων.

Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου επί μία ώρα ακούγονταν πυρά από αυτόματα όπλα από την περιφέρεια αλλά και από το κέντρο της πόλης. Λίγο νωρίτερα είχαν σημειωθεί συγκρούσεις στην Αντρίιφκα, στη «γραμμή του μετώπου» στη νότια είσοδο του Σλαβιάνσκ το οποίο είναι περικυκλωμένο από τις ουκρανικές δυνάμεις που από τις 2 Μαΐου έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των αυτονομιστών. 

Το πρωί της Κυριακής και ενώ ήδη η ψηφοφορία βρισκόταν σε εξέλιξη, πολλές και πολύ ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο Σλαβιάνσκ. Επίσης το πρωί οι μάχες ξανάρχισαν στο χωριό Αντρίιφκα. Η  εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ Στέλα Χορόσοβα, ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν θύματα», χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην πόλη Κρασνοάρμεϊσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, ένας άνδρας σκοτώθηκε από πυροβολισμό και ένας δεύτερος τραυματίστηκε την ώρα που η ουκρανική Εθνοφρουρά προσπαθούσε να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από ένα δημοτικό κτίριο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή