facebook pixel

Βενιζελος: Το διλημμα ενοχλει ορισμενους εκ δεξιων, εξ αριστερων και εκ των ενδον

Επιμένει στο δίλημμα της «πραγματικότητας» ο Βενιζέλος

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το δίλημμα «Ελιά ή περιπέτεια», στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ -μέχρι του σημείου το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να ανοίξει και θέμα ηγεσίας- αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος αποστασιοποιήθηκε από τη στρατηγική των διλημμάτων μετατρέποντας τις εκλογές σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στον δρόμο προς την ανάπτυξη, ο Ε. Βενιζέλος συγκάλεσε την Παρασκευή την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του για να απαντήσει στις επικρίσεις και να αναλύσει την θέση του. Ταυτόχρονα απευθυνόμενος όχι μόνο στο εκλογικό σώμα αλλά και στον κυβερνητικό του εταίρο και στους εν δυνάμει αμφισβητίες του εντός του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε ότι με το δίλημμα που έθεσε και στο οποίο επιμένει, έσπευσε να προλάβει προδιαγεγραμμένα γεγονότα της βραδιάς των εκλογών. Από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας απουσίασαν οι κ.κ. Παπανδρέου, Χρυσοχοΐδης και Μωραΐτης.

«Το δίλημμα που θέτουμε είναι η περιγραφή της πραγματικότητας, είναι το βασικό ερώτημα για όλο τον λαό. Την απάντηση τη δίνει ο λαός» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αποκρούοντας χαρακτηρισμούς περί «εκβιαστικού» διλήμματος και σημειώνοντας ότι «έχει σημασία η τελική πολιτική αίσθηση της κοινωνίας» όταν ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες, η γενική αίσθηση εάν θα βγει η κυβέρνηση με δύναμη και αντοχή ή αν θα περιπέσει η χώρα σε αμφισβήτηση. Εξηγώντας διεξοδικά το σκεπτικό του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ζήτημα «δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η χαλαρότητα που υπάρχει, η αίσθηση ότι μπορούμε να παίζουμε με τις εκλογές και να δούμε όλα τα πράγματα το βράδυ των εκλογών». 

«Εφόσον όλοι περιμένουν να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα και άρα κάποιοι να θέσουν θέμα αντοχής και νομιμοποίησης της κυβέρνησης, εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε με ευθύτητα» συνέχισε και πρόσθεσε: «Έθεσα προεκλογικά το βασικό ερώτημα που θέτουν όλοι αλλά θα το πουν φωναχτά σε λίγες μέρες». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι προκλήθηκε μια ενόχληση που είναι «εξαιρετικά ευεργετική για τον δημόσιο λόγο αλλά και για την παράταξή μας». 

Συνεχίζοντας αναφορικά με τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν τίθεται ζήτημα της σταθερότητας της κυβέρνησης μόνο, αλλά της οικονομίας και της χώρας» και πως «η σταθερότητα της κυβέρνησης είναι θεμελιώδης προϋπόθεση της σταθερότητας της οικονομίας και της χώρας». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες «τζάμπα μάγκες» σε διάφορες εκδοχές και πως υπάρχει ένα «φεστιβάλ νευρικότητας». 

Συγκεκριμένα, είπε ότι «η πρώτη εκδοχή είναι αυτοί που λένε "εκτιμούμε τη στάση του ΠΑΣΟΚ" ότι "καλά κάνει και στηρίζει την κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά εμείς ψηφίζουμε ΝΔ για να μην είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ"». 

Η δεύτερη εκδοχή «είναι εκείνοι που λένε "θέλουμε σταθερότητα", που καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια χωρίς το ΠΑΣΟΚ, "αλλά εμείς ψηφίζουμε χαλαρά, προοδευτικά, ανανεωτικά γιατί είναι πιο σικ αυτό, ενώ η Ελιά δεν είναι καθωσπρέπει"». 

Τρίτη εκδοχή, «αυτοί που λένε ότι "εμείς ΠΑΣΟΚ είμαστε αλλά δεν γουστάρουμε τον Βενιζέλο, θέλουμε πιο αυθεντική έκφραση του ΠΑΣΟΚ"». Αναρωτήθηκε δε ο κ. Βενιζέλος αν αυτοί εννοούν άλλα πρόσωπα με την ίδια πολιτική ή να γίνει το ΠΑΣΟΚ "ουρά" του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και εάν θέλουν κακό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ «για να καθαρίσουμε τα εσωτερικά μας» αδιαφορώντας για τη χώρα. 

«Το δίλημμα που θέτουμε είναι η περιγραφή της πραγματικότητας, είναι το βασικό ερώτημα για όλο τον λαό. Την απάντηση τη δίνει ο λαός» σημείωσε, για να προσθέσει ότι ποτέ δεν μίλησε για αριθμούς και ποσοστά, αλλά για το συνδυαστικό αποτέλεσμα όλων των εκλογικών διαδικασιών, αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών «για τη γενική αίσθηση εάν θα βγει η κυβέρνηση με δύναμη και αντοχή ή αν θα περιπέσει η χώρα σε αμφισβήτηση».

«Ποτέ δεν μίλησα και δεν πρέπει να μιλάμε εμείς για "αποχώρηση" από την κυβέρνηση. Δεν είναι η κυβέρνηση κάποιων άλλων, δεν είναι η κυβέρνηση της ΝΔ ή του κ. Σαμαρά και εμείς είμαστε συνεργάτες ή φίλοι της. Η κυβέρνηση υπάρχει επειδή εμείς εφαρμόζουμε μια στρατηγική στην οποία οι άλλοι προσχώρησαν εκ των υστέρων με καθυστέρηση, υπάρχει επειδή εμείς κατεβήκαμε στις εκλογές του 2012 μιλώντας ανοικτά για κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών προοδευτικών ή έστω φιλοευρωπαϊκών εθνικών δυνάμεων, αν δεν φτάνουν οι προοδευτικές. Αλλά δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησης από μια κυβέρνηση που δεν υπάρχει», είπε και υπογράμμισε δε ότι «πολύ περισσότερο δεν υπάρχει το αστείο σενάριο της απόσυρσης υπουργών για να σέρνεται μια δημοκρατική παράταξη που έχει διαμορφώσει τη στρατηγική της χώρας στη Βουλή, στηρίζοντας μια δεξιά κυβέρνηση χωρίς προοδευτικό πρόσημο που θα κάνει ό,τι θέλει και θα απολογείται στη Βουλή μέσω νομοσχεδίων. Δεν υπάρχουν αυτά».

Αναφερόμενος σε «κάποιους» που «τροφοδοτούν μια συζήτηση για τις μετεκλογικές εξελίξεις», είπε ότι «με εκπλήσσει που η συζήτηση αυτή κινείται με τόσο συμβατικό τρόπο σε τόσο μικρό επίπεδο» για να προσθέσει ότι μετεκλογικά πρέπει να γίνουν πολύ μεγάλες υπερβάσεις που αφορούν την παράταξη, τη χώρα, «αλλά τρελαίνονται οι φίλοι μας της "αντιμνημονιακής" αντιπολίτευσης όταν τους λες για το τοπίο της Ελλάδας μετά την κρίση, γιατί τη θέλουν μέσα στην κρίση». 

Παραπέμποντας στην κρισιμότητα των επόμενων 20 ημερών, είπε ότι «δεν αναλύουμε το αποτέλεσμα των εκλογών τώρα, αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές» και πως «τώρα διαμορφώνουμε δυναμικά το αποτέλεσμα των εκλογών». Σημείωσε δε ότι η παράταξη έχει εντυπωσιακά βαθιές ρίζες που θα φανούν τώρα με εντυπωσιακό τρόπο και στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. 

Με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του κόμματος, είπε ότι «ο βασικός στόχος είναι να ενώσουμε ξανά τη χώρα, αλλά για να την ενώσουμε πρέπει να φανεί ενωμένη η παράταξη, πρέπει να υπάρχει συστράτευση όλων, χωρίς τους παλιούς διχασμούς, να υπάρξει κινητοποίηση όλων ανεξαιρέτως των στελεχών, κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών». Παρακάλεσε δε αυτό να γίνεται «χωρίς αυτοσχεδιασμούς ως προς τα επιχειρήματα» καθώς «χρειάζεται ενότητα και απόλυτη ακρίβεια πολιτικού λόγου». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «χρειάζεται διάταξη μάχης, μιας μάχης πατριωτικής, εθνικής, ιστορικής και παραταξιακής» για να εκτιμήσει ότι «όλα θα πάνε πολύ καλύτερα απ' ό,τι νομίζουν, όχι οι εχθροί μας, αλλά απ' ό, τι υποθέτουν και εύχονται ορισμένοι που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι φίλοι μας».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή