facebook pixel

Ουκρανία: Ελιγμός Πούτιν στην διπλωματική σκακιέρα

Ο μέχρι σήμερα διπλωματικά αδιάλλακτος Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε ξαφνικά με μια δέσμη προτάσεων που, όπως υποστηρίζει, η εφαρμογή τους μπορεί να ξεκλειδώσει τη λύση στην ουκρανική κρίση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πέταξε το μπαλάκι στο Κίεβο αλλά και στους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας προτείνοντας, στους μεν ρωσόφωνους να αναβάλλουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της αυτοανακηρυχθείσας «δημοκρατίας» του Ντονέτσκ που προγραμματίζεται για τις 11ης Μαΐου και στο δε Κίεβο να τερματίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στις ρωσόφιλες περιοχές. Η συνεισφορά της Μόσχας στο παιχνίδι των κινήσεων καλής θέλησης είναι κατά τον Πούτιν η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η πρόταση του Ρώσου προέδρου διατυπώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ. Ο τελευταίος από την πλευρά του επεσήμανε ότι ο ΟΑΣΕ θα προτείνει σύντομα έναν «οδικό χάρτη» για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.

Οι αντιδράσεις στη ρωσική πρόταση ήταν ποικίλες και κινήθηκαν από την επιφυλακτικότητα για άμεση απάντηση, των αυτονομιστών της επαρχίας Ντονέτσκ οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν την πρόταση στη συνεδρίαση του λαϊκού συμβουλίου την Πέμπτη, έως την καχυποψία του ΝΑΤΟ που αμφισβήτησε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και την απόρριψη του Κιέβου, με τον Ουκρανό  πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ να κάνει λόγο για «λόγια του αέρα». Εξάλλου ο Λευκός Οίκος απαίτησε την ματαίωση και όχι αναβολή του δημοψηφίσματος της 11ης Μαΐου. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα σηματοδοτεί την επανάληψη του «σεναρίου» που διαδραματίστηκε στην Κριμαία.

Συνολικά η Δύση, ΗΠΑ και ΕΕ αλλά και η Ουκρανία καλούν την Ρωσία όχι μόνο να αποσύρει τα στρατεύματα της από τα σύνορα αλλά και να μην παρέμβει στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα εφαρμοστεί νέο πακέτο οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας, το οποίο ήδη προληπτικά προετοιμάζεται. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει δηλώσει ότι θα ήταν «ασυνήθιστο» να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία την ώρα που ο στρατός έχει αναπτυχθεί εναντίον Ουκρανών. Από την πλευρά του το Κίεβο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποστείλει παρατηρητές για να διεξαχθεί μια «ελεύθερη και δημοκρατική» διαδικασία προεδρικών εκλογών.

Στο ίδιο πνεύμα ο Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε επίσημη ειδοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι σχεδιάζει να αποβάλει τη Ρωσίας από το Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων, πρόγραμμα που επιτρέπει αδασμολόγητη εισαγωγή ορισμένων εμπορευμάτων.

Οι κορυφαίοι παράγοντες του ΝΑΤΟ είναι πλέον πεπεισμένοι ότι στρατηγική της Μόσχας δεν είναι η εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας αλλά μέσω ειδικών ρωσικών δυνάμεων η υπόθαλψη ταραχών με στόχο την διατήρηση της αστάθειας στη χώρα, προσπαθώντας έτσι να θέσει τα θεμέλια για ένα «αποσχιστικό κίνημα» ώστε να διασφαλίσει «παρουσία» στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ουκρανικές αρχές απελευθέρωσαν τρεις φιλορώσους ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και τον αυτοανακηρυχθέντα «κυβερνήτη» του Ντονέτσκ Πάβελ Γιούριεβιτς Γκούμπαριεφ, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση τριών αξιωματικών της υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) που κρατούνταν επί δέκα ημέρες στο Σλαβιάνσκ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή