facebook pixel

Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Η Ελλάδα κάνει τον γύρο του κόσμου

Ο Υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ανήγγειλε την επαναλειτουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και παρουσίασε τη νέα φιλοσοφία, τον προγραμματισμό του, καθώς και τις νέες δραστηριότητές του που αφορούν το βιβλίο, με δεδομένο το γεγονός της μεταφοράς των δραστηριοτήτων του ΕΚΕΒΙ στο ίδρυμα. Την ίδια στιγμή για τη βιωσιμότητα του, απαιτούνται αλλαγές στο προσωπικό, περικοπές στα οικονομικά, εξεύρεση χορηγιών και στήριξη από εθελοντές.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1992, με αποστολή την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει δημιουργήσει παραρτήματα στην Οδησσό, στην Αλεξάνδρεια και στο Βερολίνο ενώ στο Λονδίνο, στη Βιέννη, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον λειτουργούν Γραφεία Εκπροσώπων. Το διάστημα 2007-2009 ίδρυσε Εστίες Ελληνικού Πολιτισμού στην Τεργέστη, στο Βελιγράδι, στο Βουκουρέστι, στα Τίρανα, στη Σόφια και τη Μελβούρνη. Το Ίδρυμα προσφέρει μαθήματα Ελληνικής γλώσσας, οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδίδει βιβλία και διαθέτει δανειστικές βιβλιοθήκες στα Παραρτήματά του, ανοιχτές στο κοινό.

Τον τελευταίο καιρό, το Ίδρυμα ταλαιπωρούνταν από σημαντικά προβλήματα, προκαλώντας εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του. Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση και τη λειτουργία του ιδρύματος σε νέες βάσεις και ανήγγειλε πλήθος νέων δραστηριοτήτων.

“Το Ελληνικό Ιδρυμένα Πολιτισμού πρέπει να είναι και θα είναι ένας ισχυρός θεσμικός βραχίονας πολιτιστικής διπλωματίας της πατρίδας μας. Θα προβάλλει τις διαχρονικές αξίες και τα επιτεύγματα του Ελληνικού πολιτισμού, όχι από κάποιον εθνικό εγωισμό, αλλά διότι ο πολιτισμός μας αποτελεί την ταυτότητά μας και παράλληλα το καλύτερο διαβατήριο για να σταθούμε ισάξια και δημιουργικά στο σύγχρονο κόσμο ”δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ύστερα από ένα διάστημα αδράνειας, επιστρέφει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την ίδια στιγμή που γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία Ελληνικής Εστίας Πολιτισμού στο Πεκίνο και Κέντρο Κινέζικου Πολιτισμού στην Αθήνα. Η αναβάθμιση των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα και την Κίνα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και με την παρουσία του πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Τσου Ξιαολί. Ο πρέσβης τόνισε ότι οι δύο χώρες θα εμβαθύνουν και θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων και ο πολιτισμός και ο τουρισμός. Εντός του έτους προγραμματίζεται συνάντηση εργασίας του κ. Παναγιωτόπουλου και του Κινέζου ομολόγου του

Σύντομα θα εγκαινιαστεί στη Λευκωσία, το Σπίτι του Ελληνικού Πολιτισμού, με επικεφαλής την πρώην  υπουργό Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Κλαίρη Αγγελίδου. Επίσης, έχει δρομολογηθεί η προσπάθεια για την παρουσία του ιδρύματος στις Βρυξέλλες, στη Μόσχα στο Παρίσι, στη Μαδρίτη και στη Νέα Υόρκη.

Παραρτήματα του ΕΙΠ υπάρχουν και λειτουργούν στα Τίρανα, στη Σόφια, στο Βελιγράδι, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στην Τεργέστη, στην Αλεξάνδρεια, στην Ουάσινγκτον, στην Οδησσό, με συγκριτικά πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με το κοντινό παρελθόν. Το παράρτημα της Οδησσού θα είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν τον επόμενο Σεπτέμβριο για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 ετών από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.

Παράλληλα, προγραμματίζονται πλήθος εκδηλώσεων και δημιουργικών δράσεων που αφορούν στο βιβλίο, με πιο κοντινό σταθμό τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, που οργανώνεται από τις 8 έως τις 11 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. Στη φετινή έκθεση τιμώμενη χώρα είναι το Ισραήλ όπου μαζί με την Ελλάδα έχουν προγραμματίσει 230 εκδηλώσεις. “Αν και ετοιμάστηκε σε διάστημα μόλις 40 ημερών, με τη συνεργασία αρκετών εξειδικευμένων εργαζομένων του πρώην ΕΚΕΒΙ, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου μπορεί να υπερηφανευτεί για το πλήθος των συμμετοχών και των εκδηλώσεών της, καθώς και για την ποικιλία των προγραμμάτων της, που θα ολοκληρωθούν έως την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη”.

Αναφερόμενοι στις άλλες πρωτοβουλίες γύρω από το βιβλίο, ο Πρόεδρος του ΕΙΠ καθηγητής κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, η κα Αννυ Μητροπούλου και ο κ. Δημήτρης Αγγελής, περιέγραψαν έναν οργασμό δραστηριότητας, που αφορά την επαναδραστηριοποίηση της Βιβλιονέτ, τη διεύρυνση του προγράμματος «Φράσις», καθώς και το σχεδιασμό της επέκτασης της «Φιλαναγνωσίας» και στα Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. “Οι δραστηριότητες του πρώην ΕΚΕΒΙ όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά εντείνονται με τη συμπαράσταση εκείνων που έχουν ειδικευθεί σΆ αυτές. Δώσαμε δύναμη στη θέληση τους να υπάρχουν”,  είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλλουρίδης. Και πρόσθεσε: «Ο πολιτισμός είναι ένα μέσον για να αποκαταστήσει ο Ελληνισμός την αυτοπεποίθηση που είχε απωλέσει. Είναι το πρόταγμα της εθνικής μας ταυτότητας”.

Αυτή τη στιγμή, το Ίδρυμα, μετά από έναν δραστικό εξορθολογισμό δεν έχει χρέη και αναζητά συνεργασίες με χορηγούς, χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ καθώς και την πολύτιμη βοήθεια των ξένων φίλων της Ελλάδας, που είναι διαθέσιμοι να συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους και την αγάπη τους για την Ελλάδα.

“Ο πολιτισμός είναι ένα μέσον για να αποκαταστήσει ο Ελληνισμός την αυτοπεποίθηση που είχε απωλέσει. Είναι το πρόταγμα της εθνικής μας ταυτότητας”. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή