facebook pixel

Η πλειοψηφια της Βουλης ψηφισε υπερ της αρσης της βουλευτικης ασυλιας των βουλευτων

Προσωπικές αναφορές και δάκρυα από Γερμενή και Μπούκουρα

Ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των δύο προφυλακισμένων βουλευτών Γιώργου Γερμενή και Στάθη Μπούκουρα, κατά τη συζήτηση της άρσης ασυλίας τους για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Δριμεία επίθεση κατά των υπουργών Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και των ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής στην ομιλία του ο προφυλακισμένος βουλευτής Γιώργος Γερμενής. 

Επιχειρηματολογώντας επί του κατηγορητηρίου υποστήριξε ότι τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του είναι κυνηγετικά και τα κατέχει νόμιμα. Απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου είπε «κύριε Αθανασίου δεν έχετε τύψεις, κοιμάστε ήσυχα τα βράδια» και υποστήριξε ότι πριν γίνει υπουργός σε κατ' ιδίαν συζήτηση ο κ. Αθανασίου τον είχε χαρακτηρίσει «καλό παιδί».

Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση Μπαλτάκου επικρίνοντας την πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Στ. Μπούκουρας επιχείρησε και αυτός να ανασκευάσει το κατηγορητήριο αλλά στη συνέχεια μίλησε εκτός κειμένου και αναφέρθηκε στο πολιτικό του παρελθόν, υποστηρίζοντας ότι ήταν θερμός οπαδός του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. 

Στην ομιλία του (βίντεο) κατέληξε σε λυγμούς αποκαλύπτοντας ότι βρίσκεται σε αγωγή ψυχοφαρμάκων και καλώντας τους βουλευτές να του απαντήσουν γιατί βρίσκεται προφυλακισμένος ώστε, όπως είπε, να απαντήσει και αυτός με τη σειρά του στα δυο παιδιά του που τον ρωτούν κατά το επισκεπτήριο.

Ο Γιώργος Γερμενής κάθισε στα έδρανα της Χρυσής Αυγής με τους υπόλοιπους βουλευτές, δίπλα στον Ηλία Κασιδιάρη. Ο Στάθης Μπούκουρας κάθισε μαζί με τον ανεξάρτητο -επίσης πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής- Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο.

Υπέρ της εισαγγελικής πρότασης για την άρση της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μίχου και Γιώργου Γερμενή, και των ανεξάρτητων Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και Στάθη Μπούκουρα, τάχθηκε η πλειοψηφία των βουλευτών, που έλαβαν μέρος στη σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 220 βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν ως ακολούθως:

  • Υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, τάχθηκαν 183 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 25, ενώ «παρών» δήλωσαν 12. 
  • Υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Νίκου Μίχου, ψήφισαν 197 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 16, ενώ «παρών» δήλωσαν 7.
  • Υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Γιώργου Γερμενή, ψήφισαν 197 βουλευτές, ενάντιοι υπήρξαν 16 βουλευτές, ενώ 7 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
  • Υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Στάθη Μπούκουρα ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της άρσης της ψήφισαν 26, ενώ 12 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Οι αιτήσεις άρσης ασυλίας για τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιώργο Γερμενή και Νίκο Μίχο και τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Στάθη Μπούκουρα, αφορούσαν σε παράνομη κατοχή πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Για το Νίκο Μίχο η αίτηση άρσης ασυλίας αφορούσε και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Για τον επίσης ανεξάρτητο πλέον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο η αίτηση αφορούσε σε ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.  

Πρωτοφανής αστυνομική επιχείρηση

Για την είσοδο των δύο προφυλακισμένων βουλευτών οργανώθηκε πρωτοφανής αστυνομική επιχείρηση. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου που μέλη του προσέρχονται σιδηροδέσμιοι, συνοδεία της Αστυνομίας. Η μεταγωγή τους έγινε με αστυνομικά τζιπ. 

Η είσοδος των δύο βουλευτών έγινε από πλαϊνή πύλη, προκειμένου, κατά πληροφορίες, να αποφευχθεί η συνάντηση τους με συναδέλφους τους στους κεντρικούς διαδρόμους. Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ζητήσε να τηρηθούν όλες οι δικονομικές εγγυήσεις. 

Σε εφαρμογή μέτρων ασφάλειας απαγορεύθηκε η είσοδος πολιτών στη Βουλή, από τις 10.00 έως τις 13.00. Το μέτρο προκάλεσε τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου έκανε λόγο για «ατόπημα και αυθαιρεσία» και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να είναι κλειστή η Βουλή σε πολίτες που θέλουν να έρθουν σε επαφή με βουλευτές. Ο προεδρεύων του Σώματος Γιώργος Καλαντζής, διευκρίνισε ότι πρόκειται για μέτρο και όχι απαγόρευση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, κατήγγειλε ότι «κλειδώθηκε η Βουλή στους πολίτες και δεν επιτρέπεται η είσοδος ούτε στους γονείς των βουλευτών για να ακούσουν τις τοποθετήσεις τους προκειμένου να υπερασπιστούν τον εαυτό τους». «Αν η ΝΔ θέλει να το παίζει χούντα, κλείστε και το κανάλι της Βουλής, κλείστε και τη Βουλή» τόνισε ο κ. Κασιδιάρης.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή