facebook pixel

Σωρεία παρανομιών του δήμου στην υπόθεση του λούνα παρκ

Κόλαφος για τον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης είναι το πόρισμά του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με νομιμότητα λειτουργίας του λούνα παρκ, στο οποίο έχασε τη ζωή του ένα 13χρονο αγόρι και τραυματίστηκε βαρύτατα η 9χρονη αδερφή του.

Το πόρισμα παραδόθηκε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος είπε ότι «τα συμπεράσματα του πορίσματος είναι αποκαρδιωτικά, το λούνα παρκ δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει λειτουργήσει»
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεση του Υπουργείου να επεκταθεί ο έλεγχος νομιμότητας σε όλα τα μεγάλα θεματικά πάρκα αναψυχής της Αττικής.

Το πόρισμα διαβιβάστηκε επίσης στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, προκειμένου να συσχετιστεί με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και να αναζητηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες όσο και στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα, για την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος των αρμοδίων οργάνων του δήμου.
 
Οι διαπιστώσεις είναι συνοπτικά οι εξής:
 

 • Η παραχώρηση - εκμίσθωση από τον δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης, κοινόχρηστων χώρων για την εγκατάσταση και λειτουργία του λούνα παρκ με απευθείας συμφωνία, έγινε μη νόμιμα. 
 • Δεν εκδόθηκε άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης λούνα παρκ στην εταιρεία από το Δήμο. Η μισθώτρια εταιρεία, μη νομίμως εγκατέστησε και λειτούργησε στον παραχωρηθέντα κατά τα ανωτέρω δημοτικό χώρο τη δραστηριότητα λούνα παρκ, καθ' όλη τη διάρκεια χρήσης του συγκεκριμένου χώρου.
 • Ο χώρος που χρησιμοποιούσε η εταιρεία, ήταν 2.450μ2, έναντι των 700μ2 που είχαν μισθωθεί.
 • Δεν υποβλήθηκε από τη μισθώτρια εταιρεία αίτηση για χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης και άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ, παρά τη μίσθωση του χώρου για τον σκοπό αυτό και την εγκατάσταση και λειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
 • Οι υπηρεσίες και τα όργανα του δήμου, παρά το γεγονός ότι εισέπρατταν τακτικά το μίσθωμα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας 
 • Λόγω του ότι δεν εκδόθηκε ποτέ άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης λούνα παρκ δεν ελέχθησαν αν ο παραχωρηθείς χώρος πληροί τις ελάχιστες αποστάσεις από νόμιμες κατοικίες. 
 • Παρά τη δραστηριοποίηση της επιχείρησης άνευ αδείας εγκατάστασης και λειτουργίας, γεγονός που ήταν στις υπηρεσίες του δήμου γνωστό, ο δήμος δεν προέβη σε καμία ενέργεια για τη σφράγιση των εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν μη νόμιμα, κατά παράβαση του νόμου.
 • Λόγω της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της επιχείρησης, δεν διασφαλίσθηκαν οι απαιτούμενες συνθήκες ασφάλειας.
 • Το πάρκο βρίσκεται σε θέση που κατά το παρελθόν υπήρχε ρέμα.
 • Μέρος της εγκατάστασης του λούνα παρκ ηλεκτροδοτείται από παροχή ρεύματος του δήμου, ενώ δεν είχε χορηγηθεί παροχή ρεύματος για ηλεκτροδότηση υπαίθριου λούνα παρκ
 • Παρά το γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2014 υπάλληλος του δήμου είχε ενημερώσει ότι είχε λήξει ο χρόνος της σύμβασης και δεν είχε υποβληθεί αίτημα παράτασης, ο χώρος εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται από την εταιρία ως λούνα παρκ
 • Η ίδια εταιρεία είχε μισθώσει δημοτικούς χώρους (1.750μ2) από τον ίδιο δήμο και δραστηριοποιήθηκε εγκαθιστώντας και λειτουργώντας λούνα παρκ και κατά το παρελθόν (2011) με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έναντι μηνιαίου μισθώματος 2.000 ευρώ, με την ίδια ακριβώς διαδικασία.
 • Οι υπηρεσίες και τα όργανα του δήμου, παρά την άνευ αδείας λειτουργίας της επιχείρησης, δεν μερίμνησαν για τη σφράγιση των εγκαταστάσεων και την άμεση διακοπή λειτουργίας του λούνα παρκ. 
 • Δεν πραγματοποιήθηκε κανένας έλεγχος και δεν βεβαιώθηκε, έως την έναρξη του ελέγχου, καμία παράβαση για τη μη νόμιμη λειτουργία της εγκατάστασης από το Δήμο.
 Το πόρισμα διαπιστώνει κενά στην υφιστάμενη σχετική νομοθεσία και προτείνει:
 • Να εξεταστεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, η θεσμοθέτηση τακτικής επιθεώρησης των εγκαταστάσεων και των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την άσκηση της δραστηριότητας λούνα παρκ, προκειμένου να διασφαλίζεται αδιαλείπτως η ασφαλής λειτουργία και η καταλληλότητα αυτών.
 • Να εξεταστεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη η θεσμοθέτηση αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας να προβαίνει στην άμεση σφράγιση και διακοπή της λειτουργίας επιχειρήσεων, που λειτουργούν χωρίς άδεια.
 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή