facebook pixel

Πονοκεφαλος για τον υπουργο Οικονομικων η διαφωνια ευρωζωνης - ΔΝΤ για τον τροπο και τον χρονο ελαφρυνσης του χρεους

Η στρατηγική Στουρνάρα για την ελάφρυνση του χρέους

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει όπως είχε προαναγγελθεί το αίτημα να ανοίξει η συζήτηση για την μείωση του ελληνικού χρέους. Στο ελληνικό αίτημα υποστηρικτικά αναμένεται να συνηγορήσουν τα επικυρωμένα, από τη Eurostat και το ΔΝΤ, στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, η επάνοδος στις αγορές με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, καθώς η διαπίστωση της έκθεσης της Κομισιόν ότι το Ελληνικό Πρόγραμμα υλοποιείται, καθώς και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τους εταίρους, τον Νοέμβριο 2012.

Από την άλλη πλευρά όμως η Αθήνα λαμβάνει υπόψη της τις εσωτερικές –εντός των κόλπων των δανειστών μας- ιδιαίτερα περίπλοκες παραμέτρους της υπόθεσης «ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Συγκεκριμένα, έχει εκδηλωθεί διαφωνία –η οποία  και δεν έχει ακόμη επιλυθεί- μεταξύ ευρωζώνης και του ΔΝΤ για τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος. Το ΔΝΤ ουσιαστικά εμμένει ότι δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους χωρίς «κούρεμα» ενδεχόμενο το οποίο η Γερμανία έχει αποκλείσει θέτοντας επισήμως «βέτο» στο «κούρεμα» επίσημων δανείων. Το δεύτερο αγκάθι, αφορά στον χρόνο ολοκλήρωσης της ελάφρυνσης. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μας είχε προετοιμάσει με δήλωση του ότι «η διαδικασία θα είναι μακρά» για τη λήψη οριστικών αποφάσεων, θέτοντας ως ορίζοντα τον Δεκέμβριο. Κρίσιμο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι στο μεσοδιάστημα θα έχει ανανεωθεί και η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η στρατηγική της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου ελάφρυνσης του χρέους θα  εξελιχθεί ως εξής:

  • Αίτημα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, συνολικού ύψους 192,8 δισ. Ευρώ, στα 50 χρόνια. Τα διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ και προγραμματίζεται να αποπληρωθούν από το 2020 έως το 2041, με μέση διάρκεια τα 17 χρόνια. Τα δάνεια του δεύτερου Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ανέρχονται σε 139,9 δισ. ευρώ με μέση διάρκεια τα 30 έτη. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής της συνολικής οφειλής των 192,8 δισ. ευρώ στα 50 έτη, εκτιμάται ότι θα αποφέρει μείωση των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους κατά 6 - 7 δισ. ευρώ, στα επόμενα 20 -  30 χρόνια.
  • Αίτημα μετατροπής του σημερινού χαμηλού κυμαινόμενου επιτοκίου των διμερών δανείων του πρώτου Μνημονίου από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης, σε σταθερό Το σημερινό ισχύον κυμαινόμενο επιτόκιο, περίπου 0,82% (Euribor 3μηνου + 0,50%), αναμένεται ότι θα αυξηθεί ακόμη και κατά 2 μονάδες μέσα στην επόμενη πενταετία, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος αποπληρωμής των 52,9 δισ. ευρώ του πρώτου προγράμματος στήριξης. Η εναλλακτική πρόταση προβλέπει τη μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό για 15 έτη και την επανεξέταση του ζητήματος μετά το πέρας της 15ετίας. Επίσης, ζητείται περίοδος χάριτος για 10 ή 20 έτη στην καταβολή τόκων για τα δάνεια από την ευρωζώνη, όπως έχει γίνει και με τους τόκους των δανείων από τον Μηχανισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει στο σημερινό Eurogroup το σχέδιο για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με τίτλο «Ελλάδα 2021».
Το σχέδιο βασίζεται σε εννέα τομείς αιχμής: τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή- μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, έρευνα- τεχνολογία, ενέργεια, διαμετακομιστικό εμπόριο- μεταφορές, βιομηχανία μετάλλων- δομικών υλικών, βιομηχανία φαρμάκων, εμπορεύσιμες υπηρεσίες και ναυτιλία. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι με την υλοποίηση του σχεδίου, σημαντικοί πόροι θα κατευθύνονται στις επενδύσεις αντί για την κατανάλωση, η απασχόληση θα αυξηθεί ουσιωδώς, μεγάλο μέρος του παραγόμενου προϊόντος θα εξάγεται και θα υπάρχει σύγκλιση με τους εταίρους στην ευρωζώνη, η οποία θα βασίζεται σε υγιείς οικονομικές βάσεις.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή