facebook pixel

Ολέθρια εξέλιξη των συγκρούσεων εθνικιστών και αυτονομιστών στην Οδησσό

Τριάντα ένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε στο κτίριο που αποτελούσε την έδρα συνδικάτων στην Οδησσό, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν νωρίτερα. Τα θύματα πέθαναν από δηλητηρίαση που τους προκάλεσε το μονοξείδιο του άνθρακα ή διότι πήδησαν από παράθυρα. Νωρίτερα, στις ταραχές που ξέσπασαν στην Οδησσό, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.

Στις ταραχές συνελήφθησαν περισσότερα από 130 άτομα. Ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Πέτρο Λουτσιούκ ανακοίνωσε ότι οι συληφθέντες θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για συμμετοχή σε ταραχές έως και φόνο εκ προμελέτης για τις χθεσινές οδομαχίες που είχαν ως αποτέλεσμα την πυρπόληση της έδρας των συνδικάτων.

Πολλές εκατοντάδες φιλορώσοι αυτονομιστές που φορούσαν κράνη και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε μια πορεία περίπου 1.500 φιλοκυβερνητικών στο κέντρο της Οδησσού. Η αστυνομία έχασε γρήγορα χθες τον έλεγχο όταν εκατοντάδες άνδρες, μεταξύ τους οπαδοί του ποδοσφαίρου, ενεπλάκησαν σε μάχες σε όλη την πόλη. 

Η κυβέρνηση της Ρωσίας εξέφρασε την «αγανάκτησή» της για τις εξελίξεις στη Οδησσό και κατήγγειλε την «εγκληματική ανευθυνότητα» της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στη βιομηχανική ανατολική περιφέρεια της χώρας συνεχίζονταν τα ξημερώματα κοντά στην πόλη Κραματόρσκ, όπως συνεχίζεται και η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πύργο της τηλεόρασης στο Κραματόρσκ, κοντά στο προπύργιο των ανταρτών της Σλαβιάνσκ όπου χθες μαίνονταν σφοδρές μάχες και επέμεινε ότι δεν θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού κατά της ένοπλης εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία. 

Στη διάρκεια της νύχτας τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι μάχες διεξάγονταν κοντά στο Κραματόρσκ, επικαλούμενα νοσοκομειακές πηγές που ανέφεραν ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν.
Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίστηκαν μετά τον θάνατο χθες δύο ουκρανών στρατιωτικών κατά την κατάρριψη δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων από ένοπλους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ. Οι αυτονομιστές δήλωσαν ότι τρεις μαχητές και δύο πολίτες επίσης σκοτώθηκαν κατά την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μπαράκ Ομπάμα στον λευκό Οίκο δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις κυρώσεις που σχεδιάζουν να επιβάλουν στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία προκειμένου αυτές να μην επιβαρύνουν υπερβολικά κάποια μεμονωμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Μέρκελ προειδοποίησαν τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις σε τομείς της οικονομίας της συνολικά σε περίπτωση που η Μόσχα παρεμποδίσει καθ' οιονδήποτε τρόπο τις προγραμματισμένες για την 25η Μαΐου προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή