facebook pixel

Επιχειρηση ανακαταληψης του Σλαβιανσκ απο τους αυτονομιστες ξεκινησε ο ουκρανικος στρατος

Τo Κίεβο χάνει τον έλεγχο της Ανατολικής Ουκρανίας

Ένα μετά το άλλο τα δημόσια κτίρια των μεγάλων πόλεων της ρωσόφιλης Ανατολικής Ουκρανίας καταλαμβάνονται -σε πολλές περιπτώσεις με την ανοχή της Αστυνομίας- και μία μετά την άλλη οι πόλεις κοντά στα σύνορα με την Ρωσία περνούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει εμμέσως αναγνωρίσει τις πρώτες απώλειες και θέτει τώρα ως στόχο να περιορίσει κατά το δυνατόν την «αιμορραγία» ενόψει μάλιστα των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου, τις οποίες οι αυτονομιστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποτρέψουν στις περιοχές που ελέγχουν, επιμένοντας σε κάλπες στις 11 Μαΐου με το ερώτημα της  απόσχισης.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ κατά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των περιφερειών, έθεσε ως κύριο στόχο της κυβέρνησής να αποτρέψει το ενδεχόμενο την εξάπλωση της «τρομοκρατίας» που έχει εκδηλωθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας ενώ ανακοίνωσε ότι έχει θέσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση «πλήρους στρατιωτικής ετοιμότητας» καθώς θεωρεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας. 

Παραδέχθηκε ότι το Κίεβο απώλεσε τον έλεγχο στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ και εξήγγειλε τη δημιουργία «πολιτοφυλακών» σε όλες τις επαρχίες αποτελούμενων από «εθελοντές» κάνοντας λόγο για «αδράνεια» και «προδοσία» της αστυνομίας. Η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν σχεδιάζει να εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά η το Κίεβο δεν πείθεται. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από μέρους της κυβέρνησής του για να εξασφαλιστεί ότι οι πολίτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εκλογές της 25ης Μαΐου. Ο μεταβατικός πρόεδρος είπε πως φοβάται «ενέργειες δολιοφθοράς» από μέρους της Ρωσίας κατά την διάρκεια των εορτασμών στις 9 Μαΐου για τη νίκη στο ΒΆ Παγκόσμιο Πόλεμο . Εστίασε δε, τις ανησυχίες του για προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη Χαρκίβ, στη Ντνιπροπετρόφσκ στην ανατολική Ουκρανία, στην Οδησσό, στη Χερσόν και στη Μικολάγεφ στα νότια και στη Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Την Παρασκευή ο ουκρανικός στρατός "επιχείρηση μεγάλης κλίμακας" για την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ, όπως αναφέρουν πηγές από πλευράς των αυτονομιστών ανταρτών. Αναφέρθηκε μάλιστα και η κατάρριψη ενός κυβερνητικού ελικοπτέρου. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε δηλώσεις του αυτοανακηρυχθέντος δημάρχου της πόλης Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ σύμφωνα με τις οποίες κατερρίφθησαν δύο ελικόπτερα και ένας πιλότος συνελήφθη ενώ ένας άλλος σκοτώθηκε. Άλλα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν πως η πόλη έχει περικυκλωθεί από βαριά οπλισμένες δυνάμεις του Κιέβου. Το Ιντερφάξ μετέδωσε επίσης πως θέσεις των ανταρτών στις παρυφές της πόλης δέχονται επίθεση και ότι «το χωριό Μπιλμπασίβκα έχει καταληφθεί» από τον ουκρανικό στρατό.

Η «προέλαση» των φιλορώσων αυτονομιστών συνεχίστηκε τα τελευταία 24ωρα, με την κατάληψη της έδρας της τοπικής κυβέρνησης και του αρχηγείου της αστυνομίας στην πόλη Χορλίβκα, που έχει πληθυσμό 300.000 κατοίκους και βρίσκεται κοντά στο Ντονέτσκ, όπου οι αυτονομιστές ανακήρυξαν «Λαϊκή Δημοκρατία». Πόλεις και κωμοπόλεις της ανθρακοφόρας ζώνης του Ντόνμπας, όπου συγκεντρώνεται σημαντικό μέρος της βιομηχανικής δραστηριότητας της Ουκρανίας, έχουν ξεφύγει τις τελευταίες εβδομάδες από τον έλεγχο της κυβέρνησης του Κιέβου.

Είχε προηγηθεί η «πτώση» της πόλης Λουχάνσκ, με 465.000 κατοίκους, όπου περίπου 1.000 φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας με την υποστήριξη περίπου 50 ανδρών οπλισμένων με Καλάσνικοφ και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών. Ορισμένοι ντυμένοι με πολιτικά και άλλοι με μαύρες στρατιωτικές στολές, περικύκλωσαν το αρχηγείο της αστυνομίας και κρυμμένοι πίσω από αυτοκίνητα πυροβόλησαν εναντίον του σπάζοντας κάποια από τα παράθυρα. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης. Νωρίτερα είχαν καταλάβει το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης της Λουγκάνσκ, το γραφείο της εισαγγελίας και το τοπικό κέντρο της τηλεόρασης. Περίπου 3.000 αυτονομιστές κατέλαβαν εξ εφόδου το κτίριο των αρχών της περιφέρειας στην Λουγκάνσκ χωρίς να συναντήσουν καμιά αντίσταση από την αστυνομία. 

Ο ηγέτης των αυτονομιστών στην αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή δημοκρατία» του Ντονέτσκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα, ότι δεν πρόκειται να διεξαχθούν οι «παράνομες» προεδρικές εκλογές στην περιφέρεια του. Ο ίδιος εξήγησε ότι ταξίδεψε στη Μόσχα για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΜΜΕ απέναντι στους φιλορώσους της ανατολικής Ουκρανίας ενώ στο επόμενο ταξίδι του μετά το δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου θα έχει επαφές και με  πολιτικούς. Σημείωσε επίσης ότι Ρώσοι στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν «προφανώς» στην οργάνωση του δημοψηφίσματος και συμπλήρωσε : «Δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε να συμμετάσχουν στην απελευθέρωση της περιοχής μας, των ρωσικών εδαφών».

Στο Σλαβιάνσκ, όπου κρατούνται οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι θα συζητήσει με τη Δύση την απελευθέρωση των κρατούμενων μόνον εφ' όσον η ΕΕ άρει τις κυρώσεις εναντίον αρχηγών των ανταρτών, της απαγόρευσης έκδοσης θεώρησης εισόδου και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων που επιβλήθηκε στον Ντένις Πουσίλιν, αρχηγό της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, και στον Αντρέι Πούργκιν, άλλο ηγέτη της ανατολικής αυτής περιοχής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι επέβαλε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε 15 ρώσους αξιωματούχους, στους οποίους περιλαμβάνεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Νικολάγεβιτς Κόζακ και η αντιπρόεδρος της Δούμα Λουντμίλα Ιβάνοβνα Σβέτσοβα. Στον κατάλογο των προσώπων που πλήττονται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις περιλαμβάνονται επίσης ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Βασίλεβιτς Γκερασίμοφ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να επιβάλει μέτρα σε βάρος δυτικών εταιρειών που επιχειρούν στη Ρωσία σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις, εγείροντας, σύμφωνα με αναλυτές, το φάσμα ενός οικονομικού πολέμου.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή