facebook pixel

Πώς σχολίασε ο Βενιζέλος την κοινή παρουσία Παπανδρέου - Κουβέλη

Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση για το βιβλίο της υποψηφίας με τη ΔΗΜΑΡ πλέον, ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά, στην οποία μάλιστα παρέστη και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης το πρωί της Δευτέρας είχε προκαλέσει πολλά σχόλια από την ημέρα της προαναγγελίας της. Στην εκδήλωση οι κ.κ. Παπανδρέου και Κουβέλης κάθισαν στο ίδιο πάνελ μιλώντας για το βιβλίο της επί σειρά ετών συνεργάτιδας του πρώην πρωθυπουργού.

Την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος έμπαινε στην αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας για να μιλήσει στην εκδήλωση, άρχισε να μιλάει γαλλικά. Οταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν «γιατί;» τους ρώτησε αν ήξεραν το ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου «Μπολιβάρ» που καταλήγει με τη φράση: «...στρατηγέ τι ζητούσες στη Λάρισα συ ένας Υδραίος;». Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξήγησα στη συνέχεια ότι ο Ε. Βενιζέλος θέλησε με αυτό τον τρόπο να στείλει μήνυμα στον πρώην πρωθυπουργό πως ήταν λάθος η παρουσία του σε μια εκδήλωση του στρατοπέδου της ΔΗΜΑΡ.

Έντονη αντδραση από στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Σε πολύ υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμμετοχή στην εκδήλωση και πρόσθεσε: «ο κ. Παπανδρέου βάλθηκε να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στο ΠΑΣΟΚ από αυτή που έχει ήδη κάνει». Υπαινίχθηκε, επίσης, πως ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει τη ΔΗΜΑΡ, λέγοντας: «Όλα τα στελέχη του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ συνεργάζονται με τη ΔΗΜΑΡ. Και συγκυριακά η παρουσίαση αυτού του βιβλίου της κ. Κοππά, που μέχρι χθες ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σήμερα είναι υποψήφια της ΔΗΜΑΡ -και όχι μόνο αυτή, αλλά μια σειρά στελεχών. Και ο κ. Παπανδρέου αντί να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάναμε οι λίγοι που απομείναμε στο ΠΑΣΟΚ, βρήκε την ευκαιρία να πάει να βγάλει πολιτικό λόγο στην παρουσίαση βιβλίων».

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης ο οποίος αφού υπενθύμισε ότι ην περίοδο του «βρώμικου '89» ο Φ. Κουβέλης ήταν υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε αναφερόμενος στον Γ. Παπανδρέου: «Εκτιμώ τη μεγαθυμία του επί του «προσωπικού», δεν συμφωνώ, όμως, ούτε νομίζω ότι εκτείνεται και επί του «πολιτικού» είτε για την πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Κοππά είτε για τον συμπαθή κατά τα ανθρώπινα κ. Φ. Κουβέλη. Η ενεργός συμμετοχή του, όπως και όλων όσοι σταθήκαμε όρθιοι, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, τις αξίες της 3ης Σεπτέμβρη και όχι πρόσωπα αλλά  την παράταξή μας και στην τωρινή κρίσιμη αναμέτρηση, αποτελεί πρώτιστο καθήκον μας. Θα αποδείξουμε και πάλι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «εφτάψυχο»».

Γ. Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο, διασφαλίζοντας την πολιτική σταθερότητα

Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Φώτης Κουβέλης κατά την παρουσίαση του βιβλίου της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μαριλένας Κοππά, διαβεβαίωσαν ότι η κοινή τους παρουσία δεν είχε προσυμφωνηθεί. 
«Δεν περίμενα η παρουσίαση ενός βιβλίου να θεωρηθεί αντισυμβατική κίνηση, να προκαλέσει προσμονή και ανησυχία σε πολλούς κύκλους. Ο φόβος αποτελεί κακό σύντροφο. Δεν πρέπει να κρίνουμε τα πάντα, μέσα από το πρίσμα της μικροπολιτικής» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου και αναφέρθηκε εκτενώς στις συνθήκες που επικρατούσαν το 2010 στην Ευρώπη και την κρίση που αντιμετώπιζε η χώρα, υπερασπιζόμενος τις πολιτικές επιλογές που έκανε ως πρωθυπουργός. «Επικράτησε η λογική για "κακά παιδιά" και όλα απαντούσαν στο ότι η συντηρητική Ευρώπη δεν έδωσε απαντήσεις στην κρίση» είπε.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το δίλημμα μνημόνιο ή όχι που επικράτησε το επόμενο διάστημα, από τότε, σκέπασε τις αιτίες για τις οποίες πέσαμε στην κρίση. «Το μνημόνιο τελειώνει, τώρα τι θα κάνουμε χωρίς τους βαρβάρους;» αναρωτήθηκε και τόνισε ότι θα είναι κρίμα να γυρίσουμε ξανά στα ίδια, εκείνα που προκάλεσαν την κρίση.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί εξαφανίστηκε η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τρόικα και για το πως εφαρμόστηκε το πρόγραμμα προσαρμογής και κάνοντας αναφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, είπε ότι σωστά ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ότι πετύχαμε μεγάλη προσαρμογή. Ωστόσο, σημείωσε: «Αυτοί που θα έσκιζαν το μνημόνιο ή που μιλούσαν για "Ζάππεια" το 2010 με τη στάση που είχαν υιοθετήσει, αν υπήρχε συναίνεση οι Έλληνες θα είχαν γλυτώσει πολύ κόπο και πόνο». Αναφερόμενος στον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι έκανε το εθνικό του καθήκον, υποστήριξε ότι δεν ζητάει δικαίωση και από δω και στο εξής χρειάζεται να έχει «ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο, διασφαλίζοντας την πολιτική σταθερότητα. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρατηρητές καμιάς δεξιάς ή αριστερής πρόσκλησης».

Από τη μεριά του, ο Φώτης Κουβέλης σχολίασε για τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες λέγοντας: «Αφήνω άλλους να κουβαλήσουν στο πολιτικό τους μυαλό, Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι η κρίση στρατηγικής που έχει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, την οδηγεί να έχει γίνει συγγενής συντηρητικών πολιτικών και υπερασπίστηκε τις επιλογές της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι βοήθησε με υπευθυνότητα να μη βγει η χώρα από το ευρώ.


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή