facebook pixel

Αυτονομιστες κατελαβαν τηλεοπτικο σταθμο στο Ντονετσκ και το αρχηγειο της Αστυνομιας κσι το δημαρχειο στην Κοστιαντινιφκα

Ουκρανία: Διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των παρατηρητών

Οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές απελευθέρωσαν έναν από τους οκτώ Ευρωπαίους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που κρατούνται από την Παρασκευή στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση και των υπολοίπων παρατηρητών τους οποίος στο σύνολο τους μαζί και με τους τέσσερις Ουκρανούς παρατηρητές, ο ηγέτης των αυτονομιστών τους έχει χαρακτηρίσει ως κατασκόπους του ΝΑΤΟ και «αιχμαλώτους πολέμου» και θέλει να τους ανταλλάξει με «φυλακισμένους αυτονομιστές».

Στο μεταξύ κάθε μέρα που περνά η κατάσταση γίνεται αι περισσότερο έκρυθμη στην ανατολική Ουκρανία ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες της Δύσης να πιεστεί η Ρωσία ώστε να παρέμβει για  την εκτόνωση της κρίσης και να σταματήσει την υποστήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθούν να εστιάζονται στο οικονομικό πεδίο.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ κατηγόρησε τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ ότι προετοίμαζαν  δολιοφθορές κατ ‘εντολή της ουκρανικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι είναι επαγγελματίες στρατιώτες σε αντίθεση με την ομάδα του ΟΑΣΕ με την οποία, όπως είπε είχε πρόσφατα «μια κανονική συζήτηση». Ο ΟΑΣΕ απέστειλε ομάδα διαπραγματευτών για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των παρατηρητών του.
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ. 

Κατάληψη τηλεοπτικού σταθμού στο Ντονέτσκ

Την Κυριακή, μπροστά στα μάτια ανταποκριτών διεθνών πρακτορείων, φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν την περιφερειακή τηλεόραση του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, χωρίς η αστυνομία που ήταν παρούσα να επέμβει.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι στις ανταποκρίσεις  περιέγραφαν την σκηνή όπου πολλές δεκάδες άτομα με στολές, οπλισμένοι με μαχαίρια και ρόπαλα του μπέιζμπολ, εισήλθαν στο κτίριο και απαγόρευσαν σε όλους την είσοδο.
Οι περισσότεροι φορούσαν την ίδια στολή παραλλαγής και ένα κόκκινο περιβραχιόνιο πάνω στο οποίο ήταν γραμμένη η λέξη «Oplot» («Έπαλξη»), από το όνομα φιλορωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης. Η οργάνωση αυτή δημιουργήθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας από τον Εβγκέν Ζίλιν, πρώην αστυνομικό με ποινικό μητρώο, γνωστό ως τώρα για τη διοργάνωση τουρνουά ελεύθερης πάλης χωρίς κανόνες μέσα σε κλουβιά.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι οι άνδρες δεν έφεραν όπλα αλλά ωστόσο μετέφεραν στο κτίριο βαριούς αθλητικούς σάκους με άγνωστο περιεχόμενο. Ενας από τους άνδρες  της ομάδας που κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού δήλωσε ότι «οι δημοσιογράφοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται, αλλά πρέπει να λένε την αλήθεια» προσθέτοντας πως το κτίριο «θα φυλάσσεται μέρα και νύκτα». «Τα ρωσικά κανάλια λένε την αλήθεια. Απαιτούμε να έχουμε στο Ντονέτσκ κανάλια που λένε την αλήθεια», πρόσθεσε.

Ο γενικός διευθυντής του σταθμού, Όλεγκ Τζόλος, δήλωσε στη συνέχεια στους ξένους δημοσιογράφους ότι «Τα προγράμματα του καναλιού μας δεν τροποποιούνται προς το παρόν». «Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοί μας είναι φυσικά ανήσυχοι, αλλά οι άνδρες που πήραν τον έλεγχο του σταθμού μας δεσμεύθηκαν ότι θα εξασφαλίσουν την ασφάλειά μας», πρόσθεσε.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι μετέδωσαν επίσης ότι στον περίβολο  των εγκαταστάσεων, έξι ένοπλοι ουκρανοί αστυνομικοί παρατηρούσαν τη σκηνή από το τζιπ τους χωρίς να επεμβαίνουν. 

Καταλήψεις στην Κοστιαντινίφκα 

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας και το δημαρχείο της πόλης Κοστιαντινίφκα στην ανατολική Ουκρανίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. «Στις 6:00 π.μ περίπου 30 αυτονομιστές εισήλθαν στο αρχηγείο της αστυνομίας και κατέλαβαν το ισόγειο. Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας. Δεν γνωρίζουμε ποιά είναι τα αιτήματά τους», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Λαρίσα Βολκόβα. 

Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται

Μετά την απόφαση των G7 το Σαββατοκύριακο για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη Μόσχα, χωρίς να προσδιορίζεται η ακριβής μορφή και ο χρόνος εφαρμογής τους, την Δευτέρα αναμένεται η διεξαγωγή έκτακτης συνόδου των «28» στις Βρυξέλλες για την εξεύρεση τρόπων αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης και την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, δήλωσαν πηγές της ΕΕ. 

«Είναι σημαντικό να λάβουμε νέα μέτρα για να δώσουμε στη Ρωσία να καταλάβει πως οι πράξεις αποσταθεροποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. 

Οι κυρώσεις των G7 που πιθανόν να επιβληθούν ακόμη και από τις αρχές της τρέχουσα εβδομάδας, ενδεχομένως να στοχεύουν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στον ενεργειακό και τον τραπεζικό τομέα με αναμενόμενο ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία της Ρωσίας, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους. 

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι κάθε χώρα της G7 θα αποφασίσει ποιες θα είναι οι στοχευμένες κυρώσεις όπως και η εφαρμογή τους, διευκρινίζοντας ότι ενώ τα μέτρα θα πρέπει να είναι συντονισμένα δεν θα είναι κατ ‘ανάγκη ταυτόσημα. 

Την Κυριακή ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ροντς πάντως παραδέχτηκε ότι στον ιδιωτικό τομέα «υπάρχει δυσφορία για τις οικονομικές συνέπειες των κυρώσεων σε μια μεγάλη οικονομία, όπως η Ρωσία».

Την ίδια στιγμή, πάντως οι ηγέτες της G7 δηλώνουν ότι «η πόρτα παραμένει ανοικτή για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης» και καλούν τη Ρωσία να σεβαστή τη συμφωνία της Γενεύης  
Αμερικανικές πηγές, επίσης, ανέφεραν ότι η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει περίπου 15 έως τώρα άγνωστα ονόματα στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις και θα επικεντρωθεί σε εκείνους για τους οποίους πιστεύει ότι είναι υπεύθυνοι για την αναταραχή στην Ουκρανία. 

«Από αυτή την εβδομάδα, σε συντονισμό με τους συμμάχους και εταίρους μας, θα αυξήσουμε την πίεση επί των στενών συνεργατών (του Βλαντίμιρ Πούτιν), των εταιρειών που διευθύνουν και της βιομηχανίας της άμυνας», δήλωσε στο CNN ο αμερικανός αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τόνι Μπλίνκεν. 

Σε άλλη συνέντευξή του στο NBC, ο T. Μπλίνκεν δήλωσε πως δεν θα απέκλειε ο ίδιος ο Πούτιν να αποτελέσει μια μέρα στόχο κυρώσεων, αν και παραδέχθηκε πως είναι πολύ σπάνιο να τιμωρείται προσωπικά ο ηγέτης μιας χώρας. Ωστόσο η Ουάσινγκτον δεν θα δεχθεί το αίτημα στρατιωτικής αρωγής των Ουκρανών έναντι της απειλής που συνιστούν γιΆ αυτούς τα ρωσικά στρατεύματα που είναι σταθμευμένα κοντά στα σύνορά τους, σύμφωνα με τον Τ. Μπλίνκεν. «Ακόμη κι αν τους στέλναμε όπλα, αυτό ουδόλως θα άλλαζε τη δυνατότητά τους να αντιταχθούν στη Ρωσία», επισήμανε. Διευκρίνισε πάντως πως, αντί γιΆ αυτό, οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν στην οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο. Προέβλεψε δε, πως η κρίση στην Ουκρανία και οι κυρώσεις θα πλήξουν στον Πούτιν πολιτικά στην πατρίδα του. Μολονότι η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα απαντήσει στρατιωτικά σε απειλές εναντίον του λαού της, ο Τ. Μπίλκεν δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία επειδή αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του, διότι θα προκαλούσε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί εναντίον του και «θα κληρονομούσε στην Ουκρανία πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν καμιά επιθυμία να έχουν τους Ρώσους στην πλάτη τους». 

Μεταξύ αυτών που αναμένεται ότι θα περιληφθούν στον κατάλογο των κυρώσεων είναι ο επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταριείας Rosneft και αυτός της Gazprom, της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους «New York Times». 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή