facebook pixel

Η Ευρωπαϊκη Επιτροπη επισημαινει οτι παραμενουν υψηλοι οι κινδυνοι στην εφαρμογη του προγραμματος

Κομισιόν: Η Ελλάδα σε σωστό δρόμο αλλά με τρύπα 5,5 δισ. ευρώ

Θετική αποτίμηση της έως σήμερα πορείας του ελληνικού προγράμματος, με επισημάνσεις για την αναγκαιότητα συνέχισης στους ίδιους ρυθμούς και «καμπανάκι» κάλυψης των όποιων εκκρεμοτήτων των περασμένων ετών, κάνει η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ταυτόχρονα, ανοίγει πάλι θέμα χρηματοδοτικού κενού το οποίο τον Μάιο του 2015 εκτιμάται σε 5,5 δισ. ευρώ.

Η θετική αποτίμηση της Κομισιόν αποτέλεσε και τη βάση για την έγκριση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ

Η Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 0,6% το 2014, με ανοδική τάση έως το 2,9% το 2015 % και 3,7% το 2016. Σύμφωνα με την Κομισιόν, όχημα της ανάπτυξης θα είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν από τον Μάιο του 2010 στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα και βελτίωσαν την προσαρμογή της οικονομίας.

Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα θετικά αποτελέσματα αντανακλώνται  στις ενισχυμένες εξαγωγές και στην αύξηση των επενδύσεων που παρατηρείται. Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η ανταγωνιστικότητα συνεχίζει να βελτιώνεται με τον πληθωρισμό να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Ακόμη η Επιτροπή σημειώνει ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιώνονται, κάτι που αντανακλάται από τη θετική εξέλιξη του δείκτη εμπιστοσύνης έναντι της Ελλάδας, τα σπρέντ δανεισμού αλλά και από την ανάκαμψη του χρηματιστηρίου από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και το πρώτο τρίμηνο του 2014, με τα επιτόκια δανεισμού να κυμαίνονται  πλέον σε επίπεδα κάτω από το Μάιο του 2010.

Το χρέος

Σε ότι αφορά το κρίσιμο θέμα του χρέους, η Επιτροπή αποδίδει στην παρατεταμένη ύφεση της περιόδου 2010-13 την άνοδο του χρέους το οποίο υπολογίζει να φτάσει στο ανώτατο επίπεδο του 177% του ΑΕΠ την περίοδο 2013-14 ενώ αισθητή πτωτική πορεία αναμένεται από το 2015 καθώς κατά την Κομισιόν η ανάπτυξη θα ενισχύεται και το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξάνεται.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το χρέος αναμένεται να μειωθεί στα επίπεδα του 125% το 2020 και περίπου στο 112% το 2022 υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πλήρης εφαρμογή του προγράμματος.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι προβλέψεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερες επιδόσεις για το χρέος  σε περίπτωση που ορισμένες πρωτοβουλίες στις αγορές  που αφορούν τον τραπεζικό τομέα αποφέρουν καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι τα περισσότερα  σενάρια που επεξεργάζεται και τα οποία  αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επιβεβαιώνουν ότι το χρέος θα έχει πτωτική πορεία. Πάντως, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι στο ενδεχόμενο ενός αρνητικού σεναρίου τότε το χρέος θα μειωθεί αρχικά αλλά στη συνέχεια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Mε βάση πάντως το θετικό σενάριο η Επιτροπή εκτιμά ότι το χρέος θα φτάσει στο 110% το 2020.

Οι κίνδυνοι παραμονέυουν

Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι παραμένουν υψηλοί οι κίνδυνοι σε ότι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος με ειδική αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης των οργανωμένων συμφερόντων κατά την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων  και υπηρεσιών, τη δημόσια διοίκηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ενίσχυση της παραγωγικότητας αλλά και στη πορεία μείωσης του χρέους.

Επίσης ενδεχόμενες καθυστερήσεις στη δημόσια διοίκηση και στην βελτίωση της συλλογής εσόδων μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω τις δημοσιονομικές επιδόσεις, τονίζει η Επιτροπή.

Παράλληλα, κρίσιμο είναι για την Κομισιόν να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας ώστε να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η αποκατάσταση της πιστωτικής ικανότητας στον τραπεζικό τομέα έχει καθοριστικό ρόλο στη ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και στην προώθηση της απασχόλησης, τονίζει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι είναι ουσιώδους σημασίας να συνεχιστεί η πλήρης εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας ώστε να καλυφθούν τα εναπομείναντα δημοσιονομικά κενά.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις η Επιτροπή αναφέρει ότι η διαδικασία συνεχίζεται αλλά με ορισμένες καθυστερήσεις επισημαίνοντας τα βήματα που έχουν γίνει για τη διακυβέρνηση και την αποτελεσματικότητα της συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

Για το συνταξιοδοτικό η Κομισιόν υποστηρίζει παραμένουν σημαντικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κυρίως σε ότι αφορά τον εξορθολογισμό του συστήματος.

Στην Παιδεία εκφράζεται ικανοποίηση για τα βήματα που έγιναν αλλά υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας.

Η Επιτροπή τονίζει οτι θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σε ότι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Επιτροπή σημειώνει ότι μετά την ισχυρή δημοσιονομική προσαρμογή που συντελέστηκε και την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι πλέον σημαντικό να διασφαλιστεί η εφαρμογή μιας ευρείας και φιλόδοξης ατζέντας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι οι φιλόδοξες αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας την τελευταία διετία επέτρεψαν στην Ελλάδα να προχωρήσει στην κατάργηση σημαντικών εμποδίων όπως τον υπέρογκο δημόσιο τομέα και σε μισθούς που δεν είχαν σχέση με την παραγωγικότητα.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή