facebook pixel

Μπες - βγες στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε δυνατό πονοκέφαλο, που δεν λέει να περάσει, εξελίσσεται για τον ΣΥΡΙΖΑ η συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο αλλά για την αυτοδιοίκηση. Τις τελευταίες μέρες ένα ακόμη αγκάθι -το μειονοτικό της Θράκης- «μάτωσε» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο «σήριαλ» των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προηγηθεί τα «επεισόδια» με τις  αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες των Θ. Καρυπίδη και Οδ. Βουδούρη, αλλά και η αντιπαράθεση προεδρικών και αριστερής πλατφόρμας για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, με διαφωνίες, ενστάσεις, συνθέσεις και συμφωνίες, ενώ συζητήσεις προκάλεσε και η άρνηση Λαζόπουλου να συμμετάσχει. Και όταν ο πολιτικός κουρνιαχτός έμοιαζε να έχει καθίσει ανέκυψε το ζήτημα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν.

Η υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν

Η τοποθέτηση της μουσουλμάνας Ρομά στη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών  προκάλεσε εσωκομματικές αντιδράσεις στη Θράκη, με αποτέλεσμα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει Σαμπιχά Σουλεϊμάν από τη λίστα. Στη θέση της ορίστηκε ο Ουμίτ Οσμάν Μεστά, μέλος της Νεολαίας του κόμματος και της διοίκησης της νομαρχιακής οργάνωσης Ξάνθης.

Οι αντιδράσεις στην επιλογή της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, που αυτοχαρακτηρίζεται Ελληνίδα μουσουλμάνα Ρομά και έχει έρθει σε σύγκρουση με όσους αυτοπροσδιορίζονται «τουρκογενείς», αλλά και με το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή, ξεκίνησαν στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Το όργανο, ωστόσο, επικύρωσε την υποψηφιότητά της με μεγάλη πλειοψηφία. Παρά την απόφαση αυτή, οι νομαρχιακές οργανώσεις στη Θράκη, αλλά και τοπικοί μειονοτικοί βουλευτές όπως ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, συνέχισαν να αντιδρούν με μεγάλη σφοδρότητα. Τη Μεγάλη Τρίτη η Πολιτική Γραμματεία κατέληξε στο ότι θα έπρεπε να αποσυρθεί η υποψηφιότητα, αν οι αντιδράσεις συνεχιστούν.

Τη Δευτέρα του Πάσχα ο Δημήτρης Βίτσας κοινοποίησε την απόφαση στην κ. Σουλεϊμάν. Η αρχική επιλογή και οι χειρισμοί που ακολούθησαν προκάλεσαν αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την έντονη αντίδραση της για  λίγα 24ωρα υποψήφιας του ευρωψηφοδελτίου. 

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Σκουρλέτης έκανε λόγο «μια πιο κατάλληλη υποψηφιότητα γιΆ αυτό που θέλει να σηματοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ» ενώ παραδέχθηκε ότι η επιλογή της Σαμπιχά Σουλεϊμάν «ίσως να μην ήταν αρκετά ψαγμένη». Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ. Παπαδημούλης, έγραψε με νόημα στο Τwitter: «Αν αποφεύγαμε δε και τα αυτογκόλ...».

Η κ. Σαμπιχά ενοχλημένη δήλωσε ότι «την απέπεμψαν», χωρίς «να της εξηγηθεί ο λόγος».  Μάλιστα άφησε αιχμές για  τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας στον ΣΚΑΙ: «Φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης».
«Φαντάζομαι ότι εδώ στη Θράκη υπάρχει η τούρκικη μειονότητα που θεωρεί ότι στα Βαλκάνια και στη Θράκη υπάρχουν τουρκογενείς, και επειδή η Σαμπιχά λεει ότι υπάρχουν και οι Ρομά και οι Πομάκοι, και ίσως επειδή δηλώνει τη δική της ταυτότητα, και δεν είναι κάτω από αυτή την ομπρέλα της τουρκικής μειονότητας, δημιουργήθηκαν προβλήματα» επισήμανε. «Εγώ δεν μπορώ να κατηγορήσω τον ΣΥΡΙΖΑ μπορώ να πω κι ευχαριστώ στην Κεντρική Επιτροπή, απλώς η τοπική επιτροπή τούς έχει πει λάθος πράγματα. Η κ. Σουλεϊμάν κατονόμασε δε όσους αντέδρασαν στην υποψηφιότητά της αναφέροντας τους Καρά Γιουσούφ, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Χριστόπουλο, Χατζηθεοδώρου. 

Πέρα από την εσωτερική πολιτική αναστάτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να δέχεται βέλη από το υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό με τον Αδ. Γεωργιάδη  να τον κατηγορεί ότι κάνει πολιτική τουρκικού προξενείου. Ο διευθυντής του Γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποφάσεις «όχι με βάση της μεγιστοποίηση των ποσοστών του, αλλά βάσει και άλλων ισορροπιών που πρέπει να τηρούνται».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ε. Βενιζέλος σχολίασε την αποπομπή της Σαμπιχά Σουλεϊμάν λέγοντας ότι «H Ελλάδα αντιμετωπίζει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σύμφωνα με το Σύνταγμα, τη Συνθήκη της Λωζάννης, το διεθνές δίκαιο και τα πιο αυστηρά ευρωπαϊκά στάνταρτς». 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έσκυψε το κεφάλι στον Ερντογάν!» για να λάβει την απάντηση ότι: «Ο τελευταίος που δικαιούται, ηθικά και πολιτικά, να κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τις «σχέσεις» του με την Τουρκία είναι ο κ. Πάγκαλος. Όλοι γνωρίζουν σε αυτό τον τόπο ποιος παρέδωσε τον Οτσαλάν στην Τουρκία».

Η «Αυγή» με κεντρικό της άρθρο ζήτησε ευθύνες για την υπόθεση Σαμπιχά από τον γραμματέα του κόμματος Δ. Βίτσα, καθώς ήταν ο έχων την ευθύνη της πενταμελούς επιτροπής που επεξεργαζόταν τις υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο. 

Η υποψηφιότητα Δ. Χριστόπουλου

Νέα διάσταση στην πολιτική αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η επιχειρηματολογία του υποψήφιου ευρωβουλευτή Δ. Χριστόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα συμμετείχε σε ψηφοδέλτιο με την κ. Σουλεϊμάν και χαρακτήρισε τη μειονότητα «ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε νέο κύκλο αντιδράσεων με τους Αλέξη Μητρόπουλο και Γιάννη Μιχελογιαννάκη, κατά πληροφορίες να ζητούν την αποπομπή του Δημήτρη Χριστόπουλου από το ευρωψηφοδέλτιο . Μάλιστα ο κ. Μιχελογιαννάκης με δήλωση του ζήτησε «μεγαλύτερη ευαισθησία και ανάλυση» από τον κ. Χριστόπουλο. Απομάκρυνση του κ. Χριστόπουλου πάντως ζήτησε χθες και η ΝΔ επίσημα με δήλωση της εκπροσώπου της Μισέλ Ασημακοπούλου.

Αποπομπές και από αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο

Στο μεταξύ άλλο πρόβλημα προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η αποκάλυψη της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ότι υποψήφιος στον περιφερειακό τους συνδυασμό είχε στενές επαφές με το κόμμα των Γκρίζων Λύκων και είχε εγκωμιάσει την αυτόνομη κάθοδο του μειονοτικού κόμματος στις ευρωεκλογές.  Η αποκάλυψη οδήγησε στην αποπομπή του υποψηφίου Αχμέτ Κουρτ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες με στέλεχος της ΝΔ, που είχε επίσης επαφές με τους ακραίους εθνικιστές τουρκογενείς της Θράκης.

Την Πέμπτη συνεδριάζει η πολιτική γραμματεία του κόμματος προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση, να επιχειρήσει διορθωτικές κινήσεις, αλλά και να αντιμετωπίσει τα νέα προβλήματα.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή