facebook pixel

Επόμενος στόχος η ελάφρυνση του χρέους

Πλώρη για το «χρέος» βάζει η ελληνική κυβέρνηση μετά την «βούλα» που έβαλαν EUROSTAT και τρόικα επικυρώνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έστω και σε τεχνικό επίπεδο, την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Euro Working Group, της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.

Η χρονική συγκυρία της σύγκλισης του Euro Working Group, την επομένη της ανακοίνωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από την EUROSTAT εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι δημιουργεί μιας ευνοϊκή περίσταση για τις ελληνικές κινήσεις. 

Το Euro Working Group θα προετοιμάσει την ατζέντα για το Eurogroup της 5ης Μαΐου, στο οποίο αναμένεται να κάνει πολιτική παρέμβαση ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρα, για το θέμα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, στη βάση της απόφασης του Eurogroup της 27ης  Νοεμβρίου 2012, με δεδομένο, ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, αφού έχουν εκπληρωθεί στο 90% οι στόχων του Προγράμματος. Η τήρηση αυτή του προγράμματος πιστοποιείται άλλωστε, όπως επισημαίνεται από κυβερνητικούς παράγοντες, από την έγκριση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αυτό ακριβώς θα έχει πιστοποιήσει: την τήρηση του Προγράμματος σε ποσοστό που κινείται στην περιοχή του 90%.

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι εντυπωσιακά χαμηλό και το επόμενο βήμα είναι η επισημοποίηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι πλέον οι εξελίξεις και για το χρέος είναι πλέον δρομολογημένες, όταν εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου της Τετάρτη στην ερώτηση ``αν ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ελάφρυνση`` δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όλα τα άλλα, όπως ξέρετε, είναι κανονισμένα στις συμφωνίες που έχουμε κάνει». Απέφυγε πάντως να προσδιορίσει χρονικό ορίζοντα λέγοντας «Θα ξεκινήσει η συζήτηση και θα δούμε πότε θα τελειώσει» και επίσης κράτησε κρυμμένα τα χαρτιά του απαντώντας «Θα δούμε» όταν ρωτήθηκε ``ποια θα είναι η ελληνική πρόταση``.

Στις Βρυξέλλες ερωτηθείς την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο' Κόνορ, σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδος θα διεξαχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο το δημόσιο χρέος, που βρίσκεται στο 175,1% του ΑΕΠ είναι βιώσιμο, ο Σ. Ο Κόνορ απάντησε ότι με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, αναμένεται αισθητή μείωσή του. Το γεγονός αυτό, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστοποιεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, επεσήμανε ο Σ. Ο' Κόνορ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή