facebook pixel

Οι αμερικανικες αρχες προσπαθουν να ταυτοποιησουν τα θυματα του

Καθηγητής που εργάστηκε και στην Ελλάδα κακοποιούσε σεξουαλικά ανηλίκους

Ο ύποπτος καθηγητή, William James Vahey, αυτοκτόνησε στις 21 Μαρτίου στο Λεβέρν της Μινεσότα, δύο ημέρες μετά την έκδοση απόφασης από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Χιούστον που επέτρεπε στο FBI να ερευνήσει τους δίσκους αποθήκευσης δεδομένων του καθηγητή.

Όπως ανακοινώθηκε, βρέθηκαν φωτογραφίες τουλάχιστον 90 θυμάτων, που χρονολογούνται από το 2008 και σύμφωνα με το FBI ανήκουν στον William James Vahey και απεικονίζουν δείχνοντας αγόρια μεταξύ 12 και 14 ετών να κοιμούνται ή να είναι αναίσθητα. Οι φωτογραφίες είχαν αναφορές σε ημερομηνίες και τοποθεσίες όπου ο William James Vahey είχε ταξιδέψει με τους μαθητές του.

Ο William James Vahey από το 1972 εργάστηκε σε αμερικανικά σχολεία σε τουλάχιστον εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το τελευταίο σχολείο στο οποίο εργάστηκε ήταν το Αμερικανικό Σχολείο της Νικαράγουα στην Pista Suburbana της Μανάγκουα, από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι την ημέρα που αυτοκτόνησε.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ο William James Vahey απέλυσε την υπηρέτρια του, υποστηρίζοντας ότι έκλεψε προσωπικά αντικείμενα από το σπίτι του το περασμένο έτος. Τον Μάρτιο, η πρώην υπηρέτρια του εμφανίστηκε στο Αμερικανικό Σχολείο και παρουσίασε μια εξωτερική μονάδα δίσκου, η οποία, όπως είπε, περιείχε φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου. Σύμφωνα με το FBI όταν ο καθηγητής ρωτήθηκε για τις φωτογραφίες παραδέχθηκε  ότι κακοποιούσε αγόρια σε όλη του τη ζωή, αφού προηγουμένως τους έδινε υπνωτικά χάπια.

Ο καθηγητής, παντρεμένος με δύο ενήλικα παιδιά, διατηρούσε κατοικίες στο Λονδίνο και στο Hilton Head Island, της Νότιας Καρολίνας, ενώ έκανε και πολλά ταξίδια. Συχνά συνόδευε μαθητές του σε σχολικές εκδρομές. Το 1969, είχε δηλώσει ένοχος για κακοποίηση ανηλίκου στην Καλιφόρνια και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση και επιτήρηση. Με βάση την καταδικαστική απόφαση, ο Βάχεϊ θα έπρεπε να εμφανίζεται στην υπηρεσία δίωξης σεξουαλικών εγκλημάτων της Καλιφόρνιας για το υπόλοιπο της ζωής του, το οποίο δεν έπραξε από το 1970 κι έπειτα.

Τα σχολεία όπου δίδαξε, σύμφωνα με το FBI είναι τα εξής:

  • American Nicaraguan School, Μανάγουα-Νικαράγουα (2013-2014)
  • Southbank International School, Λονδίνο-Βρετανία (2009-2013)
  • Escuela Campo Alegre, Καράκας-Βενεζουέλα (2002-2009)
  • Jakarta International School, Τζακάρτα-Ινδονησία (1992-2002)
  • Saudi Aramco Schools, Νταχράν-Σαουδική Αραβία (1980-1992)
  • American Community School, Αθήνα-Ελλάδα (1978-1980)
  • Passargad School , Αχουάζ-Ιράν (1976-1978)
  • American School of Madrid, Μαδρίτη-Ισπανία (1975-1976)
  • American Community School of Beirut, Βηρυτός-Λίβανος (1973-1975)
  • Tehran American School, Τεχεράνη-Ιράν (1972-1973)
Οι αμερικανικές αρχές κάλεσαν όσους γνωρίζουν να προσφέρουν πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στην αναγνώριση περίπου 90 πιθανών θυμάτων του William James Vahey
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του CNN, όποιος διαθέτει πληροφορίες θεωρεί ότι έχει υπάρξει θύμα του, μπορεί να στείλει εμπιστευτικό e-mail στην διεύθυνση HOvictimassistance@ic.fbi.gov ή να επικοινωνήσει με το πλησιέστερο γραφείο του FBI ή την πλησιέστερη πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή