facebook pixel

Οδηγός συμπλήρωσης της αίτησης για το «κοινωνικό μέρισμα»

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών εξέδωσε αναλυτικό οδηγό, για την ορθή συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων είσπραξης των επιδομάτων του κοινωνικού μερίσματος. Τέσσερις στις δέκα αιτήσεις εγκρίνονται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Έως τις 10 Μαΐου η καταβολή του επιδόματος, για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι 30/4/2014.

1. Εισαγωγή

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 30.6.2014 και η καταβολή στους δικαιούχους πραγματοποιείται εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα από τον μήνα υποβολής της αίτησης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί η υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του αιτούντος (ή της αιτούσας) για το οικονομικό έτος 2013.

2. Χρήση εφαρμογής

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr. Από την ιστοσελίδα αυτή, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει την Υπηρεσία «Αίτηση Χορήγησης Επιδόματος Κοινωνικού Μερίσματος». Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή. Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, πρέπει να εισάγει:

Α. Τα προσωπικά του στοιχεία.

Συγκεκριμένα πρέπει να δηλώσει:
* την οικογενειακή του κατάσταση (Άγαμος ή Έγγαμος),
* τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
* το έτος γέννησής του,
* τον αριθμό παροχής της οικίας του ή, σε περίπτωση μη ύπαρξής τέτοιου αριθμού, τη διεύθυνσή του,
* εάν ο ίδιος έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, συμπληρώνοντας τη σχετική ένδειξη
* στοιχεία επικοινωνίας (όπως τηλέφωνο & διεύθυνση e-mail),
* τον αριθμό ΙΒΑΝ ενός τραπεζικού λογαριασμού του, για την πίστωση του μερίσματος, σε περίπτωση που κριθεί ως δικαιούχος.
* υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων της αίτησης.

Β. Τα στοιχεία του/της συζύγου, των προστατευόμενων τέκνων ή των προσώπων που φιλοξενεί.

Για κάθε ένα από αυτά τα μέλη, πρέπει να συμπληρώσει τη σχέση του, δηλαδή το εάν είναι:
* σύζυγος
* προστατευόμενο τέκνο
* ανήλικος φιλοξενούμενος
* ενήλικας φιλοξενούμενος
* υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. για τους άνω των 18 και για όσους ανηλίκους διαθέτουν Α.Φ.Μ.,
* υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο του μέλους, σε περίπτωση που αυτό δεν διαθέτει Α.Φ.Μ.,
* υποχρεωτικά τον Α.Μ.Κ.Α.,
* το έτος γέννησής του,
* την ένδειξη εάν έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Ο αιτών, αφού συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία στην αρχική οθόνη, συνεχίζει με την καταχώρηση των υπολοίπων μελών, πατώντας «εισαγωγή μέλους». Στη συνέχεια καταχωρεί τα στοιχεία κάθε μέλους και ολοκληρώνει την καταχώρηση πατώντας «καταχώρηση μέλους».

Εξαιρούνται από τη δυνατότητα υποβολής αίτησης χορήγησης κοινωνικού μερίσματος, τα προστατευόμενα μέλη που δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, καθώς και τα πρόσωπα που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Τέσσερις στις δέκα αιτήσεις εγκρίνονται

Εν μέσω των εορτών του Πάσχα, 312.000 φορολογούμενοι, κάνοντας χρήση της on line εφαρμογής, υπέβαλαν αίτηση στο taxisnet για χορήγηση «κοινωνικού μερίσματος». Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έγιναν γνωστά, το  ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 39%. Από τις  αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, οι 70.000 έχουν ήδη λάβει προέγκριση, συνολικής αξίας 45 εκατ. ευρώ, 111.000 δεν έγιναν δεκτές και 132.000 βρίσκονται σε προσωρινό στάδιο συμπλήρωσης στοιχείων.

Μια πρώτη εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος υπολογίζει ότι μπορεί να μείνουν αδιάθετα 30-50 εκατ. ευρώ, γεγονός που επιτρέπει στην κυβέρνηση, κατά πληροφορίες, να εξετάζει το ενδεχόμενο νέας διορθωτικής κατανομής των επιδομάτων, για όσους μένουν εκτός «στο όριο».

Δημοσιεύματα του τύπου εμφανίζουν το οικονομικό επιτελείο να προβληματίζεται με το θέμα των αθίγγανων οι οποίοι δηλώνουν ως κατοικίας σκηνές, με αποτέλεσμα να παίρνουν προβάδισμα από άλλους οι οποίοι λόγω «αντικειμενικών κριτηρίων» στερούνται οριακά των ευεργετημάτων του μέτρου.

Το κοινωνικό μέρισμα αρχίζει από 500 ευρώ, με προσαύξηση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, και θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως 10 Μαΐου, για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 30/4/2014. Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1/5/2014 έως και 31/5/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και 10/6/2014, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1/6/2014 έως και 30/6/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και 10/7/2014.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή