facebook pixel

Σαμαράς: Στεκόμαστε στα πόδια μας χωρίς βοήθεια

Περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αναμένει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, επισημαίνεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης, στο 5,96% σύμφωνα με το Bloomberg.

Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι αναμένει περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για έκδοση νέων ομολόγων μετά από αυτή του τρέχοντος μήνα, που ήταν η πρώτη ύστερα από 4 χρόνια. 

Στην ίδια συνέντευξη σημειώνεται, επίσης, ότι ο κ. Σαμαράς δεν παρέσχε ενδείξεις σχετικά με νέα πώληση κρατικού χρέους, καθώς "η ανάκαμψη εδραιώνεται στο πρώην επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης", όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα. "Περιμένουμε ότι τα επιτόκια ομολόγων και εντόκων γραμματίων να μειωθούν, και περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων", δήλωσε ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια συνέντευξης του την προηγουμένη εβδομάδα στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά την πρώτη πώληση ελληνικών ομολόγων εδώ και τέσσερα χρόνια, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, κεφάλαια ρέουν εκ νέου στη χώρα και η απόλυτη απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 400% από τον Ιούνιο του 2012, οπότε η κυβέρνηση Σαμαρά βρέθηκε στην εξουσία. Το ποσοστό αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι υψηλότερο από οποιαδήποτε μετοχή του κλάδου τεχνολογίας στον δείκτη Standard & Poor 500, στη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Η Ελλάδα επέστρεψε στην αγορά ομολόγων από την "εξορία", σημειώνεται στο δημοσίευμα, στις 10 Απριλίου, διαθέτοντας πενταετείς τίτλους ύψους 3 δισ. ευρώ, με απόδοση 4,95%, στο πλαίσιο άντλησης η οποία υπερκαλύφθηκε σχεδόν επτά φορές. Η τιμή της έκδοσης έχει κάνει "ράλι" έκτοτε καθώς η απόδοση έπεσε έως και το 4,8% στις 18 Απριλίου. Στη διάρκεια επίσκεψής της, μια ημέρα μετά την πώληση του ομολόγου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επικρότησε την Ελλάδα για το "βήμα προς την κανονικότητα" που έκανε.

Σε συνέντευξη του στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς διακηρύσσει: «Πιάσαμε πάτο και τώρα μπορούμε να πάμε μόνον επάνω και θα πάμε μόνον επάνω».

Ο κ. Σαμαράς, δηλώνει ότι οι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της δίχως περαιτέρω στήριξη από τους εταίρους της στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προσθέτει: «Δεν χρειαζόμαστε άλλα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό κενό, και επιπροσθέτως έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στις αγορές, εφόσον χρειαστεί».

Ο Α. Σαμαράς αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν επείγεται να προστρέξει εκ νέου στις αγορές και εξηγεί: «Στο μέλλον, θα ζητήσουμε για τα χρήματα που θέλουμε, με χαμηλότερο επιτόκιο».

Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι «Εάν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους, που έχει ήδη κάνει, οι δανειστές θα παράσχουν επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους. Αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012»  και επισημαίνει: «Κάναμε το δικό μας τμήμα της δουλειάς, περιμένουμε να κάνουν και το δικό τους».

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, την ίδια ώρα που η ανεργία αγγίζει το 27% και είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και η οικονομία πλήττεται από αποπληθωρισμό, ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι εταιρείες όπως η Armonk, η ΙΒΜ και η Hewlett-Packard αρχίζουν να επενδύουν στην Ελλάδα, υποδεικνύοντας ότι το πλέον υπερχρεωμένο κράτος στην Ευρώπη γυρνά σελίδα.   

«Κάθε ημέρα, ολοένα και περισσότερες εταιρείες έρχονται: για παράδειγμα η Hewlett-Packard, η ΙΒΜ, η Huawei και η ZTE. Επίσης, περισσότερα από 600 εκτάρια αστικής γης θα αναπτυχθούν στο παλαιό Αεροδρόμιο της Αθήνας, από Έλληνες και μη Έλληνες επενδυτές, με επένδυση 7 έως 8 δισ. ευρώ κατά τα αμέσως προσεχή χρόνια», αναφέρει συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση καθώς και στις αγορές εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών, καθιστούν την Ελλάδα πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. «Η Ελλάδα αντιμετώπιζε τους επενδυτές γραφειοκρατικά, τώρα τους αντιμετωπίζει ευνοϊκά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός προβλέπει ότι «το 2015 δεν θα έχουμε μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά πρόκειται να έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να πληρώνουμε το χρέος με δικές μας δυνάμεις, χωρίς να δανειζόμαστε καθόλου. Υπάρχουν πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες που το κάνουν αυτό σήμερα».

Αυτό όμως που ανησυχεί τον Α. Σαμαρά είναι τα κεφάλαια, η ρευστότητα. «Είναι τρελό όταν υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορούν πραγματικά να επιτύχουν, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση», είπε ο πρωθυπουργός. Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους από την BlackRock και την άσκηση αντοχής που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος εφέτος, που διαπίστωσαν ένα κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 6,38 δισ. ευρώ, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των πιστώσεων στην οικονομία, δήλωσε ο κ. Σαμαράς. «Οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στην αγορά. Η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα βελτιώσει την ψυχολογία και θα επιτρέψει την αύξηση της ρευστότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό και τους φυσικούς πόρους για να προωθήσει την ανάκαμψη, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη το 1977 για πρώτη φορά βουλευτής. «Πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας: Το φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό και τους φυσικούς πόρους: Έχουμε μαγνήσιο, βωξίτη, σπάνιες γαίες, φυσικό αέριο και πετρέλαιο που μπορούμε να εκμεταλλευθούμε», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Η Ελλάδα βασίζεται επίσης στη γεωγραφική της θέση, στο σταυροδρόμι μεταξύ της Μικράς Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, για να προσελκύσει επενδύσεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος σημείωσε: «Είμαστε σε ιδανική τοποθεσία για τις μεταφορές και τη διαχείριση δικτύων, από τη διώρυγα του Σουέζ στον Πειραιά και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο κ. Σαμαράς, αναφέρει το Bloomberg, αντιμετωπίζει τις κοινωνικές εντάσεις που προκαλούνται από την οικονομική κρίση, οι οποίες απειλούν ακόμη να διαρρήξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 58,3%, δημιουργώντας μία κοινωνική κρίση που έχει συμβάλει στην ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής, σημειώνει το δημοσίευμα. «Αυτό που με κρατά άγρυπνο είναι η διασφάλιση της δημοκρατίας, η μείωση της ανεργίας και η καταπολέμηση του εξτρεμισμού. Αυτά μπορούν να σε κάνουν να μένεις βράδια χωρίς ύπνο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οι δημοσκοπήσεις εν όψει των ευρωεκλογών του επόμενου μήνα δείχνουν ότι το κόμμα του κ. Σαμαρά αγωνίζεται για την πρώτη θέση με τον συνασπισμό του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει το Bloomberg. «Αποσταθεροποίηση θα σημαίνει ότι στις ερχόμενες εκλογές - ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές - μπορεί να χάσουμε με μεγάλη διαφορά. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς παραδέχεται ότι είναι εργασιομανής και "μάνατζερ". «Έχω ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης: Βλέπω  στον υπολογιστή μου το ημερολόγιο με τα πράγματα που πρέπει να κάνουν οι υπουργοί. Αν δω ότι δεν τα έχουν κάνει, τους τηλεφωνώ και τους ρωτώ γιατί δεν τα έκαναν, ακόμη και αν είναι μετά τα μεσάνυχτα. Χωρίς «εάν και αλλά». Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει. Προσπαθούμε να ενσωματώσουμε αυτή τη νοοτροπία στη δημόσια διοίκηση από την κορυφή έως κάτω», δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Όπως σημειώνεται στην ίδια συνέντευξη, η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση χρέους στην Ευρώπη το 2009 όταν η (τότε) κυβέρνηση αποκάλυψε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε διογκωθεί υπέρμετρα, κατά τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο της ευρωζώνης, οδηγώντας σε δυο διεθνείς διασώσεις συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή