facebook pixel

Στους 121 εχουν φτασει οι νεκροι ενω οι 181 αγνοουμενοι θεωρουνται πλεον νεκροι

«Δολοφονία» ο θάνατος των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας στη Ν. Κορέα

«Οι ενέργειες του καπετάνιου και ορισμένων μελών του πληρώματος είναι εντελώς ακατανόητες, απαράδεκτες και ισοδυναμούν με φόνο». Η φράση ανήκει στην πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-Χίε, η οποία με τα λόγια αυτά καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την καθυστέρηση που επέδειξαν κυβερνήτης και πλήρωμα στην εκκένωση του πλοίου Sewol, το οποίο ναυάγησε την Μεγάλη Τετάρτη στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Κορέας. Ήταν μάλιστα οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι, πλοίαρχος και αξιωματικοί, που εγκατέλειψαν από τους πρώτους το καράβι που βούλιαζε παρασύροντας σε έναν υγρό τάφο περισσότερους από 200 ανθρώπους πολλοί από τους οποίους μαθητές.

«Αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία, από νομική και ηθική άποψη», τόνισε η Παρκ Γκέουν-Χίε επισημαίνοντας ότι η έρευνα για το ναυάγιο θα συμπεριλάβει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, από τους επιθεωρητές που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια, το πλήρωμα και τους ιδιοκτήτες του φεριμπότ.

«Όχι μόνο η δική μου καρδιά αλλά όλων των Νοτιοκορεατών ράγισε, είμαστε σοκαρισμένοι και πολύ θυμωμένοι», είπε η πρόεδρος η οποία ήρθε αντιμέτωπη με τους απελπισμένους και εξοργισμένους συγγενείς των αγνοουμένων -κυρίως γονείς ανήλικων μαθητών- την περασμένη εβδομάδα.

Από τους 476 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, οι 339 ήταν μαθητές και δάσκαλοι ενός λυκείου. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός ανεβάζει τους νεκρούς σε 121, έχουν διασωθεί 174 άτομα, ενώ 181 αγνοούνται και πιστεύεται ότι πνίγηκαν, παγιδευμένοι στο κουφάρι του αναποδογυρισμένου πλοίου Sewol. 

Τραγική ειρωνεία της τύχης 

Ο 69χρονος πλοίαρχος του φεριμπότ που βυθίστηκε στη Νότια Κορέα με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο εκατοντάδες άνθρωποι, είχε εμφανιστεί πριν από τέσσερα χρόνια σε διαφημιστικό σποτ με το οποίο διαβεβαίωνε τους συμπατριώτες του ότι το ταξίδι από το Ιντσόν στο νησί Τζέτζου ήταν απόλυτα ασφαλές, αρκεί οι επιβάτες να ακολουθούσαν τις οδηγίες του πληρώματος.

Ωστόσο την Μεγάλη Τετάρτη το πλήρωμα συνέστησε στους επιβάτες -στην πλειονότητά τους νεαροί μαθητές- να παραμείνουν στις καμπίνες τους ενώ το πλοίο βυθιζόταν. Όπως συνηθίζεται στην κορεατική κοινωνία, ελάχιστοι αμφισβήτησαν τις εντολές. Γλίτωσαν μόνο αυτοί που είτε δεν άκουσαν την προειδοποίηση είτε την αγνόησαν και πήδηξαν στη θάλασσα για να σωθούν. Ο καπετάνιος Λι Τζουν-σέοκ και άλλα μέλη του πληρώματος έχουν συλληφθεί.

Ο Λι είχε γυρίσει τη διαφήμιση το 2010, τονίζοντας πόσο ασφαλές ήταν το ταξίδι από το λιμάνι Ιντσόν προς το τουριστικό θέρετρο Τζέτζου. «Οι επιβάτες που παίρνουν το πλοίο μας από και προς το Ιντσόν και το Τζέτζου απολαμβάνουν ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι και πιστεύω ότι είναι ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο μεταφοράς αρκεί να ακολουθούν τις οδηγίες των μελών του πληρώματός μας», διαβεβαίωνε ο καπετάνιος σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι OBS.

Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης

Όσο περνούν οι ημέρες από την τραγωδία οι γονείς των αγνοούμενων παιδιών, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί σε ένα γυμναστήριο στην πόλη Τζίντο, χάνουν πλέον τις ελπίδες τους. Πολλοί δεν διστάζουν να εκφράσουν την οργή τους για τις ενέργειες του πληρώματος την ώρα του ναυαγίου αλλά και για τους αργούς ρυθμούς της επιχείρησης διάσωσης.

Ένας από αυτούς, ο Κιμ Τσανγκ-γκου, περιμένει ακόμη κάποια πληροφορία για τον αγνοούμενο γιο του, τον Ντονγκ-χιούπ. «Τον είδα στο όνειρό μου και άκουσα φωνές, σαν παραισθήσεις. Κάποιος μου είπε ότι ζει αλλά τώρα πια έχω απελπιστεί. Ξέρω τώρα ότι φώναζε «πατέρα». Το ακούω συνέχεια», δήλωσε ο Κιμ Τσανγκ-γκου στο πρακτορείο Reuters.

Οι ΗΠΑ πρόκειιται να στείλουν το USNS Safeguard, εξειδικευμένο πλοίο διάσωσης, προκειμένου να συνδράμουν. Με μήκος 78 μέτρα, το Safeguard εξειδικεύεται σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πλοίων που διατρέχουν κίνδυνο. Είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα που διευκολύνουν τις επιχειρήσεις κατάδυσης και την ανάσυρση αντικειμένων από το βυθό της θάλασσας.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή