facebook pixel

Η Ουκρανια επεβαλε απαγορευση εισοδου στους Ρωσους ηλικιας 16 ως 60 ετων για τον φοβο προβοκατσιας η τρομοκρατικων επιθεσεων

Συμφωνία για οδικό χάρτη εκτόνωσης της κρίσης στην Ουκρανία

Η τετραμερής Σύνοδος στη Γενεύη για την κρίση στην Ουκρανία, που έγινε με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ, μετά από διαπραγματεύσεις επτά ωρών κατέληξε σε συμφωνία πολλών σταδίων. Στη Σύνοδο έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβόφ, της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσα και των ΗΠΑ Τζον Κέρι καθώς και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία προβλέπει τον αφοπλισμό των παράνομων ενόπλων ομάδων και την παράδοση των κτιρίων, των δρόμων, των πλατειών και των λοιπών δημόσιων χώρων, που έχουν καταληφθεί από ενόπλους στην ανατολική Ουκρανία. Προβλέπεται ακόμη χορήγηση αμνηστίας σε αυτούς που θα σεβαστούν τις διατάξεις της συμφωνίας με εξαίρεση «αυτούς που είναι ένοχοι για κακουργήματα», όπως σημείωσε ο Ρώσος υπουργός. 

Η Ρωσία δεν έχει καμία επιθυμία να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία διαβεβαίωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Σ. Λαβρόφ. Παράλληλα επανέλαβε εξάλλου το αίτημα της Μόσχας για αποκέντρωση στην Ουκρανία και για να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της αρκετά μεγάλης ρωσικής μειονότητας στην χώρα αυτήν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε και αυτός από την Γενέυη, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αποσύρει τους στρατιώτες της που βρίσκονται κατά μήκος της μεθορίου με την Ουκρανία μόλις εφαρμοστούν τα στάδια για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία τα οποία συμφωνήθηκαν στην τετραμερή Σύνοδο. Σε αντάλλαγμα, όπως είπε, οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τις κυρώσεις τους κατά των Ρώσων ιδιωτών. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέστησε ωστόσο σαφές ότι και τα δύο αυτά βήματα δεν θα γίνουν στο άμεσο μέλλον.

Προειδοποίησε πάντως την Ρωσία ότι χρειάζεται να εφαρμόσει άμεσα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, την συμφωνία που έχει στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία αν θέλει να αποφύγει μια περαιτέρω διεθνή δράση.

Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε επίσης όσον αφορά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για την υποχρέωση να καταχωρούνται ως Ουκρανοί εβραίοι αυτοί που είναι του θρησκεύματος αυτού σε πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, στην οποία σημειώνονται ταραχές. «Αυτό δεν είναι μόνον κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, είναι και ανάρμοστο. Είναι κάτι πέραν του απαράδεκτου».

Την ίδια ώρα η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της για τους Ρώσους άνδρες που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα. Η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ανακοίνωσε ότι έλαβε «επίσημη απόφαση» από τις αρχές του Κιέβου με την οποία απαγορεύεται η είσοδος στην Ουκρανία σε οποιονδήποτε άρρενα Ρώσο υπήκοο ηλικίας 16 ως 60 ετών. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ελέγχου των ουκρανικών συνόρων εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη γιατί υπάρχουν πληροφορίες για πιθανά προβοκάτσια στα σύνορα, έως και για τρομοκρατικές επιθέσεις».

Τζον Κέρι και Αντρίι Ντεστσίτσα
Τζον Κέρι και Αντρίι Ντεστσίτσα

Της απαγόρευσης εξαιρούνται όσοι έχουν αποδείξεις για τον λόγο που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ουκρανία, όπως ότι έχουν οικογένεια εκεί ή έχουν λάβει πρόσκληση από κάποιο πρόσωπο ή εταιρεία ή στην περίπτωση που ταξιδεύουν με την οικογένειά τους. Ανακοινώθηκε ακόμη ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στο ουκρανικό έδαφος στους Ουκρανούς ηλικίας 16 ως 60 ετών και στις Ουκρανές ηλικίας 20 ως 35 ετών «που κατοικούν στο έδαφος της αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης»  

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποστολή επιπρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, κυρίως ιατρικές προμήθειες και κράνη. ΤΟ ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Μ. Τετάρτη ότι θα αποστείλει περισσότερα πλοία, αεροσκάφη και στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη «εντός των ημερών». 

To Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά από το μεταβατικό πρόεδρο να εξετάσει το ενδεχόμενο της επαναφοράς σε ισχύ της υποχρεωτικής στράτευσης των πολιτών, απέναντι στη ρωσική «επίθεση» εναντίον ουκρανικών εδαφών. Η ουκρανική κυβέρνηση κατήργησε την υποχρεωτική στράτευση φέτος, στο πλαίσιο νόμου που ψηφίστηκε το 2013 επί προεδρίας Γιανουκόβιτς. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας μετρούν 130.000 στρατιώτες. Αντιμετωπίζουν ωστόσο χρόνια έλλειψη εξοπλισμού. Οι ανάγκες σε στολές και εξοπλισμό προστασίας δεν καλύπτονται παρά σε ποσοστό 30-40%, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Υπάρχει έλλειψη κυρίως σε αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη. 

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου κατήγγειλε τις δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν για την Υπερδνειστερία και κάλεσε τη Μόσχα να σεβαστεί τη δέσμευσή της και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την αποσχισθείσα αυτή περιφέρεια του Μόλδοβα. Ο Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Υπερδνειστερία θα πρέπει να μπορεί «να αποφασίσει η ίδια την τύχη της», μία ημέρα αφού η αποσχισθείσα περιοχή ζήτησε από τη Ρωσία και τον ΟΗΕ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της. Η Υπερδνειστερία, με πληθυσμό μισού εκατομμυρίου, έχει τη δική της κυβέρνηση από το 1992 έπειτα από έναν σύντομο πόλεμο εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης του Μόλδοβα, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι το Τσισινάου θα προωθούσε την ένταξη της χώρας στη Ρουμανία με την οποία έχει κοινή γλώσσα και πολιτισμό. Αντίθετα η ρωσόφωνη Υπερδνειστερία θεωρεί τη Μόσχα προστάτιδά της. Εξάλλου στην περιοχή υπάρχουν 2.500 ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι φυλούν αποθήκες με όπλα από την σοβιετική εποχή, παρά τη δέσμευσή της Ρωσίας το 1999 προς τον Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να τους αποσύρει.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή