facebook pixel

Σε συναγερμό το ΝΑΤΟ στην Αν. Ευρώπη

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Σύνοδο της Γενεύης για την πολιτική λύση της κρίσης στην Ουκρανία

Σε απάντηση στην κλιμακούμενη ένταση στην ανατολική Ουκρανία, με τελευταίο επεισόδιο την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» του Κιέβου εναντίον των ρωσόφιλων αυτονομιστών, που είχαν καταλάβει δημόσια κτίρια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Μ. Τετάρτη ότι θα λάβει μια σειρά άμεσων μέτρων ενίσχυσης των δυνάμεών του, χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών, στην ανατολική Ευρώπη.

Θα γίνει ανάπτυξη νέων δυνάμεων «στη θάλασσα, στον αέρα, στο έδαφος» και μάλιστα «αμέσως», πράγμα που «σημαίνει εντός ημερών», δήλωσε ο γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Τα μαχητικά αεροσκάφη του NATO θα πραγματοποιούν περισσότερες υπερπτήσεις στην περιοχή της Βαλτικής, συμμαχικά πολεμικά πλοία θα καταπλεύσουν στη Βαλτική θάλασσα, στην ανατολική Μεσόγειο και αλλού, ενώ συμμαχικές χερσαίες δυνάμεις θα συμβάλλουν στη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατών των κρατών-μελών του Συμφώνου, στην εκπαίδευσή τους και σε γυμνάσια που θα διεξαχθούν, εξήγησε ο κ. Ράσμουσεν.

Πάντως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δεν έκλεισε την πόρτα στην πολιτική λύση της κρίσης λέγοντας ότι το Σύμφωνο εξακολουθεί να ευελπιστεί πως θα γίνει επιτευχθεί αυτός ο στόχος στην τετραμερή Σύνοδο της Γενεύης που θα γίνει την Μ. Πέμπτη. 

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πτήσεις αεροσκαφών επιτήρησης AWACS στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και της Ρουμανίας σημειώνοντας ότι γνώμονας των μέτρων είναι η εγγύηση της αποτελεσματικής συλλογικής άμυνας και αποτροπής.

Η εφαρμογή των μέτρων θα ξεκινήσει αμέσως. Ο κ. Ράσμουνσεν είπε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερα εάν χρειαστεί τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται και δεσμεύθηκε ότι το NATO θα προστατεύσει όλους τους συμμάχους και θα αμυνθεί έναντι οιασδήποτε απειλής έναντι της ασφάλειας. 

Οι αμυντικοί σχεδιασμοί των 28 κρατών-μελών του Συμφώνου θα «επανεξεταστούν και θα ενισχυθούν», σημείωσε ακόμη ο κ. Ράσμουσεν.

Στο σκηνικό της κρίσης

Στην ανατολική Ουκρανία, δύο ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν στην περιοχή του Λουχάνσκ, από ενόπλους, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Το περιστατικό συνέβη σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Κράσνι Λουτς, όπου οι δύο στρατιώτες "αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση από εξτρεμιστές". Οι δύο στρατιωτικοί είχαν σταματήσει για να επισκευάσουν βλάβη του υπηρεσιακού τους οχήματος, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
 
Ένα περίεργο περιστατικό κατεγράφη στην πόλη Κραματόρσκ, όταν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μετέδωσε ότι τρία ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα και ένα όχημα με ρωσική σημαία που μεταφέρει ενόπλους με στολές χωρίς διακριτικά εθεάθησαν στους δρόμους της πόλης κατευθυνόμενα προς την πόλη Σλαβιάνσκ, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βόρεια.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraina μετέδωσε ότι πρόκειται για οχήματα που συμμετέχουν στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» της ουκρανικής ηγεσίας, τα οποία εισήλθαν στην πόλη, αποκλείσθηκαν από φιλορώσους διαδηλωτές και στη συνέχεια κατελήφθησαν.

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «κανένα τεθωρακισμένο όχημα του στρατού δεν έχει καταληφθεί στο ουκρανικό έδαφος» και παρέπεμψε στο υπουργείο εσωτερικών που αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.

Οι άνδρες επί των τεθωρακισμένων αρμάτων φορούσαν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, αλλά με τις πορτοκαλί και μαύρες κορδέλες του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου, της υψηλότερης διάκρισης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ορισμένοι φορούσαν μαύρες κουκούλες.

Αργότερα μεταδόθηκε από το Reuters ότι έξι τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εισήλθαν στην πόλη Σλαβιάνσκ και ότι στο πρώτο όχημα κυμάτιζε η ρωσική σημαία.

Περί τους δεκαπέντε ένοπλοι φορώντας ανόμοιες στολές μάχης χωρίς διακριτικά, και οι οποίοι φαινόταν ότι είναι φιλορώσοι αυτονομιστές, κάθονταν στην οροφή των οχημάτων. Η φάλαγγα σταμάτησε έξω από το δημαρχείο της πόλης που έχει καταληφθεί από αυτονομιστές.

Ενοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν την έδρα της δημοτικής αρχής στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου.

Η διπλωματική οδός

Στο διπλωματικό πεδίο στη Σύνοδο της Γενεύης είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ να ελπίζει πως η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ θα βοηθήσουν στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε εκπρόσωπός της.

Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε τη Σύνοδο «ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην Ουκρανία». Το Βερολίνο διά του ΥΠΕΞ  διεμήνυσε στους συμμετέχοντες ότι «δεν έχουν το δικαίωμα να αποτύχουν! Διότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθεί να γίνεται πιο απειλητική».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή