facebook pixel

Μισάνοιχτη η πόρτα του εμφυλίου στην Ουκρανία

Η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» την οποία εξαπέλυσε το Κίεβο για να ανακαταλάβει τα δημόσια κτίρια και τις εγκαταστάσεις που είχαν θέσει υπό τον έλεγχο τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές σε 10 πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας, μετρά ήδη τέσσερις νεκρούς και εγκυμονεί απροσδιόριστους κινδύνους για την ειρήνη, καθώς στην άλλη πλευρά των ουκρανικών συνόρων παραμένουν παρατεταγμένες ετοιμοπόλεμες ρωσικές δυνάμεις.

Παράλληλα με την στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε και ένας διπλωματικός μαραθώνιος, ο οποίος όμως δεν φαίνεται να έχει άλλη κατάληξη από την ανεπιτυχή προσπάθεια που έγινε στην περίπτωση της αποσκίρτησης της Κριμαίας από την Ουκρανία και την ένωση της με την Ρωσία.

Ήδη ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε τις ουκρανικές αρχές να αποδείξουν ότι έχουν «αρκετό μυαλό» ώστε να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία λέγοντας: «Θα είμαι σύντομος: Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό».

Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος κάλυψε πολιτικά την στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου και κάνοντας ένα ακόμη βήμα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ουκρανικών δυνάμεων με αμερικανικό οπλισμό. Παράλληλα η Ουάσιγκτον προειδοποίησε και πάλι τη Μόσχα με επιπλέον κυρώσεις αν δεν λειτουργήσει εποικοδομητικά στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Η «ειδική επιχείρηση»

Το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι, φάλαγγα θωρακισμένων και μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας αναπτύχθηκαν κοντά στην τοποθεσία Ιζιούμ, σε απόσταση περίπου σαράντα χιλιομέτρων από την Σλαβιάνσκ, η οποία από το περασμένο Σάββατο βισκόταν υπό τον έλεγχο ένοπλων φιλορωσικών ομάδων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου γινόταν λόγος για περίπου 10 τεθωρακισμένα, 7 άρματα μάχης και 7 οχήματα μεταφοράς προσωπικού με μέλη των ειδικών δυνάμεων.

Περίπου 100 άνδρες, στρατιωτικοί που συνοδεύονταν από αστυνομικούς,, εγκατέστησαν στον δρόμο που οδηγεί εκεί από το Χάρκοβο, σημείο ελέγχου, με ένα ελαφρύ θωρακισμένο, που προστατεύεται από φράγματα από μπετόν, για τον έλεγχο των διερχόμενων οχημάτων.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δήλωναν: «Δεν θα ανοίξουμε πυρ εναντίον ειρηνικών ανθρώπων. Μη φοβάστε, όλα έγιναν για να παραδώσουν οι άνθρωποι τα όπλα. Έγιναν διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές δεν απέφεραν καρπούς».

Σύμφωνα με αξιωματικού του ουκρανικού στρατού στο σημείο εκείνο, η επέμβαση επρόκειτο να γίνει από τις  δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ τα στρατιωτικά τμήματα βρίσκονταν εκεί για να τους βοηθήσουν. Ηδη το το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, είχε δηλώσει ότι αρμόδια για μια επέμβαση, αν αυτή γίνει, είναι η Εθνοφρουρά.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση για να εκδιωχθούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές από τα κυβερνητικά κτίρια και τις εγκαταστάσεις που έχουν καταλάβει σε περίπου 10 πόλεις στα ανατολικά.

Λίγο αργότερα το γραφείο του Τουρτσίνοφ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ξαναπήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης Κραματόρσκ, ενώ η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση διεξάγεται εναντίον των αυτονομιστών και στην κοντινή πόλη Σλαβιάνσκ.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η επιχείρηση την οποία είχε αναγγείλει από την Κυριακή έχει πλέον ξεκινήσει. «Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση ξεκίνησε στη διάρκεια της νύχτας στα βόρεια της επαρχίας Ντονέτσκ. Όμως θα πραγματοποιηθεί σε στάδια, με υπευθυνότητα και με μελετημένο τρόπο. Υπογραμμίζω για μία ακόμη φορά: στόχος των επιχειρήσεων αυτών είναι να υπερασπιστούμε τους πολίτες της Ουκρανίας», τόνισε.

Η ανταποκρίτρια του πρακτορείου Reuters που περιέγραψε τα γεγονότα στο Κραματόρσκ, μετέδωσε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί από το αεροδρόμιο και επίσης ότι είδε να πετά ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει πάνω από την πόλη και έπειτα τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν πάνω από το αεροδρόμιο. Δύο από αυτά προσγειώθηκαν και στην συνέχεια όταν άρχισαν να αποβιβάζονται στρατιώτες στο έδαφος και να διασχίζουν το αεροδρόμιο, ντόπιοι που ελέγχουν ένα οδόφραγμα φώναζαν «Ντροπή! Γυρίστε στα σπίτια σας!».

Στην Κραματόρσκ, φιλορώσοι αυτονομιστές αποσύρθηκαν από το αρχηγείο της αστυνομίας στην Κραματόρσκ, που είχε καταληφθεί από το Σάββατο αλλά αντάρτες κατέλαβαν ένα το κτίριο της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας (SBU).

Ο υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης Σλαβιάνσκ, προειδοποίησε τους φιλορώσους αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα ότι θα «εξοντωθούν».

Ο στρατηγός Κρουτόφ υποστήριξε ότι «οι ένοπλοι αυτοί ανήκουν στις "ειδικές δυνάμεις της Ρωσικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (GRU), και έχουν μεγάλη εμπειρία στις συγκρούσεις». Είναι ένας «δύσκολος εχθρός», σημείωσε.

Αργά το απόγευμα η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και ενόπλων φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας.

Οι αντιδράσεις και η διπλωματική οδός

Η Ρωσία εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία σήμερα σχετικά με τις πληροφορίες για την ύπαρξη θυμάτων. «Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε προκαλούν βαθιά ανησυχία. Κατά τα φαινόμενα, τα γεγονότα εξελίσσονται βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι ενέργειες της Ουκρανίας εναντίον των φιλορώσων μαχητών στις ανατολικές περιοχές της χώρας ήταν επιβεβλημένες λόγω της απειλής για το νόμο και την τάξη στην χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η Ρωσία έχει εμπλακεί βαθιά στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει αρκετά κυβερνητικά κτίρια, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν ενώ η Μόσχα αρνείται την όποια εμπλοκή στις διαμαρτυρίες ενόπλων ρωσόφιλων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Α. Ράσμουσεν, κάλεσε τη Ρωσία να «αποκλιμακώσει την κρίση, να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, να σταματήσει την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία και να ξεκαθαρίσει ότι δεν υποστηρίζει τις βίαιες ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών».
Επίσης είπε ότι το Σύμφωνο δεν εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής στην Ουκρανία αλλά το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία είναι κάτι για το οποίο αποφάσεις θα λάβουν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΝΑΤΟ μάλλον, παρά το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν όπλα στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «εξετάζουν σοβαρά» την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας αλλά δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνομιλία του σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν τη χρήση βίας από τις ουκρανικές αρχές στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται την Μ. Τετάρτη να συζητήσουν τις επιλογές που τους έχουν προταθεί για την ενίσχυση της άμυνας των συμμάχων στην Ανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένων στρατιωτικών γυμνασίων αλλά και της προσωρινής ανάπτυξης αεροπλάνων και πλοίων.

Αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθούν την Μεγάλη Πέμπτη στη Γενεύη για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή