facebook pixel

Κοντρα στην «Αριστερη πλατφορμα» η ηγετικη ομαδα απορριπτει οποιο ενδεχομενο εξοδου απο την ευρωζωνη

Ανοίγει πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για το ευρώ

Χωρίς να λείπουν οι αμφιλεγόμενες αναφορές στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του μνημονίου, στις δηλώσεις στελεχών του το περασμένο διάστημα, μτο νέο κύκλο συζήτησης άνοιξε η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Παν. Λαφαζάνη, το περασμένο Σαββατοκύριακο στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ενέκρινε και τη διακήρυξη του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Η αριστερή πλατφόρμα, της οποίας ηγείται ο Π. Λαφαζάνης, κατέθεσε δύο τροπολογίες, για τα θέματα του χρέους και της ευρωζώνης που συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό μελών της ΚΕ, χωρίς να ψηφιστούν.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αφού προειδοποίησε ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειπε τον ριζοσπαστισμό του τότε θα έχανε την ορμή του και σε τελευταία ανάλυση τη δυνατότητα του να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία» έθεσε θέμα προετοιμασίας ενός εναλλακτικού σχεδίου στην περίπτωση που η χώρα, υπό μία κυβέρνηση της αριστεράς, εκβιαστεί από τους δανειστές. Σε αυτή την περίπτωση, κατά τον κ. Λαφαζάνη μια κυβέρνηση της Αριστεράς «δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει το προοδευτικό πρόγραμμά της αλλά να είναι έτοιμη, σε κάθε περίπτωση, να το εφαρμόσει ακόμα και εκτός ευρωζώνης».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η αριστερή πλατφόρμα σε σχετικό κείμενό της «θεωρούμε εξαιρετικά αναγκαίο να εκπονήσει και να επεξεργαστεί για κάθε περίπτωση το κόμμα σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη σε προοδευτική κατεύθυνση και με βάση αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια. Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν συνιστά καθόλου μια καταστροφική επιλογή».

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ηγεστικής ομάδας με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά να δηλώσει: «Αν επιστρέψουμε στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή, διευκολύνουμε τον Σαμαρά» και λαμβάνοντας ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Π. Λαφαζάνη συμπλήρωσε: «Η πρόταση εξόδου από το κοινό νόμισμα δεν είναι καθόλου ριζοσπαστική. Αδυνατώ να καταλάβω πως θα ωφεληθούν οι συνταξιούχοι με αυτή την προοπτική».

Στα δημοσιεύματα που εμφάνιζαν να δημιουργείται ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στη συνέχεια ο ίδιος ο Π. Λαφαζάνης κάνοντας λόγο για «αστεία πράγματα» ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ρήγμα και «πολύ περισσότερο κανένα ρήγμα ανάμεσα σε μένα και τον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα» ενώ απέδωσε σε «κέντρα» την «προσπάθεια εμφάνισης μιας δημοκρατικής συζήτησης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν πόλεμο, ως δήθεν ρήξη».

Οσο για τις θέσεις που κατέθεσε ο ίδιος και η «Αριστερή Πλατφόρμα» στην Κεντρική Επιτροπή, ο κοινοβουλευτικος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πάντοτε υπερασπίζεται τις συλλογικές, πλειοψηφικές αποφάσεις και πρόσθεσε ότι διατύπωσε κάποιες «ιδιαίτερες», «πάγιες» και σταθερές απόψεις του σχετικά με την ευρωζώνη, κάτι το οποίο όπως εξήγησε «δεν σημαίνει καθόλου διχασμός και αυτό δεν εμποδίζει καθόλου, μέσα από αυτή τη συζήτηση και τις επιμέρους διαφορές μας που τις καταθέτουμε στα όργανα του κόμματος και στα σώματα του κόμματος, να λαμβάνονται τελικά αποφάσεις, τις οποίες ακολουθούμε στο δημόσιο λόγο και στη δημόσια πρακτική μας».

Το θέμα έδειξε να κλείνει ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας ο οποίος σε ομιλία του στην Πάτρα αναγνώρισε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «εμείς εκφράζουμε ελεύθερα και δημοκρατικά τις απόψεις και μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων που κατατίθενται σε ένα βουλευόμενο Σώμα, όπως είναι η Κεντρική Επιτροπή, δηλώνουμε την πίστη μας στην ενότητα».

Στο επόμενο «επεισόδιο», «συμπρωταγωνιστής» της συζήτησης για την παραμονή στο ευρώ ήταν το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος που συζητείται στον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον έρθει στην κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει ο ελληνικός λαός τις τελικές αποφάσεις για την τύχη του.

Και πάλι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς παρενέβη με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, για  να ξεκαθαρίσει ότι ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα αφορά μόνο τη συμφωνία με την τρόικα και όχι την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Τόνισε παράλληλα πως μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει μία καινούργια συμφωνία με την τριμερή, καθώς «η παρούσα συμφωνία θα ακυρωθεί με την ψήφο του λαού».

Ηταν μάλιστα κατηγορηματικός λέγοντας: «Πρέπει να αποσυσχετίσουμε ευρώ και δημοψήφισμα». Και όπως εξήγησε, «Δεν λέμε ότι κατ΄ ανάγκη θα κάνουμε δημοψήφισμα για να εγκριθεί η συμφωνία αλλά αν τα πράγματα με τη διαπραγμάτευση φαίνεται να καθυστερούν πάρα πολύ, το λόγο έχει ο λαός». 

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που οι ίδιοι οι εταίροι συνδέσουν τυχόν δημοψήφισμα με την παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε «βέβαιος» πως η Γερμανία «δεν θα έβαζε σε κίνδυνο το μέγκα-πρότζεκτ του ευρώ επειδή η Ελλάδα θα προσπαθούσε να προστατεύσει τους μισθούς».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή