facebook pixel

Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο ασφαλιστικό

Ένα σχέδιο μειώσεων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, ασφαλιστικές εισφορές και προνοιακά επιδόματα αλλά και ενοποίησης Ταμείων με κατάργηση κοινωνικών πόρων πρέπει να υλοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως γράφει η εφημερίδα Εθνος και το capital.gr

Ειδικότερα από το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων των μισθωτών καθώς η νέα επικαιροποιημένη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας προβλέπει κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων από το 2015 και μετά, ενώ το ΔΝΤ εντάσσει σε αυτούς και το αγγελιόσημο. Αυτό θα φέρει νέα μείωση της τάξης του 8% υπολογίζοντας την μέση επικουρική σύνταξη στα 170 ευρώ.

Ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9% για τους εργοδότες και κατά 1% για τους εργαζόμενους. Πάντως, η κατάργηση 43 κοινωνικών πόρων που κατευθύνονταν κυρίως σε επικουρικά ταμεία, χωρίς να προβλεφθεί η αναπλήρωση των απωλειών για τα συγκεκριμένα ταμεία, προκαλεί φόβους ότι στην επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση η επικουρική ασφάλιση είναι πιθανό να συγχωνευθεί με την κύρια, ώστε το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης να φθάνει το 55%.

Οσον αφορά στον αριθμό των Ταμείων ο ΟΟΣΑ απαιτεί την τελική συγχώνευση τους, σε τρία Ταμεία που θα χορηγούν κύρια και επικουρική σύνταξη αλλά και εφάπαξ, με ενιαίους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και ενιαίες παροχές ασφάλισης. Αυτό οδηγεί σε ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών) και των εργαζομένων στον Τύπο (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ), είτε στον ΟΑΕΕ (για τους ασφαλιζόμενους ως ελεύθερους επαγγελματίες) είτε στο ΙΚΑ (για όσους ασφαλίζονται ως μισθωτοί) για κύρια σύνταξη. 

Ο νέος αυτός γύρος συγχωνεύσεων θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των παροχών, με στόχο το  ποσοστό αναπλήρωσης της βασικής σύνταξης να μην υπερβαίνει το 45% των συντάξιμων αποδοχών. Στο μεταξύ στη συζήτηση έχει τεθεί από πλευράς τρόικας, και κυρίως ΔΝΤ, πρόταση εφαρμογής εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την καταβολή της βασικής σύνταξης, ακόμη και με βάση την ιδιοκατοίκηση. Έτσι, το ποσό της βασικής σύνταξης που πιθανότατα θα είναι πολύ κάτω από τα 360 ευρώ, που ενδεικτικά ανέφερε ο νόμος Λοβέρδου Κουτρουμάνη, θα μειώνεται σε όσους συνταξιούχους έχουν άλλα εισοδήματα ή έχουν δικό τους σπίτι.

Αφού ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία υπερ-ταμεία, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ, αναμένεται απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία νέα ταμεία. Στην τρίτη φάση προβλέπεται η δημιουργία Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης που θα αποτελεί την «ομπρέλα» για όλα τα ταμεία. Εκεί θα υπαχθούν ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΝΑΤ διατηρώντας ωστόσο ξεχωριστές διευθύνσεις.

Έτσι, και σύμφωνα πάντα με το Εθνος, στις αρχές Ιουλίου αναμένονται οι παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τις ενοποιήσεις.

Έως το τέλος του 2014, οι παρεμβάσεις στα μερίσματα σε όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα, η ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων, η κατάργηση των κοινωνικών πόρων και η εξέταση της διαδικασίας χορήγησης προνοιακών επιδομάτων σε όσους εισπράττουν υψηλή σύνταξη.

Από 1ης Ιανουαρίου 2015 θα πρέπει να γίνεται νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία και να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις σε όλα τα Ταμεία (με βάση το ΕΤΕΑ)

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή