facebook pixel

Στελεχη του ΠΑΣΟΚ τις χαρακτηριζουν προεκλογικες εξαγγελιες της ΝΔ «παλαιοκομματικου τυπου με λογικη μαυρογιαλουρου, που προσβαλλουν τη θεσμικη λειτουργια της κυβερνησης»

Φροντίδα για τους άστεγους προσφέρουν τα νέα κυβερνητικά μέτρα

Η κυβέρνηση προχωρά στην ανάληψη δέσμης πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με φορείς, την Αυτοδιοίκηση αλλά και την ιδιωτική πρωτοβουλία για τη στήριξη των αστέγων και των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Τα μέτρα ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας και η τέως και νυν διοίκηση του ΕΚΚΑ. Ο Α. Σαμαράς επεσήμανε ότι τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί με τρόπο σίγουρο, χωρίς σπατάλη χρημάτων που δεν έχουμε.

Η κύρια παρέμβαση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι η κοινωνική κατοικία που ήδη αξιοποιεί ό,τι ακίνητο υπάρχει στη δικαιοδοσία του δημοσίου και που άμεσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στεγάζει αστέγους. Και παράλληλα με τη στέγη να τους προσφέρει βασικές υπηρεσίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυρίως, ώστε να επιταχυνθεί η επανένταξή τους στην κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συνεργασία της κυβέρνησης και τον συντονισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όπως εξήγησε: από μεγάλα ιδρύματα που κάνουν δωρεές, μέχρι αστικές εταιρείες και ομάδες πολιτών που αναλαμβάνουν δράση κοινωνική. 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ειπε, ψηφίστηκε πρόσφατα νέα νομοθεσία που διευκολύνει τις δωρεές ιδιωτών για κοινωφελείς λόγους, χωρίς τα φορολογικά βάρη, Φ.Π.Α. κ.τ.λ., που υπήρχαν προηγουμένως. Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αναλυτικά, οι πρωτοβουλίες, όπως παρουσιάστηκαν, αφορούν:

Τη δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Αστέγων. Με ιδιωτική δωρεά, ανακαινίζεται το Δρακοπούλειο Κέντρο, που βρίσκεται στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα. Σε ενάμιση μήνα περίπου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Η ευθύνη λειτουργίας του ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, ενώ καταλυτική είναι και η συμμετοχή του υπουργείου Υγείας που την πρωτοβουλία ανεύρεσης του κατάλληλου χώρου στο κέντρο της Αθήνας, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός αστέγων πολιτών.

Στο ισόγειο του Κέντρου θα λειτουργήσει ιατρική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα εξετάζει τους άστεγους πριν προωθηθούν στους κοιτώνες. Στους αστέγους που φιλοξενούνται, θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα.

Στην αρχική φάση, το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενεί 80 άτομα για διάστημα που θα φτάνει έως τις 20 μέρες, ενώ μετά θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα προστατευόμενα, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη. Έχουν, επίσης, επιλεγεί και τα πρώτα 35 διαμερίσματα που ανήκουν στο δημόσιο, προκειμένου να στεγάσουν τους ανήμπορους συμπολίτες μας. Κι αυτό είναι μόνον η αρχή».

Η σχετική δαπάνη προβλέπεται κι αυτή από το κοινωνικό μέρισμα που θα δώσει το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τη δημιουργία ακόμα 4 κέντρων Άμεσης βοήθειας αστέγων, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα καθώς και σε αυτές τις περιοχές υπάρχει αυξημένο ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα με τα πιο επίσημα στοιχεία. Παράλληλα, για τον ίδιο σκοπό, εργάζονται πολλά ιδρύματα και άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες. 

Ως παράδειγμα, αναφέρθηκε η πρωτοβουλία πολιτών, που δημιούργησε προ ημερών, την πρώτη Κοινωνική Πολυκατοικία, όπου θα στεγαστούν οι πρώτοι 72 άστεγοι που ανήκουν σε μονογονεϊκές και πολυτεκνικές ομάδες, οικογένειες. 

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στο ΠΑΣΟΚ δεδομένου, όπως υποστηρίζεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, δεν ενημερώθηκαν για τη σύσκεψη. Επισημαίνεται μάλιστα ότι στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας, ο υφυπουργός Υγείας, αλλά κανένας από το κόμμα της συγκυβέρνησης. Ούτε ο υφυπουργός Εργασίας, ούτε η γενική γραμματέας Πρόνοιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις Σαμαρά, στελέχη του ΠΑΣΟΚ τις χαρακτηρίζουν προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ «παλαιοκομματικού τύπου με λογική μαυρογιαλούρου, που προσβάλλουν τη θεσμική λειτουργία της κυβέρνησης».

Οι ίδιες πληροφορίες συγκεκριμενοποιούν την γκρίνια στην ένσταση του ΠΑΣΟΚ ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διατεθούν 20 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα στους αστέγους, επιχειρήθηκε να αποκτήσει προεκλογικό χαρακτήρα της ΝΔ. Επίσης στο ότι, όπως αναφέρεται όλο το πρόγραμμα για την ανακούφιση των αστέγων το προετοίμαζε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, καθώς εμπλέκονται σε αυτό όλες οι δομές του προνοιακού κράτους.

Πληροφορίες αναφέρουν, ακόμη, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες εμφανίζεται ιδιαίτερα οργισμένος και αναμένεται να θέσει το ζήτημα στον πρωθυπουργό μετά την επιστροφή του στην Αθήνα.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή