facebook pixel

«Απαραιτητη η μειωση του χρεους»

Π. Τόμσεν: Νέα χρηματοδότηση χωρίς νέο πρόγραμμα

Δεδομένη θεωρεί την ανάγκη νέας χρηματοδότησης για την Ελλάδα ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στη χώρα μας, Πολ Τόμσεν. Εξηγεί όμως ότι αυτό δεν θα συνοδεύεται από νέο πρόγραμμα.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο ίδιος απορρίπτει την αναγκαιότητα νέου προγράμματος μέτρων για  την Ελλάδα, καθώς όπως αναφέρει «έχουμε πρόγραμμα» και «συνεχίζεται μέχρι τις αρχές του 2016». Ωστόσο επισημαίνει ότι «θα χρειαστεί και άλλη χρηματοδότηση» και εξηγεί ότι «η χρηματοδότηση δεν επαρκεί μέχρι το 2016 και στη νέα αξιολόγηση θα χρειαστούν κι άλλα χρήματα. Δεν μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό όπως στο παρελθόν. Είναι τίποτα σε σύγκριση με το παρελθόν. Αλλά πιστεύω ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη αρωγή».

Ο Π. Τόμσεν χαρακτήρισε «σημαντικό ορόσημο» χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές καθώς, όπως εξήγησε, αυτός είναι ένας θεμελιώδης στόχος του προγράμματος. Πρόσθεσε ότι αυτό ήταν το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα και το χαιρετίζουμε. Και συμπλήρωσε ότι αυτό θα διευκολύνει την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές.

Οσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα μιλώντας στο MEGA εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και πρόσθεσε πως είναι απολύτως απαραίτητο -για να αποκτήσει η Ελλάδα πλήρη πρόσβαση στις αγορές και να πάψει να στηρίζεται στη χρηματοδότηση από επίσημο θεσμό- να μειωθεί το χρέος σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ο κ. Τόμσεν είπε ακόμη πως το καλοκαίρι θα υπάρξει μια βραχύχρονη αποστολή στην Αθήνα και οι κύριες διαπραγματεύσεις θα γίνουν το φθινόπωρο.

Στο μεταξύ αποκαλύψεις για το σχέδιο διευθέτησης του ελληνικού χρέους έκανε το Reuters, σύμφωνα με το οποίο οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για «Μεγάλη Επιμήκυνση».

Το διεθνές πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ετοιμάζονται να ελαφρύνουν το χρέος της χώρας μας όχι με τη διαγραφή χρεών μέρους του, αλλά με επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων διάσωσης από 30 έως 50 χρόνια ενώ συζητείται και επιπλέον κούρεμα επιτοκίων.

Το Reuters επίσης αναφέρει ότι η χώρα μας εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά από το να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται επαρκώς μόνο από τις αγορές ενώ εκτιμά ότι ένας λόγος για τον οποίο η έξοδος στις αγορές της περασμένης εβδομάδας πήγε τόσο καλά, γιατί οι επενδυτές προβλέπουν σε επίσημη ελάφρυνση του χρέους.

Το Reuters επικαλείται ανάλυση του Alessandro Giansanti, ανώτερου στρατηγικού αναλυτή της Τράπεζας ING στο Άμστερνταμ, ο οποίος αναφέρει ότι έχει προεξοφληθεί η ελάφρυνση του χρέους και η αγορά αναμένει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί γρήγορα από τους οίκους αξιολόγησης. «Δευτερευόντως, η αγορά αναμένει επίσης μείωση του δημοσίου χρέους, και καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ( write -down) τα επόμενα χρόνια», συμπληρώνει ο ίδιος αναλυτής.

Βέβαια, όπως αναφέρει το Reuters τα βόρειοευρωπαϊκά κράτη πιστωτές αντιτίθενται σθεναρά στην ολοκληρωτική άφεση του χρέους, πράγμα που οι επικριτές αυτής της εξέλιξης λένε ότι θα ανταμείψει την ελληνική κακοδιαχείριση κατά το παρελθόν. Έτσι τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και οι ευρωσεπτικιστές θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν οποιαδήποτε διαγραφή χρέους στο συνταγματικό δικαστήριο.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή