facebook pixel

Γενικευμένη σύρραξη απειλείται στην ανατολική Ουκρανία

Με τις διπλωματικές προσπάθειες να συνεχίζουν ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα τα δειλά βήματα τους και το Κίεβο να κατηγορεί ευθέως την Μόσχα για κήρυξη πολέμου, η «φωτιά» της αποσταθεροποίησης εξαπλώνεται στις ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου από την άλλη μεριά των συνόρων, στο ρωσικό έδαφος, βρίσκονται αναπτυγμένοι χιλιάδες ετοιμοπόλεμοι Ρώσοι στρατιώτες.

Το Σαββατοκύριακο, μια εβδομάδα από την έναρξη καταλήψεων δημόσιων κτιρίων στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ από αυτονομιστές που ανακήρυξαν μια «κυρίαρχη δημοκρατία», στην ανατολική Ουκρανία, η ένταση πολλαπλασιάστηκε, ενώ πολλές περιοχές αναφέρονται πλέον ως πεδία μαχών. Οι φιλορώσοι ζητούν την ένωση με τη Ρωσία ή τουλάχιστον τη διενέργεια δημοψηφίσματος για περισσότερη περιφερειακή αυτονομία.

Η κατάσταση επιδεινώνεται τη στιγμή που η πραγματοποίηση συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ έχει ανακοινωθεί για την ερχόμενη Πέμπτη στη Γενεύη και ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε πως η κρίση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ένοπλες ομάδες πήραν σχεδόν τον έλεγχο της τοποθεσίας του Σλαβιάνσκ, που βρίσκεται σε ίση απόσταση από τις τρεις κύριες πόλεις της περιοχής, το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, όπου έχουν πρωταγωνιστήσει τα φιλορωσικά κινήματά.

Η δήμαρχος του Σλαβιάνσκ δήλωσε ότι όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται με το μέρος των φιλορώσων ακτιβιστών και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης όλοι μαζί θα προστατεύσουν τους καταληψίες.

Οι ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ, φορώντας στολές χωρίς διακριτικά, κράνη και μάσκες, ύψωσαν τη ρωσική σημαία ενώ εκατοντάδες κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν επευφημούσαν φωνάζοντας «Ρωσία! Ρωσία!».
Φιλορώσοι οπλισμένοι με αυτόματα όπλα κατέλαβαν το Σάββατο τον έλεγχο του αρχηγείου της αστυνομίας στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Μια οργανωμένη ένοπλη μονάδα με πάνω από 20 άνδρες οι οποίοι φορούσαν στρατιωτικές στολές και έφεραν αυτόματα όπλα κατέλαβαν το κτίριο της αστυνομίας περίπου στις 1700 GMT, αμέσως μετά την άφιξή τους στην περιοχή με τουλάχιστον δύο λεωφορεία.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν ότι οι άνδρες που λάμβαναν διαταγές από έναν στρατιωτικό διοικητή κατά την είσοδο τους στο κτίριο άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα.

Στο Ντονέτσκ, περίπου 200 φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα της αστυνομίας, χωρίς να συναντήσουν καμιά αντίσταση ενώ τα μέλη των δυνάμεων καταστολής που βρίσκονταν εκεί άλλαξαν στρατόπεδο, φορώντας φιλορωσικά εμβλήματα. Οι περισσότεροι διαδηλωτές στη συνέχεια έφυγαν και επιτόπου παρέμειναν μόνο γύρω στα 20 άτομα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αρακόφ είπε επίσης ότι αστυνομικά τμήματα σε δύο άλλες πόλεις της περιοχής το Κραματόρσκ και το Κράσνι Λίβαν δέχτηκαν επιθέσεις ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι στο Κραματόρσκ έπεσαν πυροβολισμοί κατά την κατάληψη του κτιρίου. 

Αυτονομιστές κατέλαβαν το γραφείο του δημάρχου στην Μαριούπολη της ανατολικής Ουκρανίας, στην Θάλασσα του Αζόφ. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο ύστερα από πορεία που πραγματοποίησαν στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα, δήλωσε δημοσιογράφος της περιοχής που εργάζεται στην εφημερίδα Priazovsky Worker. Η αστυνομία δεν επιχείρησε να τους σταματήσει. Οι αυτονομιστές εισήλθαν στα γραφεία, υπέστηλαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν οδοφράγματα μπροστά από το κτίριο, είπε ο δημοσιογράφος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας με την υποκίνηση ταραχών στην ανατολική περιοχή της χώρας, σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

"Αίμα χύθηκε στον πόλεμο που η Ρωσία διεξάγει κατά της Ουκρανίας", είπε προσθέτοντας ότι διεξάγεται αντιτρομοκρατική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για τον τερματισμό των ταραχών. "Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας στις ανατολικές περιοχές της χώρας...όσοι υποστηρίζουν τους επιτιθέμενους και τους καταληψίες, οι οποίοι διεξάγουν ένοπλο πόλεμο κατά της χώρας μας , δεν θα αποφύγουν την τιμωρία και την απόδοση ευθυνών", είπε επαναλαμβάνοντας ότι οι αυτονομιστές που θα παραδώσουν τα όπλα τους μέχρι αύριο το πρωί δεν θα διωχθούν
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας συγκάλεσε το βράδυ τη Κυριακής στο Κίεβο, το Συμβούλιο Ασφαλείας, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε, να μελετηθούν τα ζητήματα και τα μέτρα σε σχέση με την εξομάλυνση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία. Την ίδια ώρα μαχητικοί εθνικιστές είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο χώρο όπου συνέρχονταν το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτώντας ισχυρή απάντηση από πλευράς της Ουκρανίας. 

Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση για να τερματίσουν τον έλεγχο των κτιρίων που ασκούν αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ. 

Η Ρωσία, η οποία προειδοποίησε το Κίεβο εναντίον οποιασδήποτε αιματηρής καταστολής των ταραχών, έχει συγκεντρώσει μέχρι 40.000 στρατιώτες στα σύνορα, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, προκαλώντας φόβους ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα γεγονότα αυτά ως πρόσχημα για να επέμβει. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δεσμευθεί ότι θα προστατεύσει «με κάθε τίμημα» τους ρωσικούς πληθυσμούς της πρώην ΕΣΣΔ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν έκανε λόγο για «συντονισμένη εκστρατεία βίας από φιλορώσους αυτονομιστές με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ως κυρίαρχου κράτους» και προειδοποίησε ότι περαιτέρω στρατιωτική ανάμειξη στη χώρα από την πλευρά της Ρωσίας θα οδηγήσει τη Μόσχα σε μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση.

Στη διπλωματική σκακιέρα

Η Ουάσινγκτον απηύθυνε εκ νέου προειδοποίηση προς τη Μόσχα, έπειτα από επιθέσεις φιλορωσικών ένοπλων ομάδων εναντίον πόλεων στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες καταγγέλθηκαν από τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου ως "επίθεση" της Ρωσίας.

Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε «οργανωμένες εκστρατείες εξώθησης στην αποσταθεροποίηση και σε δολιοφθορές» και ανακοίνωσε πως ο αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάινεν θα μεταβεί στις 22 Απριλίου στο Κίεβο για να επαναλάβει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τις αρχές του Κιέβου, αλλά και για να προσπαθήσει να βελτιώσει την ενεργειακή κατάσταση της χώρας αυτής.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε πως είναι "πολύ ανήσυχος" μπροστά στον "αυξανόμενο κίνδυνο να εκδηλωθούν βίαιες συγκρούσεις" και κάλεσε όλους τους πρωταγωνιστές της κρίσης στην Ουκρανία "να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" και να προχωρήσουν σε διάλογο για να μειωθεί η ένταση.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον ανακοίνωσε τη σύγκλιση στις Βρυξέλλες στις 17 Απριλίου συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης , των Ηνωμένων Πολιτειών της Ρωσία και της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της «διπλωματικής προσπάθειας για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία».

Στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής τις ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και τις ουκρανικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση στις επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της εξουσίας τους.

Η Κάθριν Αστον δηλώνει σε σε ανακοίνωση που εξέδωσε "βαθιά ανήσυχη" από τις ενέργειες ενόπλων και αυτονομιστικών ομάδων σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας και καλεί για μία ακόμη φορά τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τα σύνορα με την Ουκρανία και να σταματήσει κάθε επιχείρηση που έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση της γειτονικής της χώρας.

Το Παρίσι θα προτείνει την επιβολή «νέων κυρώσεων σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης» στην Ουκρανία. Ο υφυπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, Ζαν-Μαρί δΛε Γκεν, εκτίμησε ότι «εν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα» και συνέχισε συνοψίζοντας τη θέση της γαλλικής κυβέρνησης, "σε συνεννόηση με τις αρχές της Ουκρανίας: «εδαφική ακεραιότητα» και «σεβασμός των εκλογών της 25ης Μαΐου».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή