facebook pixel

ΔΝΤ: Επαναφορά στην πραγματικότητα

Εν μέσω πανηγυρισμών για την απεξάρτηση της Ελλάδας από τους δανειστές, μετά την επιτυχημένη πρώτη, έπειτα από τέσσερα χρόνια, προσπάθεια εξόδου στις αγορές, το ΔΝΤ και το Eurogroup μας επαναφέρουν στην «πραγματικότητα» υπενθυμίζοντας ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν έχει ακόμη τελειώσει και ότι οι ανάγκες μας παραμένουν πολύ υψηλές για να καλύπτονται από τον ιδιωτικό δανεισμό ενώ μεταφέρουν και αυτοί, όπως και η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο Φθινόπωρο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχολίασε «τη μαζική συμμετοχή» των επενδυτών στο ελληνικό πενταετές ομόλογο ως «ένδειξη ότι η Ελλάδα βαδίζει στην ορθή κατεύθυνση» και αναγνώρισε ότι «το τεστ που επιχείρησαν οι ελληνικές Αρχές είναι πραγματικά επιτυχημένο». 

Όμως υπενθύμισε ότι «Η Ελλάδα είναι ακόμη σε πρόγραμμα» και «μόλις πρόσφατα εγκρίναμε την αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία δείχνει ότι μετά από σημαντικές συζητήσεις και την εργασία που έχει γίνει από τις ελληνικές Αρχές και τον ελληνικό λαό, καταγράφεται πρόοδος» για να προσθέσει ότι: «Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Το πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει, αλλά πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι η πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η οποία είναι βασικός στόχος του προγράμματος, διαγράφεται στον ορίζοντα».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ρεζά Μογαντάμ, αναγνώρισε και αυτός ως «πετυχημένη» και «θετικό γεγονός» την έξοδο στις αγορές, την οποία και απέδωσε στην «πετυχημένη εφαρμογή» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής και στη «δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων» της Ελλάδας για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Επεσήμανε όμως ότι «οι ανάγκες χρηματοδότησης παραμένουν πολύ μεγάλες, το χρέος παραμένει πολύ υψηλό και αυτά τα θέματα συνεχίζουν να είναι και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Ευρώπη και το Ταμείο, στο πλαίσιο των μελλοντικών αξιολογήσεων, επειδή οι ανάγκες χρηματοδότησης για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι αρκετά μεγάλες», τονίζοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε την αναγκαία υποστήριξη».

Ετσι πιθανολόγησε  «η Ελλάδα να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση» υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα ότι «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ μεγάλες. Πολύ μεγαλύτερες από τα κεφάλαια που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές».

Σε άλλο σημείο, είπε ότι έχει συμφωνηθεί πλαίσιο από το Νοέμβριο του 2012 και το οποίο προσδιορίζει ότι η Ελλάδα θα μειώσει τα ελλείμματά της και η Ευρώπη θα φροντίσει να παραμείνει το ελληνικό χρέος σε συγκεκριμένα επίπεδα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μογαντάμ τόνισε ότι «το πρόγραμμά μας προβλέπεται επί τους παρόντος να διαρκέσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016», προσθέτοντας ότι «υπό αυτή την έννοια, η συνέχιση της χρηματοδότησης από το Ταμείο είναι ήδη διαθέσιμη».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «μετά το καλοκαίρι, θα επανέλθουμε και θα αξιολογήσουμε τις ανάγκες χρηματοδότησης, θα λάβουμε υπόψη την πρόσφατη πρόσβαση στην αγορά και θα εξετάσουμε τόσο το χρέος και τη χρηματοδότηση, καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος να πάμε μπροστά».

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στο Reuters ότι η δημοπράτηση κρατικών ομολόγων από την κυβέρνηση της Ελλάδας αποτελεί κάτι που γεννά «αισιοδοξία», αλλά οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες της χώρες για τα επόμενα δύο χρόνια αποτελούν μία μείζονα πρόκληση.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι παρά την επιτυχία της έκδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η Αθήνα δεν μπορεί ακόμη να κάνει λόγο περί πλήρους επιστροφής της στη χρηματοδότησή της από τις αγορές.
«Πρέπει να αντιληφθείτε πως αν μια χώρα πάει στις αγορές μία φορά, με ένα είδος ομολόγου, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ότι είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα ευρωπαϊκά δάνειά της με ένα λογικό τίμημα», σημείωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ.

«Για αυτό είμαι λίγο επιφυλακτικός και δεν ταυτίζομαι με τους υπεραισιόδοξους ανθρώπους, που λένε ότι αυτό είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος. Δεν είναι. Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

«Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να μη χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα (στήριξης), αλλά εάν δει κανείς το μέγεθος του κρατικού χρέους και τις αναχρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια, εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει μια μείζων πρόκληση για την Ελλάδα», ανέφερε ο ίδιος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με το ποσό της πρόσθετης χρηματοδότησης που μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο αυτού του έτους. 

«Θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για καταλήξουμε στα μεγέθη των αναχρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το 2015 και πέραν αυτού, και θα συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση μετά το καλοκαίρι για να δούμε τι χρειάζεται», κατέληξε ο Ντάισελμπλουμ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή