facebook pixel

Προβληματισμός στο Μαξίμου από το πρωτοφανές χτύπημα

Δυσφορία Σαμαρά για την αστυνομική φύλαξη της Αθήνας παραμονή της επίσκεψης Μέρκελ

Μετά το πρώτο σοκ που προκάλεσε σε όλο το κέντρο της Αθήνας ο εκκωφαντικός θόρυβος από την έκρηξη του παγιδευμένου με 75 κιλά εκρηκτικών αυτοκινήτου μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδας, πέντε λεπτά πριν τις έξι τα ξημερώματα και την εικόνα βομβαρδισμένης πόλης που παρουσίαζε αμέσως μετά τη οδός Αμερικής, ακολουθεί ο προβληματισμός και η δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου για τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα.

Τον έντονο αυτό προβληματισμό και την ακόμη πιο έντονη δυσφορία των υψηλότερων κυβερνητικών κλιμακίων για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στην Αθήνα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, εντείνει το timing της επίθεσης, παραμονή της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μερκελ στην Αθήνα και ανήμερα της πρώτης μετά από τέσσερα χρόνια επιτυχούς εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Οταν μάλιστα, όπως επισημαίνεται από τα ίδια υψηλότατα κυβερνητικά κλιμάκια τόσο το δίδυμο Μαζιώτη – Ρούπα όσο και ο Χριστόδουλός Ξηρός κυκλοφορούν ελεύθεροι και παραμένουν ενεργοί όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα κείμενα που κατά καιρούς δημοσιοποιούν.

Οι φόβοι αυτοί μετατρέπονται σε εφιάλτη όταν κανείς αναλογιστεί τι θα συμβεί αν σε ένα ενδεχόμενο επόμενο χτύπημα δεν υπάρχει προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο σήμερα να συναντηθεί με τον Ε. Βενιζέλο, να ενημερωθεί για την πορεία των εγγραφών στο βιβλίο προσφορών του ελληνικού πενταετούς ομολόγου και να κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες για την αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Όμως με το πρώτο φως της ημέρας ο πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με τελείως διαφορετικού κλίματος γεγονότα.

Τα γεγονότα

Μια ομάδα τρομοκρατών δρώντας ανενόχλητοι, πάρκαραν ένα αυτοκίνητο με 75 κιλά εκρηκτικών μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε ένα από τα -υποτίθεται- καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της πόλης.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι, υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος είδε ένα ή δύο άτομα να παρκάρουν  το όχημα έξω από το κτίριο και στη συνέχεια να φεύγουν με μηχανή. Όπως αναφέρουν οι πρώτες μαρτυρίες, τα χαρακτηριστικά και των δύο ήταν καλυμμένα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο οδηγός του αυτοκινήτου φορούσε κράνος.

Λίγα λεπτά αργότερα έγιναν τα τηλεφωνήματα, από άγνωστο στις 05:10 στην ιστοσελίδα Ζούγκλα και στις 05:15 στην Εφημερίδα των Συντακτών λέγοντας: «Ανάμεσα στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου, επί της οδού Αμερικής, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας, υπάρχει αυτοκίνητο με 75 κιλά εκρηκτικά, που θα εκραγεί σε 45 λεπτά».

Αμέσως, η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις, και εντοπίστηκε ένα κλεμμένο ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας NISSAN SUNNY, που όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για το παγιδευμένο ΙΧ. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους εργαζόμενους από την περιοχή, κυρίως άνδρες security, και απέκλεισαν την περιοχή σε μεγάλη ακτίνα.

Στις 05:55, ακούστηκε ο εκκωφαντικός θόρυβος της έκρηξης, που έγινε αντιληπτός σε όλη σχεδόν στην Αθήνα, από την οποία το αυτοκίνητο διαλύθηκε εντελώς, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια και καταστήματα.

Στο σημείο που άφησαν το αυτοκίνητο οι τρομοκράτες απαγορεύεται αυστηρά η στάθμευση ΙΧ και η περιοχή θεωρείται από τις πλέον φυλασσόμενες, λόγω των οργανισμών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται εκεί.
Το αυτοκίνητο βρισκόταν στη δεξιά πλευρά της Αμερικής, όπου βρίσκεται η Τράπεζα Ελλάδος και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Στην αριστερή πλευρά του ίδιου δρόμου βρίσκονται γραφεία της τράπεζας Πειραιώς, μία έξοδος του πολυκαταστήματος Attica και το θέατρο «Αλίκη».

Οι έρευνες

Προβληματισμός στο Μαξίμου από το πρωτοφανές χτύπημα

Υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού έχουν μεταφερθεί και εξετάζονται στη Διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών,  προκειμένου να εντοπιστεί οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να οδηγήσει τους αστυνομικούς στην ταυτότητα των δραστών της βομβιστικής επίθεσης. 

Οι αξιωματικοί ερευνούν, μεταξύ άλλων, και τις κάμερες ασφαλείας στην περιοχή προκειμένου να εξακριβώσουν αν έχει γίνει καταγραφή των κινήσεων των δραστών πριν και μετά τη στάθμευση του παγιδευμένου με εκρηκτικά Ι.Χ.

Πάντως η αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι είναι νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση και αναμένουν είτε προκήρυξη των τρομοκρατών ή τον εντοπισμό κάποιου στοιχείου που να φωτογραφίζει συγκεκριμένη οργάνωση.

Οι αστυνομικές αρχές σημειώνουν πάντως ότι χθες 9 Απριλίου συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» του οποίου αρχηγός ήταν ο Νίκος Μαζιώτης. Η οργάνωση αυτή έχει κάνει στο παρελθόν δύο επιθέσεις με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή