facebook pixel

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Θεοδωράκης για την ένταξη του στις ευρω-ομάδες

Συνοδευόμενος από στελέχη της πολιτικής κίνησης «Το Ποτάμι» ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε συναντήσεις με τους ηγέτες των ευρωκοινοβουλευτικών πολιτικών ομάδων των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων στις Βρυξέλλες, ενόψει της απόφασης για την ένταξη του πολιτικού σχήματος σε κάποια από τις ευρω-ομάδες εφόσον εισέλθει στην Ευρωβουλή.

Μετά το τέλος των συναντήσεων με τον Μάρτιν Σουλτς από την ομάδα των Σοσιαλιστών, τον Γκι Φερχόφσταντ των Φιλελεύθερων,  και τη Ρεμπέκα Χαρμς των Οικολόγων - Πρασίνων ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες δήλωσε: «Η απόφασή μας να μην ενταχθούμε εξαρχής σε κάποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύεται σωστή. Και οι τρεις συνομιλητές μας, ο Μάρτιν Σουλτς από τους σοσιαλιστές, ο Γκί Φέρχοφσταντ από τους φιλελεύθερους και η Ρεμπέκα Χαρμς από τους Πρασίνους, συμφώνησαν ότι θα ήταν ανεύθυνο να αποφασίσουμε τόσο γρήγορα την ένταξή μας σε μία από τις ομάδες. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια συνολικότερη συζήτηση για το ποιοι θα μπορούσαν και ποιοι θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη μέρα, στα ευρωπαϊκά όργανα, έτσι ώστε να έχουμε σύντομα μια δίκαιη Ευρώπη. Και όπως είπαν οι τρεις συνομιλητές μας, η ψήφος των Ευρωβουλευτών του Ποταμιού θα είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση των συσχετισμών μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Χρειάζεται, λοιπόν, υπευθυνότητα. Νιώθουμε ότι έχουμε λυμένα τα χέρια μας για να διαπραγματευτούμε υπέρ μιας δυνατής Ελλάδας σε μια νέα, δίκαιη Ευρώπη».

Στην ιστοσελίδα της κίνησης «Το Ποτάμι», «ο Μάρτιν Σουλτς έδειξε ιδιαίτερα ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και μίλησε για το νόημα της υποψηφιότητάς του. Παραδέχτηκε ότι είναι σημαντικό να αλλάξουν πολλά στην Ευρώπη, με πρώτο και άμεσα αναγκαίο να σταματήσει ο «φανατισμός υπέρ της λιτότητας», που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, με βασική ευθύνη της πατρίδας του και δήλωσε έτοιμος να συγκρουστεί αν χρειαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ». Ο επικεφαλής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Αυστριακού Χάνες Σβόμποντα, «εξέφρασε επίσης την ελπίδα για αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη, με στόχο να υπάρξει μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που θα καταπολεμήσει την ανεργία και την ύφεση».

Ο Γκι Φερχόφσταντ, σύμφωνα με «Το Ποτάμι», ομολόγησε ότι «η ΕΕ απέτυχε να εφαρμόσει τις λύσεις εκείνες που να αντιμετωπίζουν τις ρίζες των προβλημάτων και οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να αναλάβουν άμεση δράση, καθυστερώντας τις αναγκαίες και αναπόφευκτες μεταρρυθμίσεις». Χαρακτήρισε αναγκαίο στην επόμενη περίοδο μετά τις ευρωεκλογές να κυριαρχήσει μια άλλη αντίληψη στην Ευρώπη, που δεν θα μετατρέπει σε αυτοσκοπό τη λιτότητα, χωρίς βεβαίως και να αγνοεί την ανάγκη περιορισμού των δημοσίων ελλειμμάτων.

Αντίστοιχης σημασίας εκτιμάται από το «Το Ποτάμι» και η συνάντηση των στελεχών του με την συμπρόεδρο των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς με την οποία συνομίλησαν για το πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να γίνει με έναν δίκαιο και βιώσιμο τρόπο. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα, και οι τρεις πολιτικές πλευρές τόνισαν, ότι βρίσκουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την πρωτοβουλία ίδρυσης του «Ποταμιού» και υπογράμμισαν την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μαζί του, στο πλαίσιο ενός έντιμου και ειλικρινούς διαλόγου, χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή