facebook pixel

Η Ελλάδα ...σκοράρει στα αγάλματα

Μία βάση δεδομένων με αγάλματα προς τιμή των ηρώων του ποδοσφαίρου από όλο τον κόσμο δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sheffield, Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάνω από 350 αγάλματα ποδοσφαιριστών στέκονται πλέον περήφανα στα γήπεδα και πόλεις σε 56 διαφορετικές χώρες, από έξι ηπείρους, αντανακλώντας την παγκόσμια απήχηση του παιχνιδιού.

Η εντυπωσιακή βάση δεδομένων, στο sportingstatues.com, διαθέτει πληροφορίες για το πότε αναγέρθηκαν τα αγάλματα, ποιος τα φιλοτέχνησε, και τις επιγραφές πάνω σε πλίνθους ή πλάκες, καθώς και εικόνες του κάθε αγάλματος και συνδέσμους σε χάρτες με τις τοποθεσίες τους, καθώς και έναν παγκόσμιο χάρτη των αγαλμάτων.

Λίγο λιγότερα από 300 αγάλματα, καθώς και λιγότερο γνωστά πρόσωπα όπως πρόεδροι ομάδων, ραδιοφωνικοί εκφωνητές και οπαδοί είναι ανάμεσα στα 320 διαφορετικά απεικονισμένα άτομα. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πιο συχνά απεικονισμένος παίχτης, με 6 αγάλματα, είναι ο θρυλικός Πελέ. Επιπλέον, έχουν αναγνωριστεί 125 αγάλματα αγνώστων ποδοσφαιριστών.
Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο προηγείται με 80 αγάλματα, έθνη με παράδοση στο ποδόσφαιρο Βραζιλία, Ισπανία και Ολλανδία έχουν αναγείρει περισσότερα από 20 αγάλματα το καθένα. Επίσης, τα αγάλματα είναι δημοφιλή στην Αργεντινή, Ρωσία και Μεξικό. Ακόμα και έθνη με λιγότερη επιτυχία στο άθλημα, όπως Κίνα, Βολιβία, Ισραήλ και Ινδονησία, έχουν αναγείρει μνημεία στους μεγαλύτερους παίκτες τους.

Η Ελλάδα έχει μόνο σχετικό με το άθλημα άγαλμα, έναν ποδοσφαιριστή. Παραδόξως, το άγαλμα δεν βρίσκεται σε κάποιο γήπεδο των γιγάντων ΑΕΚ ή Παναθηναϊκού, αλλά στο μικρό Παναιτωλικό, ο οποίος τιμάει το πρώην επιθετικό αστέρα του, Γιώργο 'Γάλλος' Παπαδόπουλο.

Η βάση δεδομένων και η χαρτογράφηση έχουν υλοποιηθεί από μία μικρή ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Chris Stride, στατιστικολόγο από το Ινστιτούτο της Εργασιακής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο του Sheffield, και Ffion Thomas, μεταπτυχιακός φοιτητής από το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Lancashire, o οποίος έχει εργαστεί πάνω στο πρότζεκτ τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Δρ. Stride είπε: "Το παλαιότερο άγαλμα ποδοσφαιριστή που αναγνωρίστηκε, ένας ανώνυμος παίκτης, βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, Δανία, και φτιάχτηκε το 1903. Real Madrid ήταν ο πρώτος σύλλογος που ανήγειρε αγάλματα στο γήπεδό του, τα οποία απεικόνιζαν τους Αργεντίνους αστέρες του Sotero Aranguren και Alberto Machimbarrena το 1925. Όμως, σχεδόν 95 τοις εκατό των ποδοσφαιρικών αγαλμάτων έχουν δημιουργηθεί από το 1990, και πάνω από μισά την τελευταία δεκαετία, δείχνοντας ότι είναι κυρίως ένα νέο φαινόμενο. Ο κύριος λόγος για την αύξηση είναι στρατηγικές μάρκετινγκ των ποδοσφαιρικών συλλόγων βασισμένες σε branding μέσα από την νοσταλγία και την αυθεντικότητα, μαζί με την επιθυμία των οπαδών να προβάλουν την ξεχωριστή ταυτότητα των συλλόγων τους σε ένα όλα και πιο παγκοσμιοποιημένο παιχνίδι. Αγάλματα επίσης αναγείρονται από τις κωμοπόλεις, πόλεις και εμπορικούς οργανισμούς, που αναζητούν την δόξα και την ταυτότητα μέσα από την τοπική αθλητική κληρονομιά τους."

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή