facebook pixel

Το μετρο θα αρχισει να εφαρμοζεται το φθινοπωρο και θα ολοκληρωθει εντος του ετους

Tον συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Το μέτρο σε πρώτη φάση, θα αφορά επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με ετήσιο τζίρο μέχρι 500.000 ευρώ ετησίως. Πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ ετησίως, καλύπτοντας έτσι πάνω από το 85% των συναλλαγών, με προαιρετική την ένταξη στο νέο λογιστικό σχήμα. 

Tον συμψηφισμό των οφειλών ΦΠΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την επίσκεψή του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε. 

Ο Α. Σαμαράς χαρακτήρισε το μέτρο «αληθινά μεγάλη μεταρρύθμιση» και «αληθινή τομή»  που όπως είπε, «μελλοντικά θα ανοίξει το δρόμο για το συνολικό συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικονομία μας παίρνει μια μεγάλη ανάσα, τώρα που βγαίνει από την κρίση και τη χρειάζεται ακόμα περισσότερο. Και έτσι, η Ελλάδα μπαίνει πραγματικά στον 21ο αιώνα, με Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του μέτρου ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι πληρωμές του ΦΠΑ προκαλούσαν μεγάλη αναστάτωση στην αγορά. Γιατί όποιος, κράτος ή ιδιώτης, δεν πλήρωνε ένα τιμολόγιο, άρα και το ΦΠΑ του, δημιουργούσε αλυσιδωτές εμπλοκές σε πολλές επιχειρήσεις. Κι αυτό το πρόβλημα έχει πολλαπλασιαστεί λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία…»

«Τώρα, λοιπόν, προχωρούμε σε συμψηφισμό οφειλών, από εδώ και εμπρός, όχι μόνο από και προς το Δημόσιο, αλλά και σε συμψηφισμό οφειλών ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα, οφειλών που αφορούν στο ΦΠΑ. Δηλαδή, όλες τις συναλλαγές όπου ο ΦΠΑ δεν πληρώνεται...

Με το σύστημα που υπήρχε ως τώρα, η ασυνέπεια του κράτους μπορούσε να μπλέξει φορολογικά πολλούς συνεπείς επιχειρηματίες. Ενώ κι ένας επιχειρηματίας που δεν πλήρωνε, μπορούσε να μπλέξει άλλους επιχειρηματίες.

Με το νέο σύστημα, οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο, ούτε από την ασυνέπεια του κράτους, ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών. Κι αυτό θα επιφέρει άμεσα εξομάλυνση στην αγορά. Ενώ είναι και φορολογικά ουδέτερο: δεν χάνονται οφειλές ΦΠΑ, ούτε καθυστερούνται οφειλές. Αντίθετα, σε κάθε περίπτωση εντοπίζεται από την αρχή η πραγματική πηγή της οφειλής», εξήγησε ο Αντ. Σαμαράς.

Το μέτρο θα νομοθετηθεί σύντομα, θα εφαρμοστεί μέσα στο φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά, όπως είπε ο πρωθυπουργός. 

Ο Α. Σαμαράς εξήγγειλε ακόμη ότι «όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο παρελθόν, σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, που δεν τους είχε πληρώσει το ίδιο το Δημόσιο, καταργούνται».  

«Άλλωστε», σημείωσε, «μέχρι το τέλος του έτους, οι περισσότερες οφειλές του κράτους σε ΦΠΑ θα έχουν εξοφληθεί! Έτσι, το κράτος θα έχει πληρώσει πια εκείνα που χρωστάει».

Ο κ. Σαμαράς παρέθεσε στοιχεία σχετικά με την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, το 2013, οπότε, όπως είπε πληρώθηκαν οι μισές από τις οφειλές. Εξήγησε ότι «οι πληρωμές το 2012 έφταναν τα 9,5 δισεκατομμύρια και σήμερα είναι 4,7 δισεκατομμύρια. Μέχρι το τέλος του 2014, θα έχουν μειωθεί στα 2 μόνο δισεκατομμύρια, αφού προβλέπονται πληρωμές 2,7 δισεκατομμύρια για φέτος, από τις οποίες το 1 δισεκατομμύριο θα πληρωθεί χωρίς να δανειστούμε: από το πρωτογενές πλεόνασμα που βγάλαμε την προηγούμενη χρονιά! Έτσι το κράτος δεν θα ταλαιπωρεί πια τον πολίτη για δικές του "αμαρτίες". Ούτε και το κράτος πλέον- θα πρέπει όλοι να το καταλάβουμε- μπορεί να είναι ποτέ αυστηρό προς τον πολίτη, όταν δεν είναι δίκαιο προς τον πολίτη πρώτα». 

ΠΑΣΟΚ

«Οι σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτών αλλά και μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου- για τις οποίες προηγήθηκε συνεννόηση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο- έρχονται σε υλοποίηση της Προγραμματικής Συμφωνίας ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, που προέβλεπε μια «ευέλικτη και δίκαιη χρήση του μηχανισμού του συμψηφισμού απαιτήσεων και οφειλών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων ή πολιτών» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου 

Την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να προτείνει φορολογικές βελτιώσεις, με βασικό σημείο αναφοράς τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των υιοθετούμενων μέτρων

Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων - ΕΒΕΑ

«Ζητάμε από τον πρωθυπουργό η κυβέρνησή του να προχωρήσει όχι μόνο στον συμψηφισμό των οφειλών ΦΠΑ αλλά και γενικότερα στον συμψηφισμό του συνόλου των χρεών μεταξύ του Δημοσίου και των επιχειρήσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή