facebook pixel

Το Κιεβο καταγγελλει σχεδιο που περιλαμβανει και εισβολη ρωσικων δυναμεων στο ουκρανικο εδαφος

Εξαπλώνεται στην ανατολική Ουκρανία η φωτιά της Κριμαίας

Απρόβλεπτες μπορεί να αποδειχθούν οι εξελίξεις που τρέχουν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, με ομάδες διαδηλωτών να καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια και να θέτουν για πρώτη φορά ευθέως ζήτημα δημοψηφίσματος με διακύβευμα την ένωση με την Ρωσία.

Σε όλες τις περιπτώσεις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν, χωρίς αποτέλεσμα τελικά, να σταματήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι κατέβασαν την ουκρανική σημαία και στη θέση τους ανέβασαν την ρωσική. 

Ντονέτσκ

Φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της επαρχιακής διοίκησης στην πόλη Ντονέτσκ. Προηγουμένως περισσότεροι από 2.000 άτομα διαδήλωσαν κοντά στο κτίριο το οποίο φυλάσσονταν από την αστυνομία. Στο τέλος της συγκέντρωσης περίπου 150 άτομα αποσπάστηκαν από τη διαδήλωση και επιτέθηκαν στο κτίριο. Αφού απωθήθηκαν από την αστυνομία, περίπου 50 διαδηλωτές κατάφεραν να διεισδύσουν στο κτίριο. Διαδηλωτές κατέβασαν την ουκρανική σημαία από το δεκαόροφο κτίριο και ύψωσαν στη θέση της μια ρωσική σημαία.
 
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως "Ντονέτσκ, ρωσική πόλη", "Δώστε μας δημοψήφισμα" για την ανεξαρτησία και την επανασύνδεση με τη Ρωσία ή "Έξω το ΝΑΤΟ". 

Λουχάνσκ

Στην πόλη Λουχάνσκ, κουκουλοφόροι φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν κτίριο της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας μετά τη λήξη κινητοποίησης που έκαναν σε συμπαράσταση σε φιλορώσους ακτιβιστές που έχουν συλληφθεί από τις αρχές, σε προηγούμενες διαδηλώσεις. Έριξαν αυγά και πέτρες εναντίον της έδρας της SBU, σπάζοντας τα τζάμια του κτιρίου. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν, χωρίς επιτυχία, να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Ωστόσο οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν την κεντρική είσοδο και μια ομάδα από αυτούς εισέβαλε στο κτίριο. Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι διαδηλωτές άρπαξαν όπλα από το κτίριο που κατέλαβαν. 

Χάρκοβο 

Στο Χάρκοβο περισσότεροι από 2.000 φιλορώσοι διαδηλωτές, κρατώντας ρωσικές σημαίες, κατέλαβαν κρατικό κτίριο, στο οποίο ύψωσαν τη ρωσική σημαία. Η εισβολή στο κτίριο έγινε από δεκάδες διαδηλωτές, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας υποχώρησαν μπροστά στο πλήθος.

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως τον Βλ. Πούτιν

Το Κίεβο κατηγόρησε εθέως τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενορχηστρώνει τις καταλήψεις των κρατικών κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εφαρμόζει «σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας», μέσω της υποκίνησης ταραχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Κατά το Κίεβο, τα επεισόδια αυτά εντάσσονται σε ένα αντι-ουκρανικό σχέδιο που βρίσκεται σε λειτουργία με στόχο ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα να τα διασχίσουν και να εισβάλουν στο ουκρανικό έδαφος. «Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε", δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός. «Οι εξτρεμιστές που κατέλαβαν δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία συνεργάζονται με τις ειδικές δυνάμεις ξένων κυβερνήσεων», υποστήριξε ο Αρσένι Γιατσενιούκ. 

Ο ρώσος πρόεδρος έχει δεσμευθεί να «υπερασπιστεί με όλα τα μέσα» τους ρωσόφωνους πληθυσμούς των δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ.
 
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ματαίωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Λιθουανία προκειμένου να παραμείνει στο Κίεβο και να χειριστεί την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή