facebook pixel

Αποστολη στην Ιταλια

Οδηγούμε το Fiat 500 των 105 ίππων

Ένα αυτοκίνητο που πρώτα απ' όλα αποτελεί προϊόν lifestyle και που βασίζει την τεράστια επιτυχία του στο ξεχωριστό, παγκόσμια αναγνωρίσιμο και διαχρονικό στιλ του, είναι πολύ δύσκολο να υποστεί ένα παραδοσιακό "facelift" με σχεδιαστικές αλλαγές, χωρίς τον κίνδυνο να χάσει την αίγλη του.

Έτσι, η μερική ανανέωση του 500 βασίζεται σε ελάχιστες αλλαγές, κυρίως σε χρώματα, υλικά  και εξοπλισμούς, έχει όμως και μια σημαντική προσθήκη στα μηχανικά μέρη, αυτήν του κινητήρα Twinair στην έκδοση των 105 ίππων. Ταυτόχρονα η Fiat προσθέτει τη νέα έκδοση 500 Cult, την κορυφαία της γκάμας, με πλούσιο διάκοσμο και εξοπλισμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fiat, ολόκληρη η γκάμα του 500 "Model Year 2014" θα αρχίσει να πωλείται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Δύσκολα μπορεί κανείς να «ανανεώσει» ένα αυτοκίνητο με κατεξοχήν ρετρό χαρακτήρα σχεδιαστικά, που βασίζεται σ' ένα εμβληματικό μοντέλο του παρελθόντος και οφείλει την εμπορική επιτυχία του κατεξοχήν σ' αυτό το σχέδιο και σ' αυτήν τη σύνδεση με το θρύλο του παρελθόντος. Έτσι στη Fiat δεν πήραν το ρίσκο να κάνουν αλλαγές στο 500 για να «δείχνει πιο σύγχρονο» όπως κάνουν στα facelift (και πώς να δείχνει πιο σύγχρονη δηλαδή η αποθέωση του ρετρό;), αλλά έκαναν μια ανανέωση σε... χρώματα κι αρώματα! 

Νέα χρώματα για το αμάξωμα λοιπόν και νέες ζάντες αλουμινίου θα διατίθενται για το 500 του 2014, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν επίσης νέα υλικά και στον εξοπλισμό προστέθηκε ως έξτρα (ή στάνταρ, ανάλογα με την έκδοση) μία νέα οθόνη TFT 7'', που συνδυάζει τις ενδείξεις των διαφόρων συστημάτων πληροφόρησης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου, όπως και του συστήματος πλοήγησης εφ' όσον υπάρχει.

Στις διαθέσιμες εκδόσεις προστέθηκε επίσης και μία νέα έκδοση, η κορυφαία της γκάμας, το 500 Cult, που θα έχει δίχρωμο αμάξωμα, γυάλινη οροφή και πλούσιο εσωτερικό, με δερμάτινες ταπετσαρίες και καλό εξοπλισμό, στον οποίο περιλαμβάνονται στοιχεία όπως ο αυτόματος εξοπλισμός και το Bluetooth. 

Οδηγούμε το Fiat 500 των 105 ίππων
Η σημαντικότερη προσθήκη της γκάμας, όμως, αφορά τα μηχανικά μέρη και συγκεκριμένα τη νέα, ισχυρότερη έκδοση του υπερτροφοδοτούμενου δικύλινδρου κινητήρα 0.9 TwinAir, η οποία αποδίδει 105 ίππους στις 5.500 στροφές και ροπή 14,8 kgm στις 2.000 στροφές. Αυτός ο κινητήρας δίνει άλλη δυναμική στο αυτοκίνητο, με επιδόσεις σίγουρα πολύ καλές για ένα μίνι. 

Όπως ανακοινώνει η Fiat το αυτοκίνητο έχει επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 10'' και μέγιστη ταχύτητα 188 χλμ./ώρα. Διατηρεί μάλιστα τις εκπομπές CO2 στα 99 g/km, οπότε απαλλάσσεται και από τα τέλη κυκλοφορίας. Επίσης, όπως και στις άλλες εκδόσεις του TwinAir, υπάρχει διαθέσιμη η επιλογή ECO mode για μεγαλύτερη οικονομία, με την οποία μειώνεται λίγο η απόδοση του κινητήρα (ισχύς 98 ίπποι και ροπή 12,2 kgm).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του ανανεωμένου 500 που έγινε στην Ιταλία μας δόθηκε η ευκαιρία να οδηγήσουμε την έκδοση με τον κινητήρα των 105 ίππων σε μία διαδρομή που περιλάμβανε κάθε είδους δρόμο, ακόμα και αυτοκινητόδρομο. Για να διαπιστώσουμε ότι πράγματι το αυτοκίνητο αλλάζει αισθητά προς το καλύτερο. Ο θόρυβος μεν είναι και σ' αυτόν υψηλότερος από το θόρυβο ενός 4κύλινδρου ή και 3κύλινδρου, αλλά η αύξηση της δύναμης είναι αισθητή. 

Οδηγούμε το Fiat 500 των 105 ίππων

Κυρίως όμως έχει βελτιωθεί η καμπύλη της ροπής και η «ωφέλιμη» περιοχή λειτουργίας του κινητήρα έχει διευρυνθεί, εξαλείφοντας ένα από τα μειονεκτήματα της έκδοσης των 85 ίππων, που είναι η «στενή» περιοχή στροφών στην οποία αναγκάζεσαι να τον χρησιμοποιείς για να εκμεταλλεύεσαι τις δυνατότητές του.

Με το νέο κινητήρα τα πράγματα είναι ευκολότερα και πιο ευχάριστα και το αυτοκίνητο πολύ πιο σβέλτο. Κάτι που διευρύνει και τις δυνατότητες χρήσης του σε κάθε είδους δρόμο, γιατί από πλευράς οδικής συμπεριφοράς ήταν ήδη πολύ καλό για μίνι και δεν σου δημιουργούσε αίσθημα ανασφάλειας στον ανοιχτό δρόμο. Τώρα έχει και τις επιδόσεις για να αξιοποιήσει αυτήν τη συμπεριφορά.

Πάνος Φιλιππακόπουλος

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή