facebook pixel

Άνοιξε τα μάτια του ο "Σούμι"

Νέες καλές ειδήσεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν την θετική πορεία της κατάστασης του Μίκαελ Σουμάχερ, που σύμφωνα με την μάνατζέρ του έχει οπτική επαφή. Την εξέλιξη σχολίασε και ο πρώην επικεφαλής γιατρός της Formula 1, Γκάρι Χάρτστιν.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πρώτη αισιόδοξη ανακοίνωση της μάνατζερ του επτά φορές πρωταθλητή της Formula 1, ήρθε μία δεύτερη που επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της κατάστασης του “Σούμι”. 

Η ιταλική Gazzetta dello Sport στην κυριακάτικη έκδοσή της αναφέρει ότι ο Σουμάχερ έχει οπτική επαφή, ενώ και η γερμανική Bild αναφέρει ότι αντιδρά σε φωνές.

Αναλυτικά, η Σαμπίνε Κεμ δήλωσε στον Τύπο:

Ο Μίκαελ παρουσιάζει πρόοδο με τον τρόπο του. Είναι στιγμές που δείχνει πως ανακτά τις αισθήσεις του και ξυπνάει. Βρισκόμαστε στο πλευρό του σε αυτή τη μακρά και δύσκολη μάχη μαζί με την (ιατρική) ομάδα του νοσοκομείου στη Γκρενόμπλ και διατηρούμε την αισιοδοξία μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους για τα συνεχιζόμενα μηνύματα υποστήριξης. Την ίδια ώρα σας ζητάμε να κατανοήσετε πως δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον Μίκαελ και την οικογένεια του και να βοηθήσουμε την ιατρική ομάδα να συνεχίζει να εργάζεται με ηρεμία”.

Την ίδια ώρα και οι γιατροί παρουσιάζονται αισιόδοξοι, αφού χαρακτηρίζουν απόλυτα θετική την ανταπόκριση του Σουμάχερ, στην οποία συμμετέχει και ο εγκέφαλος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποτελεί απλά αντίδραση του οργανισμού του. Επίσης, φαίνεται να λειτουργεί και ο μηχανισμός αντίληψης των αισθήσεων.

Απόδειξη αυτών αποτελεί η μεταφορά του σε νέο θάλαμο της εντατικής με ηπιότερες συνθήκες απομόνωσης και ελέγχου.

Η ανακοίνωση του Γκάρι Χάρτστιν

Ασχολίαστη δεν άφησε την είδηση για την μερική αφύπνιση του πιλότου Μίκαελ Σουμάχερ ούτε ο πρώην επικεφαλής γιατρός της Formula 1, Γκάρι Χάρτστιν, που μέχρι σήμερα εξηγεί κάθε βήμα της νοσηλείας.

...Θέλω να επαναλάβω, γιατί είναι απόλυτα σημαντικό να καταλάβετε τι θα ακολουθήσει πως ενώ η "αφύπνιση" και η "ανάκτηση των αισθήσεων" είναι (ιατρικά) το ίδιο, όταν ο εγκέφαλος είναι πληγωμένος, οι δύο έννοιες διαφέρουν.

Υποθέτοντας πως οι όροι που χρησιμοποιήθηκαν είναι σωστά μεταφρασμένοι (η Σαμπίνε είναι επαγγελματίας και δεν θα έκανε λάθος) η αφύπνιση αναφέρεται τουλάχιστον στην εμφάνιση του να είναι κανείς... ξύπνιος. Βασικά αυτό σημαίνει πως τα μάτια του είναι ανοιχτά. Όπως έχω αναφέρει παλιότερα, το άνοιγμα των ματιών μπορεί να είναι ακόμα και κυκλικό, ακολουθώντας αυτό που μοιάζει με έναν κύκλο που εναλλάσσονται ο ύπνος με το ξύπνημα (αν και όχι συγχρονισμένα με τις πραγματικές ώρες ύπνου τη μέρα και τη νύχτα).

Αφύπνιση ΔΙΧΩΣ ανάκτηση των αισθήσεων είναι ο ορισμός της κατάστασης "φυτού". Τα μάτια είναι ανοιχτά, αλλά δεν υπάρχει η αίσθηση του περιβάλλοντος. Αν η Σαμπίνε έλεγε "μονάχα" πως ο Μίκαελ έδειχνε σημάδια αφύπνισης, θα σήμαινε πως δεν θα βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση. Αυτό είναι ακόμα καλύτερο από ένα επίμονο κώμα, όχι μόνο για τη ζωή του, αλλά και για τις ευκαιρίες νευρολογικής βελτίωσης.

Αλλά η Σαμπίνε μας είπε επίσης πως ο Μίκαελ δείχνει σημάδια πως ανακτά τις αισθήσεις του. Θεέ μου, ο εγκέφαλος είναι ένα σπουδαίο όργανο. Ο Μίκαελ είναι αξιοθαύμαστος άνθρωπος. Με τι μοιάζει αυτό; Αποτελείται από επεισόδια καθαρής αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και/ή ξεκάθαρα σημάδια κατανόησης της κατάστασης που βρίσκεται ο ίδιος, αν και αυτά τα σημάδια δεν είναι συνεχόμενα.

Για παράδειγμα αν ο Μίκαελ χαμογελάει όταν ένας κοντινός άνθρωπος του μιλήσει ή να ακολουθήσει τους παρόντες με τα μάτια του. Ή αν προσπαθήσει να επικοινωνήσει ή αν υπακούσει σε ορισμένες εντολές. Όλα αυτά τα σημάδια ανάμεσα στο "μέσα" και στο "έξω". Αυτή είναι μια ελάχιστη κατάσταση πως έχει τις αισθήσεις του. Αυτά είναι τα καλύτερα νέα που θα μπορούσαμε να έχουμε τώρα.

Γιατί; Για αυτό που σημαίνει για όλους, για τον ίδιο τον Μίκαελ, τους δικούς του ανθρώπους και τους θαυμαστές του. Σημαίνει πως ο Μίκαελ μπορεί να δει, να ακούσει και να νιώσει την αγάπη των γύρω του για εκείνον. Πως βρίσκεται ΕΔΩ.

Σημαίνει πως οι ελπίδες για τη ζωή του έχουν βελτιωθεί σημαντικά ΠΟΛΥ. Τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό είναι πως ανοίγει ένα παράθυρο για μεγαλύτερη βελτίωση. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να βρίσκεται "σε επαφή" με το περιβάλλον και να δείξει βελτίωση στην ποιότητα της αλληλεπίδρασης. Πόσο θαυμάσια θετικό!

Αυτό σημαίνει αποκατάσταση, αρκετός χρόνος αποκατάστασης. Ο Μίκαελ είναι συνηθισμένος στο να δουλεύει σκληρά. Το να κάνει αυτό τον εγκέφαλο να μάθει νέους τρόπους για να κάνει ορισμένα πράγματα, ρυθμίζοντας τον, αναγκάζοντας τον εγκέφαλο να δέχεται πληροφορίες, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια για να τον βοηθήσουν να ανακτήσει τη φυσική κατάσταση. Όλα είναι πολύ συναρπαστικά. Όλα είναι καλά".

Μη με παρεξηγείτε, αυτό είναι σημαντικό βήμα, δεν θέλουμε ο Μίκαελ να μείνει έτσι. Αλλά αυτό είναι ένα πραγματικά μεγάλο βήμα.”

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή